20 Ekim 2000 21:00

Gebze'de metal işçileri yürüdü

Türk Metal, grup toplu iş sözleşmelerinin tıkanması üzerine başlattığı eylemlere devam ediyor. Dün de Gebze'de genişletilmiş temsilciler toplantısı yapıldı.

Paylaş
Gebze'de metal işçileri yürüdü
Türk Metal Sendikası üyesi işçiler, grup toplu iş sözleşmelerinin, metal patronlarının yüzde 10 ücret zammı ve esnek çalışma dayatmaları nedeniyle tıkanmasını protesto ettiler.
Türk Metal ile patron sendikası MESS arasında 25 Eylül 2000 tarihinde yapılan görüşmede anlaşma sağlanamayınca, uyuşmazlık zaptı tutulmuş, en son 10 Ekim'de yapılan görüşmede de uyuşmazlık devam etmişti. Bunun üzerine Türk Metal, 16 Ekim'de İzmir'de, önceki gün Bursa'da düzenlediği bölge toplantılarının üçüncüsünü dün Gebze'de yaptı.
Türk Metal Gebze, İstanbul Anadolu Yakası, Sakarya, Bolu ve Kocaeli şube yöneticileri ile işyerlerinden işçi ve işyeri temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantı öncesinde protesto yürüyüşü gerçekleştirildi.
Metal işçileri, dün sabah saat 09.00'da Cuma Pazarı sonunda toplanarak Gebze Kapalı Spor Salonu'na kadar sloganlarla yürüdüler. İşçiler yürüyüş sırasında sık sık "Amca yeğen dediniz, Hazine'yi yediniz", "Yükseklere kar yağdı üşümedin mi, MESS bu işin sonunu düşünmedin mi?", "İşçi burada siyasetçi nerede", "Mister Kota emretti, işçi memur reddetti", "MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma", "Vur vur inlesin hükümet dinlesin" sloganlarını atarak, tepkilerini dile getirdiler.
Yürüyüş Gebze Kapalı Spor Salonu önünde sona erdi. Daha sonra Türk Metal Genel Başkanı Mustafa Özbek'in gelmesiyle toplantı başladı. "Genel grev genel direniş" sloganıyla karşılanan Özbek, toplantıda yaptığı konuşmada, sözleşme görüşmeleriyle ilgili bilgi verdi. MESS'in "esnek çalışma" yönteminde direttiğini ifade eden Özbek, "Esnek çalışma önerisini kabul edecek sendika bulamazlar. MESS, ücretleri aşağıya çekmek için şirketlerin zarar ettiği yönünde açıklamalar yaptı. Bunu, her sözleşme döneminde yapıyorlar. Beyaz eşyalar, metal eşyalar yok satarken, patronlar halen ağlıyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sanat kapı dışarı

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta okul çilesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...