19 Ekim 2000 21:00

Vergi sahtekârlığı

Hükümet ek önlemler toplantısında söylediğinin tersini yaptı. Ücretliler ve dar gelirlileri gözettiğini iddia eden hükümet, ücretliler ve dar gelirlilere ilişkin vergileri uzatırken, şirketlerden alınan ek vergileri kaldırdı.

Paylaş
Vergi sahtekârlığı
Hükümetin ekonomik program için ek önlemler toplantısı tam bir vergi sahtekârlığına sahne oldu. Toplantıda özel iletişim ve özel işlem vergileri ile eğitime katkı payının ekonomik program süresince devamına ek kurumlar, ek motorlu taşıtlar ve ek emlak vergileri ile ek gelir vergisinin ise kaldırılmasına karar verildi.
Toplantıda alınan kararlarda 'ücretliler ve dar gelirliler üzerine ilave bir yük getirilmemesine özen gösterdiğini' iddia eden hükümet yetkilileri işçi ve emekçileri yakından ilgilendiren vergilerin süresini ekonomik program süresince uzatırken üst gelir gruplarını ilgilendiren ek vergileri kaldırdı. Soygun süresine otomatik artırım
Ek önlemler paketinin ele alındığı toplantıda hükümet geniş kesimleri ilgilendiren özel iletişim ve özel işlem vergileri ile eğitime katkı payının ekonomik program süresince devamını uygun buldu.
Böylece deprem bahane edilerek 1 yıllığına getirilen ek vergilerin süresi 'ekonomik program süresince' ibaresi ile en az iki yıl daha uzatılmış oldu. Hükümet şirketlerden alınan ek kurumlar vergisi başta olmak üzere ek motorlu taşıtlar ve ek emlak vergileri ile ek gelir vergisini ise kaldırdı.
Yeni yıl bütçesine ilişkin ek önlemlerin, ele alındığı toplantı sonrası, Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, hükümeti oluşturan parti liderlerinin yaptığı toplantıda, 2001 yılı bütçesinin finansmanının gözden geçirildiği belirtildi. Bu çerçevede, özel iletişim ve özel işlem vergileri ile eğitime katkı payının, ekonomik program sürecinde devamına ilişkin kanun tasarısının, önümüzdeki TBMM'ye sevk edilmesinin benimsendiği vurgulandı.
Hükümetin ek vergilere ilişkin kararları Maliye Bakanı Sümer Oral'ın faiz gelirlerinden vergi alınmayacağına ilişkin açıklamaları ile birlikte düşünüldüğünde hükümetin ek vergiler konusunda 'dar gelirlileri gözetme' anlayışının tam bir sahtekârlık örneği olduğu ortaya çıkıyor.
Kimler katıldı?
Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında saat 11.15'te başlayan toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Hüsamettin Özkan, Devlet Bakanı Recep Önal, Maliye Bakanı Sümer Oral ile Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi katıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, yurtdışında olduğu için bu toplantıya katılamadı.
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücrete de IMF standartı

SONRAKİ HABER

İşçi 'eyleme devam' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa