18 Ekim 2000 21:00

POAŞ'ta işgal başladı

Petrol Ofisi Anonim Şirketi (POAŞ)'nin özelleştirilmesinden sonra başlayan işçi kıyımına karşı işçiler, işyerini terk etmeme eylemine başladılar.

Paylaş
POAŞ'ta işgal başladı
Petrol Ofisi Anonim Şirketi'nde (POAŞ) başlayan işçi kıyımına işçiler, işgal eylemi ile yanıt verdiler. POAŞ'ın "yeniden yapılanma çalışmaları" çerçevesinde yönetim tarafından, 1200 işçinin işten çıkartılması kararı alınması üzerine, işçiler önceki geceden itibaren POAŞ'a ait işletmeleri terk etmeyerek işgal eylemine başladılar. Sendika yetkilileri, eylemlerinin ne kadar süreceğinin henüz belli olmadığını, eylem süresince POAŞ'ın madeni yağ ve akaryakıt satışlarının da durdurulacağını söylediler.
Aliağa'da 'iyi düşünsünler' mesajı
İşten atmalara karşı POAŞ İzmir Aliağa Tesisleri ile İzmit Bölge Müdürlüğü'nde çalışan işçiler, önceki akşam başlattıkları işyerini terk etmeme eylemini sürdürüyor. İşçilerin, işi yavaşlatma ve çalışmama şeklinde sürdürdükleri eylem çerçevesinde işyerinin önünde toplanan işçilere, Petkim ve TÜPRAŞ çalışanları da destek verdi. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İskender Büyükçolak, yaptığı konuşmada, POAŞ'ın kâr eden bir kuruluş olmasına karşın özelleştirildiğini belirterek, kuruluşun, 1999'u 77 trilyon lira kârla kapattığını hatırlattı.
Özelleştirmeden sonra yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde, çalışanlara yönelik olumsuz uygulamalar başlatıldığını söyleyen Büyükçolak, güvenlik hizmetinin özel bir şirkete ihale edildiğini ve 21 depo müdürlüğünün kapatıldığını belirtti. "Petrol Ofisi'nin başına gelenler, yarın Petkim ve TÜPRAŞ'ın da başına gelecektir.
POAŞ, kârlılığı, verimliliğiyle, mevcut istihdamı kaldıracak kapasiteye sahiptir. Bunun sonuçlarını iyi düşünsünler, ölçsünler, biçsinler, kararlarını gözden geçirsinler" diyen Büyükçolak, depo müdürlüklerinde görevli çalışanların iş akitlerinin de feshedilmesinin söz konusu olduğunu kaydetti. İşten çıkarılan işçilerin 200'ü, Aliağa'daki tesislerde çalışıyordu.
Kurtlar-kuşlar dinlesin!
İstanbul'da POAŞ Ambarlı Dolum Tesisleri önünde toplanan işçiler de, basın açıklaması yaparak işten atmaları protesto etti. Dolum tesislerinde, "İşçi kıyımına son" ve "Vur vur inlesin, kurtlar kuşlar dinlesin" sloganları atan işçiler çıkış kapısı önünde toplandılar. Petrol-İş İstanbul Şube Başkanı Nesim Aksakal, işten atılmaların işçileri işsizliğe ve açlığa mahkûm edeceğini belirtti. İşçilerin işten atılmasıyla patronların kârlarına kâr katacağını belirten Aksakal, bunun yıllardır Petrol Ofisi'nde çalışan işçilerin alınterine karşı yapılmış bir saygısızlık olduğunu vurguladı.
Eyleme Petrol-İş Rumeli Şubesi'ne üye grevci Türker İlaç Kapsülleri işçileri, TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu ve İstanbul Şube yöneticileri, Haber-İş 1 No'lu Şube yöneticileri ile TEAŞ işçileri destek verdi.
İşçiler fabrikaya kapandı
POAŞ İzmit Bölge Müdürlüğü'nde çalışan işçilerin, önceki gün başlattıkları işyerini terk etmeme eylemi de sürüyor. Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Aksoy, yaptığı açıklamada, 365 işçinin dün işyerine kapandığını ve fabrikadan çıkmadığını söyledi. Aksoy, özelleştirmeden sonra yaklaşık 70 işçinin iş akdinin feshedilmesinin gündeme geldiğini ve bu yöndeki girişimin durdurulmaması halinde eylemi sürdüreceklerini kaydetti.
Yönetim dinlemiyor
Petrol Ofisi Antalya Bölge Müdürlüğü'nde çalışan işçiler de, üretimi ve dağıtımı durdurdular. İşçiler, dün Bölge müdürlüğü önünde toplanarak, işten çıkarılmaları protesto etti. İşçiler adına konuşan Petrol-İş Mersin Subesi İdari İşler Sekreteri Adil Alaybeyoğlu, "Özelleştirme sonrası yeni yönetimin ilk işi, işçileri sokağa atmak oldu. Biz, emeklilikleri gelenlerin yılbaşına kadar çalışmasını ve işten çıkarılmaların durdurulmasını istedik. Ancak yeni yönetim, bugünden itibaren 1200 işçinin iş akitlerinin sona ereceğini ve 17 haftalık ihbar tazminatlarının ödenmeyeceğini bildirdi" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Genişletilmiş aile fotoğrafı

SONRAKİ HABER

İsrail'in en alttakileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...