18 Ekim 2000 21:00

Genişletilmiş aile fotoğrafı

Egebank soygununun üzerine gidildikçe, ilginç isimler ve bağlantılar ortaya çıkıyor. Ve bu bağlantılar Türkiye'nin çok yakından tanıdığı bir "aile fotoğrafı"nın yeni siluetlerini kamuoyuna sunuyor.

Paylaş
Genişletilmiş aile fotoğrafı
Egebank soygununun ardından başlatılan soruşturmalarda ortaya çıkan isimler ve ilişkiler, Türkiye'nin daha önce de karşı karşıya kaldığı bir tabloyu bütün açıklığıyla gözler önüne serdi. Bu tablo, hayali ihracatları, çete bağlantıları, batırdıkları bankalar, aldıkları kredilerle sık sık gündeme gelenlerin oluşturduğu "aile fotoğrafı"nın genişletilmiş hali. Bütün isimler ve ilişkiler hep aynı "ibret vesikası" fotoğrafa işaret ediyor.
Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Murat Demirel'in sahibi olduğu Egebank'ın içini boşaltarak devlete devretmesinin ardından başlayan soruşturmalar, Türkiye'nin yabancı olmadığı bir "aile fotoğrafını" tekrar gündeme getirdi. Üstelik bu kez fotoğrafın bilinen ama görünmeyen yüzleri daha da belirginleşmiş biçimde kamuoyunun önünde.
Yine o eski fotoğraf!
Susurluk sonrasında dikkatleri daha fazla üzerine çeken ve TÜSİAD'ın hakkındaki "çete ilişkileri" iddiaları üzerine attığı Kamuran Çörtük, yine Malki cinayetiyle ismi sık sık gündeme gelen, son olarak da banka batırmakla ünlenen Cavit Çağlar'ın baş köşelerinde bulunduğu "ünlü fotoğraf", "siyasetçi-mafya-patron" bağlantılarını gözler önüne sermişti.
Egebank olayı ise bir "yeğeni", bir holding sahibini, bir eski bürokratı, bir gazeteciyi, ünlü bir reklamcıyı ve yine çete ilişkileri bütün açıklığı ile deşifre olmuş bir patronu kamuoyunun önüne çıkardı. Üstelik ortaya çıkan tablo, fotoğrafın "yeğen-mafya-medya-bürokrat-patron" olarak daha da genişlemiş halini gösteriyor.
Her biri marifetli
Bu fotoğraftaki isimlerden Rüştü Saracoğlu, DYP iktidarının gözde bürokratlarındandı. Demirel ailesinin de "prens"lerindendi. Devletin Merkez Bankası'nı uzun süre elinde tutun bir bürokratın elinin altındaki banka soyulurken bunu "fark edememesi", Merkez Bankası'nı kimlerin idare ettiği konusunda fikir veriyor. Cenajans'ın sahibi reklamcı Nail Keçili'yi ise medyada tanımayan yok. Çünkü o, gerek televizyon gerekse basında etkili bir isim. Bu ismin "yeğen" için yaptığı reklam kampanyası sadece "Kayseri'nin nesi ünlü?" sloganını keşfetmesiyle sınırlı değil. Nitekim basında çıkan ifadelerde Nail Keçili'nin bazı büyük gazetelerde Egebank lehine bir "haber kampanyası" başlattığı belirtiliyor. Ve bu kampanyanın medya ayağındaki isim yine Demireller'in Tercüman gazetesinde çalıştığı günlerden beri yakın "aile dostu" olan Rauf Tamer'le somutlanıyor.
Değişmez siluet
Bu tabloya son olarak eklenen isim ise "aile fotoğrafı"nın değişmez siluetlerinden "çete bağlantılı patron" oldu. Bu kez isim Türkbank özelleştirmesiyle adını duyuran, Yeni Yüzyıl'ı alması ile bir anda yıldızı parlayan Korkmaz Yiğit. Yiğit'in "çete bağlantısı" deşifre olduğu zaman verdiği ifadelerde geçen isimler ise Kamuran Çörtük ve Cavit Çağlar. Yani yine "o fotoğraf!"
Şimdilik "çekirdek aile"nin fotoğrafına eklenen yeni isimler bunlar. Bu isimlerin önümüzdeki haftalar daha ne kadar çoğalacağı hükümetin ve yargının tutumuna bağlı. Ama koalisyon ortaklarından birisi olan Mesut Yılmaz'ın geçtiğimiz günlerde doğalgaz santralinin açılışını yaptığı yaptığı Kamuran Çörtük ve Korkmaz Yiğit ile olan ilişkileri, hükümetin "sınırlarını" göstermesi bakımından önemli olsa gerek.
ÖNCEKİ HABER

Bugün kaç çocuk öldürdünüz?

SONRAKİ HABER

POAŞ'ta işgal başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...