18 Ekim 2000 21:00

Vahşet yetmedi, şimdi de hücre!

Cezaevinde kolu koparılan Veli Saçılık'a şimdi de 15 gün hücre cezası verildi. Saçılık, sağlık sorunları gözardı edilerek 15 gün boyunca tek başına hücrede tutulacak.

Paylaş
Vahşet yetmedi, şimdi de hücre!
Jülide Kalıç
Burdur Cezaevi operasyonunda iş makinalarıyla kolu koparılan ve kopan kolu bir köpeğin ağzında bulunan Veli Saçılık'a, "Kamu mallarına zarar verdiği ve disiplini bozucu davranışlarda bulunduğu" bahanesiyle hücre cezası verildi. Burdur Cezaevi operesyonu ile ilgili hakkında soruşturma açılan, Burdur Cezaevi Müdürü Katip Özen, Saçılık'ın bulunduğu Haymana Cezaevi'ne gönderdiği yazıda, aldığı disiplin cezası kapsamında, Saçılık'ın 15 gün boyunca hücrede tutulmasını istedi.
Karar uyarınca Veli Saçılık şu anda bulunduğu Haymana Cezaevi'nde 15 gün tek başına hücrede tutulacak. Karara tepki gösteren Saçılık'ın annesi Kezban Saçılık, oğlunun zaten Ulucanlar Cezaevi'nde de 45 gün boyunca iki kişi ile birlikte hücrede tutulduğunu belirterek, "Hem oğlumun kolunu koparıyorlar, hem tedavi için getirdikleri Ulucanlar Cezaevi'nde hücrede tutuyorlar, hem de hücre cezasına çarptırıyorlar" diyerek, Adalet Bakanlığı yetkililerinden yakındı. "Oğlum tek başına karanlık bir hücrede kalamaz. Bir kolunu kaybettiği için zaten, üstünü başını değişme ve yemek yeme gibi ihtiyaçlarını arkadaşlarının yardımıyla karşılıyordu. Oğlumun kolunu kopardıkları yetmedi mi ki bir de hücreye atıyorlar. Bu nasıl adalet?" diye konuşan Saçılık, operasyon esnasında işkence gören tutuklu ve hükümlülerin değil, oğlunun kolunun koparılmasından sorumlu olanların cezalandırılmasını istedi.
Veli Saçılık'ın tüm sağlık giderlerini üstlenerek, en gelişmiş protez kol takacaklarına dair söz veren Adalet Bakanlığı yetkililerinin, bu sözü yerine getirmemesini de eleştiren Kezban Saçılık, Adalet Bakanlığı'nın tedavi giderleri için Maliye Bakanlığı'ndan ek ödenek talep ettiğini ancak, bakanlıktan bir aydır yanıt alamadıklarını bildirdi. Burdur Cezaevi'ne 5 Temmuz 2000 tarihinde yapılan operasyonda, Veli Saçılık'ın kolu koparılmış, 60 kadar hükümlü de yaralanmıştı. Operasyondan sonra mahkûmların bir kısmı başka cezaevlerine nakledilmişlerdi. Operasyonda, işkencelere maruz kalan, hücrelere atılan ve tedavileri yapılmayan 61 tutuklu ve hükümlüye de "Kamu malına zarar verdikleri ve disiplini bozucu davranışlarda bulundukları" gerekçeleriyle disiplin cezaları verildi.
Burdur operasyonu ile ilgili cezaevi idaresi ve mahkûmlar hakkında açılan soruşturmalar ise halen sürüyor. Bu operasyonla ilgili yürütülen soruşturmaların sonucunda ise Ulucanlar katilamı ile yürütülen soruşturmalarda olduğu gibi, operasyonun sorumluların değil, mağdur durumda olan mahkûmların yargı önüne çıkarılması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri eyleme başladı

SONRAKİ HABER

Okullarda soygun dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...