18 Ekim 2000 21:00

Kamu emekçileri eyleme başladı

KESK üyesi kamu emekçileri, 2001 Bütçesi'ni ve hükümetin kendilerine reva gördüğü yüzde 10'luk maaş zammını protesto eylemlerine başladılar.

Paylaş
Kamu emekçileri eyleme başladı
KESK üyesi kamu emekçileri, 2001 Bütçesi'ni ve hükümetin kendilerine reva gördüğü yüzde 10'luk maaş zammını protesto eylemlerine başladılar. Dün bir çok ilde basın açıklamaları yapan kamu emekçileri, çalışmalarını afiş ve pankartlarla, bildirilerle, imza kampanyalarıyla ve bölge toplantılarıyla sürdürecekler.
7 Kasım'da ise Ankara'ya yürüyüş başlatacaklar. Kamu emekçileri dünkü eylemleriyle hükümeti yüzde 10'luk ücret zammı konusunda uyararak, insanca yaşayacak bir ücret istediklerini dile getirdiler. IMF'nin değil halkın talepleri doğrultusunda bütçe hazırlanmasını isteyen kamu emekçileri, tepkilerini "Genel grev, genel direniş", "Sadaka değil toplusözleşme", "IMF'ye değil emekçiye bütçe", "Yüzdelik değil toplusözleşme", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla ifade ettiler.
Ankara
Ankara'da 1000'i aşkın kamu emekçisi, Kızılay YKM önünde hükümeti protesto etti. KESK Ankara Şubeler Platformu'nun çağrısı üzerine yapılan eyleme, Eğitim-Sen'e üye emekçiler Eğitim-Sen Ankara 1 No'lu Şube, Enerji-Yapı Yol Sen'e üye emekçiler ise Karayolları Genel Müdürlüğü önünde toplandıktan sonra sloganlar eşliğinde yürüyerek katıldılar.
KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Karakaya, "2001 yılı bütçe hedeflerinin tutturulabilmesi için ek düzenlemeler olarak üç yıldır sürdürülen bazı hizmetler üzerinden alınan eğitimde katkı paylarının, ek vergilerin devam ettirilmesi kamu bankalarının ve Türk Telekom'un özelleştirilmesi tüm halkın geleceğine yönelik saldırılardır" dedi. 2001 yılı bütçesinin borç ve faiz ödeme bütçesi olduğuna dikkat çeken Karakaya, yoksullukta istikrar istemediklerini, emekçilere karşı sürdürülen ekonomik teröre 'artık dur' diyeceklerini söyledi.
Diyarbakır'da iki yıl sonra
Diyarbakır'da OHAL hukuku nedeniyle iki yıldır alanlara çıkamayan kamu emekçileri, dün bütçe protestosu nedeniyle Dağkapı-Dalokay Meydanı'ndaydılar. Polisin müdahale etmediği eylemde konuşan SES Şube Başkanı Yaşar Türk, "Ülke kaynakları yine faiz yoluyla bir avuç rantiyeye peşkeş çekilecek. Biz yine yoksullaşacağız, bir avuç insan daha da zenginleşecek" dedi. IMF politikalarına boyun eğmeyeceklerini söyleyen Türk, KESK'in eylem takvimini açıkladı.
Baskılar kınandı
5 Ekim Öğretmenler Günü ile ilgili Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi'nin yapmak istediği şölenin davetiyelerinin Türkçe ve Kürtçe basılması bahane edilerek Eğitim-Sen yöneticilerinin önce gözaltına alınmalarını, ardından da açığa alınmalarını, THAYDER'in kapatılmasını ve 8 Barış Anası'nın tutuklanmasını da protesto eden Türk'ün konuşması "Baskılar bizi yıldıramaz", "Yaşasın demokrasi mücadelemiz" sloganlarıyla kesildi.
Tunceli'de kitlesel eylem
Tunceli Sendikalar Platformu üyesi 1000 kadar işçi ve emekçi, Tosun Sokak'ta eylem yaptılar. IMF politikaları doğrultusunda hazırlanan bütçeyi kabul etmeyeceklerini dile getirdiler. Tunceli Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Cemal Söylemez, eğitime ve sağlığa ayrılan payın faizlerle geri alındığını hatırlatarak, zorunlu tasarruf fonundaki birikimlerinin bir an önce ödenmesini istedi. Eyleme EMEP ve Demokrasi Platformu destek verdi.
Mersin/Gaziantep/Malatya
Defterdarlık önünde toplanan Mersinli emekçiler adına konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Şaban Vural, hükümetin seslerini duymaması durumunda 11 Kasım'da Kızılay'da olacaklarını hatırlattı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı, Petrol-İş ve Yol-İş şube başkanlarının da destek verdiği eylemde sık sık "IMF'ye değil emekçiye bütçe" sloganı atıldı.
Gaziantep'te Emek Platformu tarafından Adliye Sarayı önünde yapılan eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı. Türk-İş'e bağlı Tek Gıda-İş, Tez Koop-İş, Belediye-İş, TÜMTİS ile DİSK'e bağlı Genel-İş 1,2, 3 No'lu şubeler, Tekstil-İş, Emekli-Sen ve KESK'e bağlı sendikaların katıldığı eylemde "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", "Sadaka değil toplusözleşme", "IMF'ye değil emekçiye bütçe" sloganları atıldı.
Malatya'da postane önünde eylem yapan kamu emekçilerini çeşitli siyasi partiler ve kitle örgütleri de destekledi. Eylemde konuşan KESK Dönem Sözcüsü Ali Ekber Baytemur, 2001 bütçesinin emekçi karşıtı bir bütçe olduğunu söyledi. Enflasyonu azdırıyor diye emekçilere kaynak aktarmayan hükümetin özel bankalara, hayali ihracatçılara trilyonlar aktardığını belirten Baytemur, örgütlü güçlerini kullanarak mücadele edeceklerini söyledi.
Bergama/Eskişehir
Bergama'da Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kamu emekçilerinin basın açıklaması sırasında polis megafon kullanılmasına izin vermedi. Eylemde, "IMF elini cebimizden çek", "Tassarruflarımız gasp edilemez", "Yüzdelik zam değil, toplusözleşme", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.
Eskişehir'de Selami Vardar İş Merkezi önünde yapılan basın açıklamasına 250 kişi katıldı. KESK Eskişehir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Haber-Sen Şube Başkanı Şenol Beycan "Fedakârlık lafları duymak istemiyoruz. Cottarelli'nin dayatmalarını kabul etmiyoruz" dedi. Eylemde Filistin halkına yönelik saldırı da protesto edildi.
Çanakkale/Zonguldak
Çanakkale KESK Şubeler Platformu adına basın toplantısı düzenleyen SES Şube Sekreteri Münevver Özkan, yüzde 10 maaş artışının onur kırıcı olduğunu belirterek, "İnsanca ve onurlu bir şekilde yaşayacak ücret talebimiz en doğal hakkımızdır." dedi. Zonguldak'ta da KESK üyesi memurlar Madenci Anıtı önünde toplanarak Gazipaşa Caddesi'nden valilik binası önüne geldi. Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kemal Bulut, Türkiye'nin kaynaklarının faiz yoluyla bir avuç rantiyeye peşkeş çekildiğini söyledi.
Kayseri'de gözaltı
Kayseri'de ise KESK üyesi emekçiler Eğitim-Sen Kayseri Şube binası önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Kayseri Şube Başkanı Halil Ünal'ın, basın açıklaması yaptığı sırada, üzerinde, "IMF'den, sermayeden yana değil, halktan, emekçiden yana bütçe" yazılı afiş açan Ali Dadı, polis otosuna bindirilerek emniyete götürüldü. Kısa süre gözaltında tutulan ve bir okulda hizmetli olarak görev yapan Ali Dadı, daha sonra serbest bırakıldı.
Engele rağmen eylem
Konya'da KESK'e bağlı sendikalar tarafından yapılan basın açıklaması ise polislerin engeliyle karşılaştı. PTT Genel Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık 250 kadar kamu emekçisi polis engeline rağmen, yüzde 10'luk zammı alkışlarla protesto etti. Haber-Sen Genel Eğitim Sekreteri Mahmut Ayata, banka batıranlara ve çetelere hassas davranılırken, hak arayan kamu emekçilerine tahammül edilmemesini eleştirerek, bütün engellemelere rağmen, işlerini ve ekmeklerini savunacaklarını vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Borsa'da büyük vurguna doğru

SONRAKİ HABER

Vahşet yetmedi, şimdi de hücre!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...