18 Ekim 2000 21:00

Borsa'da büyük vurguna doğru

Üç haftadır yükselişte olan borsada kasım ayında yeni bir vurgun hazırlığı yapılıyor. Fazilet Partisi'nin kapatma davasını ve özelleştirmeleri bekleyen borsada yabancılar yeni bir vurgun yapacak.

Paylaş
Borsa'da büyük vurguna doğru
İlhan Ulusoy
Yabancı sermaye İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda yine soygun hazırlığında. Uzun bir aradan sonra 2 milyar dolarlık yabancı sermayenin borsaya girmesi ile başlayan yükseliş kasım ayında yapılacak 'kâr realizasyonu' ile soyguna dönüştürülecek. Üç haftadır yükselen borsada kasım ayında Fazilet Partisi'nin kapatılması ve büyük özelleştirmeler üzerinden yapılacak spekülasyonlarla büyük bir soygun gerçekleştirilecek.
İMKB'nin geçtiğimiz haftayı da yükselişle kapaması borsa camiasında sevinç çığlıkları ile karşılandı ve küçük yatırımcıların borsaya girmeleri için çağrılar yapılmaya başlandı. Ancak geçtiğimiz yıl 20 bin 600 seviyesine kadar yükselen borsadaki düzeltme harekatının sonuçları bu yeni yükselişin de geçen yıl olduğu gibi büyük bir vurgunla biteceğini gösteriyor.
Buluttan nem kapan borsanın, geçtiğimiz hafta Ortadoğu'daki gerginliğe, Meclis başkanlığı seçimindeki belirsizliğe, 2000 bütçesinin Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesine neredeyse tepkisiz kalarak ya da bunlara rağmen yükselişini sürdürmesi ve endeksin 14 bin puan sınırına dayanması borsaya giren 2 milyar dolar tutarındaki yabancı sermayeye bağlandı. Yabancı sermayenin borsaya bu girişini 'çok iyi' olarak değerlendiren menkul kıymetler uzmanları ve holding gazeteleri küçük yatırımcıları yükselen borsada kazanmaya çağırdılar. Oysa yabancıların borsaya yönelmeleri ekonomiye bir şey katmadığı gibi oluşturulan spekülasyon ortamında yaptıkları kâr realizasyonu ile ile götürdükleri para ile zarar da veriyor.
Geçtiğimiz hafta 700 milyon dolarlık rekor işlem hacmi ile hızlı bir yükseliş trendi yakalayan borsadaki yükselişin 14 bin 200 ile 14 bin 500 aralığında duracağı tahmin ediliyor. Kasım ayında ulaşılacak bu direnç noktasında borsanın Fazilet Partisi'nin kapatılması davasının ve özelleştirme kararlarının borsaya yön vermesi bekleniyor.
Borsa da özelleştirme gerekçesi oldu
Geçen hafta Özelleştirme Yüksek Kurulu toplantısının ardından Türk Telekom'un özelleştirilmesine ilişkin açıklamalar ve 2001 yılı bütçe rakamları ile yükselen borsadaki yabancılar kasım ayındaki beklentileri gerçekleşmediği koşullarda kârlarını hızla realize edip gidecekler ve yine olan küçük yatırımcıya olacak. Çünkü anlamsız beklentilerle şişirilen borsada beklentilerin karşılanmaması ya da gecikmesi nedeni ile ortaya çıkacak olası düşüşün faturası kısa sürede satış yapamayan küçük yatırımcıya kesilecek.
Yabancı yatırımcıların borsaya 2 milyar dolarlık alımla girmeleri üzerine hükümet ve holding medyası yükselişin sürmesi için özelleştirme projelerinin hedefleri karşılayacak şekilde tamamlanması gerektiği üzerine açıklamalar yapmaya başladılar. Böylece Türk Telekom, THY gibi kâr eden kuruluşların satılması için borsa da halkı ikna etmenin bir aracına dönüştürüldü.
Yabancı yatırımcıların, 2001 yılı bütçesi ve ek tedbirlere ilişkin taslakların IMF kriterleri doğrultusunda Meclis'e sunulmasını istediğini iddia eden bu çevreler bunlar yapılmadığı koşulda borsanın düşeceğini ve ekonominin bozulacağını iddia ediyorlar.
ÖNCEKİ HABER

İsrail saldırıları sürüyor

SONRAKİ HABER

Kamu emekçileri eyleme başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...