17 Ekim 2000 21:00

Zulüm bütçesi!

Kendilerine dayatılan yüzde 10'luk zammı 'zulüm' olarak değerlendiren kamu emekçileri, bütçede emekçi kesimin dışlandığını kaydettiler.

Paylaş
Zulüm bütçesi!
Kamu emekçileri, 2001 bütçesinde kendilerine reva görülen yüzde 10'luk artışı 'zulüm' olarak değerlendirdiler. Yüzde 10'luk artışa tepki göstererek bugün bütün illerde eylem gerçekleştirecek olan kamu emekçileri, 2001 bütçesinde emekçi kesimin dışlandığını vurguladılar.
2001 bütçesini gazetemize değerlendiren KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, bütçenin halka saldırı özelliği taşıdığını söyledi. Bütçeden köylünün, işçinin ve esnafın olumsuz etkileneceğini belirten Erdem, "Bütçe Türkiye'yi küçültecek ve beraberinde işsizlik getirecek" diye konuştu.
Hükümet tınmıyor
Hükümetin saldırılarına karşı daha önce basın açıklamaları yaptıklarını ancak hükümetin tınmadığını ifade eden Erdem, "Biz KESK olarak bir yandan kendi eylem programımızı uygularken, bir yandan da birleşik mücadelenin örülmesini sağlamaya çabalıyoruz. Önümüzde eylem takvimi var. Bu eylemler sonucunda geri adım atılmazsa 12 Aralık'ta GYK'mız toplanacak ve daha yüksek tepkili eylem kararları alacağız" dedi.
Tüm Bel-Sen Toplu İş Sözleşmesi Genel Sekreteri Veli Baydur ise, 2001 bütçesini "İnsansız ve insafsız bir bütçe" olarak tanımladı. Baydur, geçmiş yıllardaki kayıpların çığ gibi ortada durduğunu hatırlatarak, "Bu yıl açıklanan artış oranı acımasızlığı simgeliyor. Burada emekçilerin ve emek örgütlerinin direngen mücadelesini ortaya koyması gerekiyor" dedi.
Emekçiler unutuldu
Tarım Gıda-Sen Genel Sekreteri Gülhasan Yıldırım da, bu aşamadan sonra memurlara yüzdelik zamlar yapılarak bir iyileştirme sağlanamayacağına işaret etti. DİE'nin açıkladığı verilere göre dört kişilik bir ailenin aylık geçim standardının 600 milyon lirayı bulduğunu dile getiren Yıldırım, "KESK olarak buna tepki gösteriyoruz. İşyerinde çeşitli etkinlikler yapıyoruz ve yakında Ankara'ya yürüyeceğiz" diye konuştu. Bütçede emekçilerin tamamen unutulduğunu söyleyen SES MYK Üyesi Devrim Kahraman da, hükümetin kimseyi taraf kabul etmeyerek rutin işlerine devam ettiğini kaydetti. KESK'in karar altına aldığı bir eylem takvimi bulunduğunu ve seslerini orada duyaracaklarını dile getiren Kahraman, "Sesimizi orada duyuracağız ama sonuçta bütçe de bazı rakamlar açıklanmış, bunun değişmesi pek mümkün görünmüyor" ifadelerini kullandı.
Hizmet üretimi durdurulsun
BES İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Gülperi Çapak ise yüzde 10'luk artışın kesinlikle kamu emekçilerinin ihtiyaçlarını karşılamadığını kaydederek, "Cottarelli bir ince ayar açıklamıştı. Ama bu kesinlikle kalın bir ayar. Bu bütçe çalışanlara bir zulümdür" diye konuştu. KESK'in açıkladığı bir eylem takvimi olduğunu ancak bunun yetersiz kaldığını söyleyen Çapak, "Şimdi yapılması gereken 11 Kasım'dan sonra hizmet üretiminin durdurulması ve hak alıcı eylemlere girişilmesidir. Çünkü bunun ortamı var" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kıbrıslı emekçiler alanları doldurdu

SONRAKİ HABER

Emek Platformu eylem yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...