17 Ekim 2000 21:00

Kampanyanın halkası büyüyor

Bir grup aydın ve sanatçının kültür emperyalizmine karşı imza toplayarak başlattıkları çalışmalar sürüyor. Eskişehir, İzmir ve Antalya'da da çalışmaların başlamasıyla birçok etkinliğin yapılması planlanıyor.

Paylaş
Kampanyanın halkası büyüyor
Rojda İldan
Kültür emperyalizmine karşı bir grup aydın ve sanatçının başlattığı kampanya, yeni imzalar ve Eskişehir, Antalya, İzmir gibi illerde başlatılan çalışmalarla sürüyor. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Cengiz Bektaş'a ve Eskişehir, İzmir ve Antalya'da kampanya çalışmalarını yürüten temsilcilere, önümüzdeki dönemde gerçekleştirecekleri etkinlikleri sorduk.
Halk okulları açılması planlanıyor
TYS'nin kampanya çerçevesinde yapacağı çalışmalarını bizlere aktaran TYS Başkanı Cengiz Bektaş, kampanyanın geniş bir yelpaze çerçevesinde yürütüldüğünü belirterek, TYS'nin kültür emperyalizmine karşı kampanya şeklinde yürüttüğü çalışmaların en önemlisinin halk okulları olduğunu belirtti. Kadıköy ve Büyükçekmece belediyeleri ile bu konudaki görüşmelerin yapılıp, anlaşmaya varıldığını söyleyen Bektaş, Antalya Belediyesi ve Yıldız Üniversitesi İnsan Kaynakları Eğitimi Bölümü'nden de kendilerine halk okulları için başvuru yapıldığını ifade etti.
Halk okullarında bölgede yaşayan insanların istedikleri konular üzerinden eğitim verileceğini ve dersler arasında doğru okuyup yazmaktan; roman, şiir, öykü yazımına; ilkyardımdan, yabancı dil öğrenimine kadar birçok dersin konunun uzmanlarınca verileceğini ifade eden Bektaş, tasarladıkları ikinci büyük projenin Tevfik Fikret Projesi olduğunu söyledi.
Tevfik Fikret sempozyumu
Bektaş, Tevfik Fikret ile ilgili olarak bir gün süren bir sempozyum düzenleyeceklerini ve bu sempozyumda Fikret'in konumunun edebi, politik, ekonomik, siyasal açıdan da inceleneceğini söyledi. Bu çalışmanın Almanya'da bir üniversitede gerçekleştirilmesi için kendilerine öneri geldiğini de ifade eden Bektaş, Tevfik Fikret'i seçmelerinin nedeninin şu sözlerle açıkladı: "Toplumsal sorumluluk ve modern şiirin başlangıcı açısından Tevfik Fikret önemli bir tipleme, seçimimizin bir nedeni bu. Diğer neden ise Fikret'in yaşadığı karışıklık döneminden bugüne alınacak paralelliklerin var olması." Tevfik Fikret sempozyumunun ardından Sabahattin Eyüboğlu ve Vedat Günyol ile ilgili olarak da sempozyumlar düzenlemek istediklerini kaydeden Bektaş, bu çalışmaların kültür tasarımı olarak bir dönemi ele alan ve tanıtan düşünme seminerleri olacağını açıkladı. Balkan şairleri bir araya gelecek
Kampanya çerçevesinde Türk kültürüne çeviri yoluyla hizmet eden çevirmenlerin Türkiye'ye davet edileceklerini söyleyen Bektaş, diğer bir önemli tasarılarının ise Balkan şairlerini bir araya getirmek olduğunu ifade etti.
Bektaş'ın Edirne'de gerçekleştirmek istediklerini belirttiği toplantıya, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Arnavutluk, Makedonya, Yugoslavya ve Saraybosna'dan ozanların katılması planlanıyor. Dil Derneği ile TDK'yı yeniden kazanmak için çalışmalar yürütmek istediklerini de kaydeden Bektaş, kampanyanın kültürümüzdeki çeşitliliğin ve canlılığın korunması için yürütüldüğünü ifade etti.
Kültürel değerlerin yağmalanması
Kültür Emperyalizmine Karşı Kampanya'nın çalışmalarını İzmir'de yürüten Asım Gönen ise, kampanyanın İzmir'de yeni başladığını belirtti. Kampanya ile ilgili olarak 'Dil Kirlenmesi' başlığı altında bir etkinlik düzenlediklerini söyleyen Gönen, bundan sonraki etkinliklerin belediyelerle yapılacağını ve ilçelerde yaşayan halka dönük olacağını açıkladı. Gönen, Konak Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi'nde etkinlikler yapacaklarını ve bu etkinliklerde 'Kültürel Değerlerin Yağmalanması' konusu üzerinde tartışacaklarını ifade etti.
Öykücülerle söyleşiler
Antalya'da kampanya çalışmaları yürüten Celal Hafifbilek ise kampanyanın ilk etkinliğinin 19 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek olan ve öykü yazarları Burhan Günel, Lütfiye Aydın, Vedat Yazıcı, Bilge Öngöre, Saffet Uysal, Nuri Erkal ve Neşe Karel'in katılacakları söyleşi olduğunu belirtti. Tümü ANSAN'da yapılacak olan etkinlikler, Burhan Gürel'in konuşmacı olduğu "Öykü ve Romanda Emperyalist Kültür" ve Cemil Kavukçu, Özcan Karabulut, Cemil Köksal ve Zekeriya Ekinci'nin katılıp, Celal Hafifbilek'in yöneteceği 2000'li Yıllarda Öykücülüğümüz" başlıklı panellerle devam edecek.
ÖNCEKİ HABER

İyi hekimlik suç!

SONRAKİ HABER

Kıbrıslı emekçiler alanları doldurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...