17 Ekim 2000 21:00

İstikrar Paktı toplantısında

   Balkanlar paylaşılıyor

Paylaş
İstikrar Paktı toplantısında
   Balkanlar paylaşılıyor
Savaşların ardından yıkılan Balkanların yeniden imarı için mali boyutu 1 milyar 192 milyon Euro'ya ulaşan başlangıç paketi, pek çok ülkenin işadamlarının iştahını kabartıyor. Yugoslavya'nın dağılmasıyla Balkanlar'da istikrarın tesisi için Avrupa Birliği (AB) öncülüğünde kurulan İstikrar Paktı'nın ekonomik konulardan sorumlu II. Çalışma Masası'nın İstanbul'daki toplantısı devam ediyor. II. Çalışma Masası'nın, Paktın 29-30 Temmuz 1999`daki kuruluşundan bu yana yaptığı üçüncü toplantı olan İstanbul toplantısında, Balkanlar'ın yeniden imarı için "Hızlı Başlangıç" ve "Yakın Dönem" olarak iki zaman tablosunda sınıflandırılan 100'ü aşkın projenin değerlendirilmesi yapılıyor. Toplam 2.4 milyar Euro'ya ulaşan bu projeler Yugoslavya'yı parçalayan savaşlardan doğrudan ya da dolaylı olarak zarar gören 7 Balkan ülkesi ve Kosova bölgesinde tahrip olan altyapıları yeniden kurmayı ve ulaşım yollarını yeniden açmayı hedefliyor.
Kostunica çağrıldı
II. Çalışma Masası'nın İstanbul toplantısı, Yugoslavya'da yeni Devlet Başkanı Kostunica'nın resmen göreve başlamasından sonra yapılan ilk İstikrar Paktı etkinliği olması açısından da önem taşıyor. Toplantı bu anlamda, paktın Yugoslavya'daki yönetim değişikliği konusunda resmi görüşünün dile getirildiği ilk forum niteliğini kazandı. II. Çalışma Masası'nın dönem eşbaşkanlığını 6 aylık bir süre için Türkiye'nin yürütmesi nedeniyle toplantının açılışını yapan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Yugoslavya'nın İstikrar Paktı'na katılmasının koşullarının oluştuğunu ilk açıklayan yetkili oldu. Kostunica da ilk resmi konuşmasında İstikrar Paktı'na sıcak baktığını söylemişti. İstikrar Paktı bir anlamda "Belgrad'a rağmen" oluşturulan bir kurum olmakla birlikte, kuruluş tüzüğünde "gerekli koşullar oluştuğunda" Yugoslavya'nın katılımının arzu edilir olduğu belirtilmişti.
Ek finansman sorunu
Yugoslavya'nın katılımı siyasal açıdan memnunlukla karşılansa da Pakt açısından teknik sorunlar getireceği bildiriliyor. Paktın, şu anda taahhüt ettiği 2.4 milyar Euro'nun tahsisatının proje bazında yapıldığını ve harcama yerlerinin belirlendiğini hatırtalan kaynaklar, Yugoslavya'nın katılımının ek finansman zorunluluğu doğuracağını vurguluyor.
6 Proje başladı
Paktın kuruluşundan geçen süre içinde 100'ü aşkın projeden oluşan iddialı istikrar planında ancak 6 projenin fiili çalışması başlamış durumda. İstanbul toplantısı özellikle "Hızlı Başlangıç Paketi" başlığı altında toplanan ve gerçekleştirilmeleri aciliyet içeren 34 proje üzerinde yoğunlaşıyor. Söz konusu projelerin 4 tanesi dışında tümümünün, paktın tanıdığı sürenin dolduğu 1 Nisan 2001 gününe dek ihale aşamasına geleceği kaydediliyor. Mali boyutu 1 milyar 192 milyon Euro'ya ulaşan Hızlı Başlangıç Paketi, bu yüzden dünyanın pek çok ülkesinden işadamlarının iştahını kabartıyor.
ÖNCEKİ HABER

Petrol Ofisi'nden 1200 işçi atıldı

SONRAKİ HABER

İyi hekimlik suç!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...