16 Ekim 2000 21:00

İETT işçisinin aldığı maaş

   asgari ücret seviyesine geriledi

Paylaş
İETT işçisinin aldığı maaş
   asgari ücret seviyesine geriledi
Şerif Karataş
Hizmet-İş ve Belediye-İş arasında süren yetki anlaşmazlığı İETT işçilerinin mağduriyetini her geçen gün daha da artıyor. Belediye-İş İETT Taşıt Şube Başkanı Murat Yıkılmaz, İETT işçilerinin bugüne kadar fedakârlık yaptığını belirterek, sıranın işverende olduğunu söyledi.
İETT çalışanlarının ücretlerinin asgari ücret seviyesine kadar düştüğüne dikkat çeken Yıkılmaz, "Aylık olarak yemek parası brüt 3 milyon. Düşünün bununla bir simit dahi alamıyorsunuz. Kömür parasına bakıyoruz: 7.5 milyon lira. Okul yardımları da yine bir simit parası kadar" dedi.
Yıkılmaz, işçilerin aylık ücretlerinin 170 ile 210 milyon lira arası ücret aldıklarını dile getirerek, ücretlerinin içinde bütün sosyal hakların yer aldığını belirtti. İETT işçilerinin ücretlerini aldıklarında bankalar arasında koşuşturduklarını belirten Yıkılmaz, her işçide 4-5 tane banka kredi kartı bulunduğu söyledi. Yıkılmaz, işçinin borç içinde olduğunu belirterek, her an haciz memurlarıyla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.
Psikolojik tedavi gören var
İETT çalışanlarında psikolojik sorunlar yaşayanlar ve tedavi görenler olduğunu söyleyen Yıkılmaz, bu sorunları yaşayan bazı işçilerin camları yumrukladığını ve kafayla duvara vurduklarını söyledi. Yıkılmaz, "Yaşanan bu olumsuzlukların nedeni işyerindeki psikolojik baskılar, sendikal tercihte özgür bırakılmamaları" dedi. İşçilere yönelik baskının yöneticiler tarafından gerçekleştirildiğini belirten Yıkılmaz, kurumda gelişebilecek olaylardan bu yöneticilerin sorumlu olacağını ifade etti. Murat Yıkılmaz kurumda ayrımcılık da yapıldığını belirterek, "Özellikle kendileri gibi düşünmeyen insalara sürgün ve ceza uygulayıp sosyal haklarının kullanılmasında taraflı davranıyorlar. İETT'de üç yıldır izne çıkmayan arkadaşlarımız, öbür yanda da bir yılını doldurmamış ama yöneticiler gibi düşündüklerinden izne çıkarılanlar var" dedi. İETT şoförlerinin 30 yıldır faaliyet gösteren derneğinin de bitirilmek istendiğini kaydeden Yıkılmaz, Hizmet-İş'in itirazıyla işyerindeki yetkilerinin düşürülmesinin ise patrona yaradığını kaydetti. Duyarlı işçilerin mücadelesiyle örgütlülüklerini koruyabildiklerini söyleyen Yıkılmaz, işçiler arasında ayrımcılık yapmadan çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.
Yıkılmaz, geçen hafta düzenledikleri imza kampanyasıyla da ekonomik taleplerini patrona ilettiklerini belirterek, kurumda yeniden üye yapma ve eğitim çalışması faaliyetleri başlatacaklarını kaydetti.
Mahkemeler devam ediyor
Hizmet-İş'in Belediye-İş'in yetkisine itiraz etmesi sonucu üç yıldır İETT çalışanlarının toplu sözleşme hakkından yararlanamadığını kaydeden Yıkılmaz, sahte evraktan dolayı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 davanın sürdüğünü belirterek, Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada noter başkatibinin Hizmet-İş lehine suç işlediğinin kanıtlandını söyledi. Yıkılmaz, Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın da kendileri lehine sonuçlanacağını kaydederek, yetki için devam eden iş mahkemesinin ise uzun süreceğini belirtti. Hizmet-İş'in yaptığı yetki itirazından vazgeçmesini isteyen Yıkılmaz, Hizmet-İş'in kurumdaki sözleşmeli personel arasında örgütlü olduğu halde toplusözleşme yetkisi için başvuru yapmamasını da anlayamadıklarını kaydetti. İETT'de kadrolu olarak çalışan personel sayısı 6700, sözleşmeli personel sayısı ise 1800'ün üzerinde.
ÖNCEKİ HABER

Tek Gıda-İş talana çanak tutuyor

SONRAKİ HABER

Limon satmak değil hakkımızı istiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...