16 Ekim 2000 21:00

Tek Gıda-İş talana çanak tutuyor

TEKEL'in özelleştirilmesi için düzenlenen yasa tasarısına karşı rapor hazırlayan Tek Gıda-İş Sendikası, TEKEL'in üç parçaya bölünerek satılmasını kabul ediyor.

Paylaş
Tek Gıda-İş talana çanak tutuyor
Şahin Bayar
TEKEL'in özelleştirilmesi için hükümet tarafından hazırlanan yasa tasarısına karşı 'sert' açıklamalar yaparak tepki gösteren Tek Gıda-İş Sendikası'nın özelleştirmeyi savunduğu ortaya çıktı. TEKEL'in yeniden yapılandırılması için hazırlanan yasa tasarısına ilişkin bir rapor düzenleyen ve Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'e sunan Tek Gıda-İş Sendikası Yönetim Kurulu, TEKEL'in üç parçaya bölünerek satılmasını kabul ediyor.
Tek Gıda-İş Sendikası'nın raporunda, tasarıda üçe bölünen TEKEL'in yüzde 35'ini oluşturan A grubu hissesinin TEKEL'e hiçbir şekilde satılamayacak şekilde bırakılması hükmünün konulması isteniyor. Yüzde 30 olarak belirlenen B grubu hisse senetlerinin yüzde 20'sinin Kardemir usulü sembolik bir fiyatla TEKEL Çalışanları Dayanışma Vakfı'na, yüzde 5'nin özelleştirme sırasında TEKEL bünyesinde çalışanlara ve kalan diğer yüzde 5'in ise madde metninde açıklanan diğer yatırımcılar ile küçük tasarruf sahiplerine verilecek şekilde dağıtılması talep ediliyor.
Raporda, yüzde 35'i oluşturan C grubu hisselerinin ise yüzde 10, yüzde 10 ve yüzde 15 oranında üç ihalede Özelleştirme İdaresi'nce halka arz edilmesi şeklinde düzenlenmesi uygun bulunuyor.
İşçi atılabilir!
C grubu hisselerinin ancak yüzde 15'i kadarının, sermayesinin yüzde 51'i Türkiye vatandaşlarına ait kurumsal yatırımcılara satılabileceğine dair sınırlayıcı bir hükmün getirilmesi gerektiğini ifade eden Tek Gıda-İş Sendikası tasarının, "B grubu hisse sahibi Tekel Çalışanları Dayanışma Vakfı'nın Yönetim Kurulu kararı olmadan şirketin, sermaye artırımı, yeni ortak alınması, tasfiye, devir ve birleşme gibi olaylar gerçekleştirilemez" şeklinde düzenlenmesini istiyor.
Tasarıdaki geçici hükümlere bir yenisinin eklenmesini düşünen Tek Gıda-İş Sendikası, geçici hükmün b bendinde şu ifadelere yer veriyor: "Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı işletmelerde Toplu İş Sözleşmesi kapsamında bulunan sendika üyeleri müesseselerin anonim şirkete dönüşmesi nedeni ile iş akitlerinin feshedilmesi gereken durumlarda bu işçilere ihbar ve kıdem tazminatları ile 3 yıllık ücretleri kendilerine işten çıkartma tazminatı olarak ödenecektir."
ÖNCEKİ HABER

Milletvekilleri MGK'ya teslim mi!

SONRAKİ HABER

İETT işçisinin aldığı maaş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...