16 Ekim 2000 21:00

Milletvekilleri MGK'ya teslim mi!

20 yılı aşkın bir süredir normal bir yönetimi tanımayan Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve Tunceli'de bu durum hâlâ devam ediyor. Bölge milletvekilleri, 4 ayda bir konunun gündeme geldiği MGK'da kararın alındığını, sonra parmakların kaldırıldığını ve sürenin uzatıldığını söylediler.

Paylaş
Milletvekilleri MGK'ya teslim mi!
Sultan Özer
Kaldırılacağına dair sürekli vaatlerde bulunulan olağanüstü hal uygulaması (OHAL), Tunceli, Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta devam ediyor. Olağanüstü hal uygulamasına devam eden illerin milletvekilleri, OHAL'in devamı konusunda ileri sürülebilecek hiçbir gerekçe kalmadığını belirterek, OHAL'in kaldırılmasını istediler. Kendilerinin sadece MGK'nın kararı üzerine parmak kaldırdıklarını söyleyen milletvekilleri, bu durumda OHAL'in kaldırılmasının MGK'nın karar vermesiyle mümkün olabileceğini belirttiler.
ANAP Diyarbakır Milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu, demokratik, parlamenter sistemle yönetilen dünyanın hiçbir ülkesinde savaş halleri dışında bu tür bir uygulamanın olmadığına, olan yerlerde de çok kısa sürdüğüne dikkat çekti. 20 ilden 4'ünde hâlâ devam ettiğini, ancak Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engel olduğunu belirten Seydaoğlu, "Hâlâ en büyük il olan Diyarbakır'ın da içinde bulunduğu 4 ilde devam etmesi büyük talihsizliktir. Hâlâ anti demokratik dayatma ve uygulamalar mevcuttur. OHAL sürecinde insanların düşünce özgürlüğüne, yaşam biçimine hatta giyim kuşamına, ana diline ve kültürüne büyük yasaklar getirilmiştir" dedi.
Milletvekillerinden 20 kişilik Demokratik Temas Grubu oluşturduklarını ve demokratik talepler için girişimlerde bulunduklarını hatırlatan Seydaoğlu, talepleri arasında OHAL'in kaldırılması, koşulsuz genel af, Türkiye'nin bir an önce demokratikleşmesi ve 12 Eylül güdümündeki Anayasa'nın değişmesi olduğunu bildirdi.
'Tartışmaya tahammülleri yok'
DYP Diyarbakır Milletvekili Mehmet Selim Ensarioğlu da son 5-6 yıldır hep kaldırılmasını istediklerini belirterek, "Tamamen kaldırılması gerekiyor. Girilen barış süreciyle olaylar azaldı" dedi. Başbakan Ecevit'in OHAL'in kaldırılması yönünde söz verdiğini belirten Ensarioğlu, "Kararı hep üç lider veriyor. Memurlarla ilgili kararnamede olduğu gibi. Parlamento dışlanarak kararlar alınıyor. Zaten muhalefet yokmuş gibi davranılıyor. Tartışmaya tahammülleri yok. OHAL'in devamı için emir veriliyor, uygulama uzatılıyor" diye konuştu. Ensarioğlu, Doğu ve Güneydoğu'lu milletvekilleri olarak parti ayrımı yapmadan OHAL'e karşı olduklarını ve kaldırılmasını istediklerini dile getirdi.
DSP Tunceli Milletvekili Bekir Gündoğan da OHAL'in kaldırılmasını isteyen milletvekillerinden. 4 ilde OHAL'in sürmesinin hiçbir şeyi halletmediğini belirten Gündoğan, "Tunceli'de sorun varsa bu sorun İstanbul'un da sorunu, ayırt etmiyorum. Öyleyse Tunceli'de OHAL'in kalması anlamsızdır" dedi.
ANAP Hakkari Milletvekili Macit Piruzbeyoğlu da bugüne kadar her uzatma döneminde kaldırılması gerektiğini söylediği OHAL'in kaldırılması istemini yineledi. "Suçluyu, suçsuzu hukukun belirlemesi gerekirken, her şeyi tek adamın belirlemesi diktatörlüktür" diyen Piruzbeyoğlu, kaldırılması doğrultusunda etkili olamadıklarını belirterek, "AB'ye girmek istiyoruz, ama onların dünyası farklı, bizim dünyamız farklı" diye konuştu.
'Herkes parmak kaldırıyor'
Hakkari Bağımsız Milletvekili Evliya Parlak, Hakkari'de 22 yıldır normal bir yaşam görülmediğini, 1978'de ilan edilen sıkıyönetimin 1987'ye kadar sürdüğünü, o günden bugüne de OHAL ile yönetildiklerini söyledi. "MGK'da konuşulup uzatılmasına karar veriliyor. Herkes parmağını kaldırıyor. Bize bir şey söylenmiyor. Eğer uzatılması için gerekçe varsa, bölge milletvekili olarak bizim bilmemiz gerekiyor, gizli ise, kapalı bir oturumda bize anlatılsın gerekçeleri" diyen Parlak, sıkıyönetim ilan edildiğinde 10 yaşında olan bir çocuğun bugün 32 yaşında olduğunu ve bugüne kadar normal bir yönetim görmediği örneğini verdi.
OHAL'in adalete uygun olmadığını da belirten Parlak, dört ayda bir konunun gündeme geldiği MGK'da kararın alındığını, MGK kararlarının tavsiyeden öte uygulama noktasında olduğunu belirterek, ondan sonra parmakların kaldırıldığını ve sürenin uzatıldığını söyledi. Parlak, "Siirt'te kaldırıldı, Şırnak hemen yanında, Hakkari'de kaldırıldı Van hemen bitişik. Ne oldu oralarda kaldırılmamasını gerektiren?. Mesut Yılmaz Diyarbakır'da, ' AB'ye giden yol Diyarbakır'dan geçer' dedi. Şubatta Saddettin Tantan OHAL'in uzatılması önerisini getirdi. Ne oldu da fikirler birden değişti?" diye sordu.
'MGK karar veriyor'
FP Diyarbakır Milletvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu da OHAL'in kaldırılması için MGK'nın karar vermesi gerektiğini ifade etti. Bugüne kadar OHAL'e karşı çıktığını ama azınlıkta kaldıklarını belirten Hatipoğlu, şimdi daha rahat ortamda kaldırılmasını isteyenlerin çoğaldığını söyledi. Hükümetin OHAL'i bir an önce kaldırarak, Olağanüstü Ekonomik Hal ilan edip, 20 yılın tahribatlarını gidermesi gerektiğini dile getiren Hatipoğlu, ancak OHAL'in öncelikle MGK'da ele alındığını, burda alınan tavsiye kararı doğrultusunda hükümetin parlamentoya önerge getirdiğini, kendilerinin "evet" ya da "hayır" demek dışında bir şey yapamadıklarını söyledi. Hatipoğlu, OHAL'in kaldırılması için öncelikle MGK'nın karar vermesi gerektiğini yineledi.
ÖNCEKİ HABER

Bir ömür sürecek yolculuk

SONRAKİ HABER

Tek Gıda-İş talana çanak tutuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...