16 Ekim 2000 21:00

Filistin'e destek büyüyor

Birçok ülkede Filistin'e destek ve İsrail'i kınama gösterileri devam ediyor. Yaser Arafat, ABD-İsrail baskısı altında Mısır'da İsrail ile temaslarına başladı.

Paylaş
Filistin'e destek büyüyor
ABD ve İsrail, Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentindeki zirvede Filistin'e diz çöktürmeye çalışırken, dünyanın birçok ülkesinde Filistin halkına destek gösterileri devam ediyor. Kanada ve Güney Afrika'da binlerce insan, İsrail terörünü sokaklarda kınadı. Macaristan'dan ABD ve Lübnan'a kadar birçok ülkede de Filistin'e destek gösterileri düzenlendi.
Kanada'nın Toronto kentindeki İsrail konsolosluğu önünde önceki gün yaklaşık 2 bin kişi Filistin halkına destek gösterisi düzenledi.
Barak, kaç çocuk öldürdün?
Kent merkezinin bir bölümünü yaklaşık 1.5 saat trafiğe kapatan göstericiler, İsrail'e "Nazi" suçlamasında bulundular ve "Ehud Barak, Bugün Kaç Çocuk Öldürdün?" yazılı pankartlar taşıdılar. Dünyanın diğer tarafındaki kardeşleriyle dayanışmalarını ifade etmek istediklerini belirten gösterinin düzenleyicisi Raşit Salih, ölenler için üzüntülerini ve aynı zamanda da İsrail'e kızgınlıklarını gösterdiklerini kaydetti.
Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde cumartesi günü düzenlenen İsrail'i protesto mitingine 2500 kişi katıldı. Miting sonunda, şeriatçılardan oluşan 150 kişilik bir grup, şehirdeki McDonalds lokantasına taşlarla saldırdı. Saldırı sırasında üç çalışanın hafif yaralandığı bildirildi.
Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'daki ABD Büyükelçiliği önünde cuma günü düzenlenen gösteriye ise polisin saldırdığı öğrenildi. İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi üyelerince düzenlenen eyleme saldıran polislerden ikisi bıçaklandı.
Bir Filistinli daha öldü
Filistin topraklarındaki çatışmalar ve İsrail katliamları da, ilk günlerdeki şiddetini yitirmekle birlikte, devam ediyor. Batı Şeria'daki çatışmalar sırasında yaralanan 30 yaşındaki Rael Yakup Hamudi, önceki gün yaşamını yitirdi. Ramallah Hastanesi yetkilileri, Hamudi'nin 6 gün önce aldığı kurşun yaraları nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.
İsrail'de iki asker ise, Ürdün topraklarından açılan ateş sonucu yaralandı.
Hamasçılar bir içeri, bir dışarı!
Öte yandan Filistin polisi, İran yanlısı Hamas örgütünün 34 üyesini tutukladı. Katar'daki Hamas sözcüsü İbrahim Goşe, Filistin polisinin Gazze'de 20 ve Batı Şeria'daki Nablus kentinde 14 üyelerini tutukladığını söyledi.
Goşe, tutuklananlar arasında perşembe günü cezaevinden bırakılan Hamas lideri Abdülaziz El Rantisi'nin de bulunduğunu belirtti. Goşe, "Bu tutuklamaların Barak'ın emri üzerine yapıldığını düşünüyoruz" diye konuştu.
Filistin yönetimi, bir süre önce çok sayıda Hamas üyesini cezaevinden çıkarmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Depremin ağır işçileri: Çocuklar!

SONRAKİ HABER

800 milyon kişi aç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...