15 Ekim 2000 21:00

Askerlere yargı yolu açıldı

OHAL bölgesinde, yargısız infazlara karışan kolluk kuvvetlerinin yargılanması konusunda önemli bir gelişme sağlandı.

Paylaş
Askerlere yargı yolu
Jandarmanın açtığı ateş sonucu Tunceli'nin Pertek ilçesinde geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Süleyman Ekrem'i öldüren sanık kolluk kuvvetlerine nihayet yargı yolu açıldı. Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi yapılan itirazlar sonucunda, sanık askerler hakkında kamu davası açmak için yeterli kanıt olduğuna dikkat çekerek, "Sanıklar hakkında kamu davası açılması gerektiğine" karar verdi. Görülmesine önümüzdeki günlerde başlanacak olan bu dava, OHAL'de "yaşama hakkı"nın savunulması açısından çok önemli bir mücadele sürecini de beraberinde getirecek.Süleyman Ekrem, 29 Kasım 1999 tarihinde minibüsüyle Elazığ'dan Tunceli'ye döndükten sonra evinden zorla alınarak, Pirinçci Köyü'ne götürülmüş ve burada askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmişti.
Valilik engellemeye çalışmıştı
Süleyman Ekrem'in öldürülmesinden sorumlu sanık kolluk kuvvetleri hakkında dava yolunun açılması ısrarlı bir takip ve hukuk mücadelesi sonrasında geldi. Emeğin Partisi (EMEP) üyesi olan Ekrem'in öldürüldüğü günden itibaren avukatları çetin bir hukuk mücadelesine girişti. 10 Aralık 1999 tarihinde Pertek Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan avukatlar Mesut Gündoğdu, Ali Cemal Zülfikâr, Hüseyin Aygün, Yıldız İmrek ve Kenan Çetin suç duyurusu dilekçelerinde, "Süleyman'ın masum olduğunu, sağ yakalanması mümkünken öldürüldüğünü, olayı önceden haber alan kolluk kuvvetlerinin Süleyman'ı sağ yakalayabileceklerini; arabanın el freninin çekik olduğunu, arabanın yokuş yukarı vaziyette son derece düzgün durduğunu; tanık anlatımlarının da bu durumu doğruladığını" belirtmişlerdi. Ancak, olayın açıklığına ve tanıklara karşın, işin içinde polis ve askerin olduğu her davada olduğu gibi bu davada ilk önce yasa duvarına çarpmıştı. Savcılık, 4483 sayılı yasa gereğince valilikten izin istemiş, valilik ise Süleyman Ekrem'in öldürülmesi olayında, "kolluk kuvvetlerini suçlu kılacak nitelikte suç unsuru bulunmadığını" öne sürerek, "meni muhakeme" kararı vermişti. Bu karara yapılan itiraz da, Malatya Bölge İdare Mahkemesi'nce reddedilince Pertek Cumhuriyet Başsavcılığı sanık kolluk kuvvetleri hakkında "takipsizlik" kararı vermişti. Ancak, bu red kararına karşın başlattıkları hukuk mücadelesini bırakmayan avukatlar, 15 günlük yasal süre içinde karara itiraz edince, beklenen karar Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'nden geldi. Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi, "sanıklar hakkında kamu davası açmak için yeterli kanıt olduğuna" hükmederek, "kamu davası davası açılması gerektiğine" karar verdi.
İşte bu karar, OHAL bölgesinde yaşamaya çalışanlar için önemli bir anlam içeriyor. Böylece, OHAL bölgesinde masum bir insanın öldürülmesi olayından sorumlu bulunan kamu görevlilerinin yargılanmasının yolu açılıyor. Hele bu kamu görevlilerinin jandarma olması mahkemenin verdiği kararın önemini daha da artırıyor.
Mücadelenin sonucu
Bu arada, Süleyman Ekrem'in aileside olaydan sonra çok zor günler geçirdi. Aile, bir bireylerini kaybetmenin yanı sıra, minibüse el konulduğu için, geçimini ancak dostlarının yardımıyla sağlayabildi. Müsadere ile ilgili süren dava da ancak bir-iki hafta evvel olumlu bir şekilde sonuçlanarak, arabanın müsaadere kararı reddedildi.
Sanıkların yargılanması kararı, kamuoyu baskısının, yazar ve aydınların duyarlılıklarının, imza toplayan insanların çabalarının bir sonucu olarak geldi. Avukatların deyimiyle, eğer kamuoyu duyarlılığı olmasaydı Süleyman Ekrem, OHAL Bölge Valiliği'nin açıklamasındaki gibi "ölü ele geçirilmiş bir PKK militanı" olarak kalacaktı.
Şimdi, operasyona katılan bütün askerler ve komutanları hakkında Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılacak dava, önümüzdeki dönem görülmeye başlanacak. Aynı duyarlılığı sonuç almak açısından dava sürecinde de göstermek gerekiyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İHD Genel Kurulu dün sona erdi
İHD 10. Olağan Genel Kurulu dün yapılan seçimlerin ardından sona erdi. Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ve önceki gün başlayan genel kurula 1100 delege katıldı.
Divan Başkanlığı'nı Yavuz Önen'in yaptığı genel kurula, birçok siyasi parti, kitle örgütü, sendika ve elçilik temsilcileri de katıldı. İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül'nin hak ve özgürlükler mücadelesinde yoluna kararlılıkla devam edeceğini dile getirdi. İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal, oy birliğiyle Onursal Genel Başkan seçildi. Genel kurulda F tipi cezevlerine karşı yürütülen mücadelenin sürdürülmesi gerekliliği üzerinde de duruldu. Genel kurul delegeleri oy birliğiyle aldıkları karar sonrası, F tiplerini protesto amaçlı dışarıda bir oturma eylemi yaptı. Genel kurul yapılan seçimlerin ardından sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Hükümette yeni kriz sinyalleri

SONRAKİ HABER

Türk sinemasında ilklerin yönetmeni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...