15 Ekim 2000 21:00

Kadınlar sömürüye karşı yürüdü

Dünya kadın yürüyüşünün Avrupa kolunun son mitingi için Belçika'da yapılan yürüyüşe 50 bini aşkın kadın katıldı. Mitingde kadınlar yoksulluğa, sefalete, eşitsizliğe, savaşlara ve şiddete karşı tepkilerini haykırdılar.

Paylaş
Kadınlar sömürüye karşı yürüdü
Yıldız Eren
Dünya kadın yürüyüşünün Avrupa kolunun son mitingi için Belçika'da yapılan yürüyüşe 50 bini aşkın kadın katıldı. Tüm dünyadan delegasyonların katıldığı mitingde kadınlar yoksulluğa, sefalete, eşitsizliğe, savaşlara ve şiddete karşı tepkilerini haykırdılar.
Bütün bu sorunların kaynağının kapitalist sistemden kaynaklandığını dile getiren onbinlerce kadın ortak mùcadele çağrısını yinelediler.
Kanada'da 30 bin kadın
Brüksel'de Avrupa Birliği kurumlarının önünde bir araya gelen emekçi kadın ve erkekler, yoksulluk ve eşitsizliğin ortadan kaldırılmasını talep ettiler. Aynı gün Kanada'nın Quebec kentinde bir araya gelen 30 bin kadın da bir yürüyüş yaptı.
Bir yıldan beri her kıtada yapılan etkinliklerin son durağı, 17 Ekim'de New York olacak .Burada 157 ülkeden kadınları temsilen BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşecek olan kadınlar, dünya kadınlarının istemlerini iletecekler. Önceki gün Brüksel'de yapılan dünya kadın yürüyüşünde ağırlığı sendika konfederasyonları ve işçiler oluşturdu. Sendika konfederasyonları kortejlerinde "Eşit işe eşit ücret", "İşsizliğin kurbanı kadınlar olmayacak" pankartları altında yürüyen onbinlerce emekçi kadın, toplumsal eşitsizliklere ve cinsel ayrımcılığa karşı sessiz kalmayacaklarını dile getirdiler.
Filistin halkına destek
Brüksel mitinginde İsrail katliamlarının durdurulması da istenirken, Filistin halkının mücadelesiyle dayanışma içinde olduğu her kortejde ifade edildi. Türkiye'den gelen bir grup kadın, "IMF'ye hayır" ve "Şiddete-yoksulluğa karşı kadın dayanışması ve mücadelesi" sloganlarıyla yürüdüler.
"Yürümek için haklı 2000 gerekçemiz var" diyen onbinlerce kadının eylemi, Brüksel merkezinde büyük bir meydanda bulunan parkta başladı. Sabahın erken saatlerinde toplanan kadınlar, en önde "Dünya Kadınlarının Yoksulluğa, Sefalete, Şiddete ve Cinsel Ayrımcılığa Karşı Küresel Yürüyüşü" pankartıyla şehrin merkezinde Avrupa Parlamentosu ve diğer kurumların bulunduğu caddelerden geçtiler. Dört saat süren yürüyüşten sonra meydana geri dönen kadınlar, gün boyunca süren etkinlikler gerçekleştirdi. Emekçi kadınlar, günü, müzikal bir eğlence ile noktaladı.
ÖNCEKİ HABER

Halk bütçenin gelir kalemi

SONRAKİ HABER

Hükümette yeni kriz sinyalleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...