05 Ekim 2000 21:00

Zeugma'da rekor bulgu

Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nce, Zeugma antik kentinde yapılan kazı sırasında ortaya çıkarılan ve Roma dönemi kentinin devlet arşivi oluşturan mühür baskılarının sayısı 90 bini aştı.

Paylaş
Zeugma'da rekor bulgu
Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nce, Zeugma antik kentinde yapılan kazı sırasında ortaya çıkarılan ve Roma dönemi kentinin devlet arşivi oluşturan mühür baskılarının sayısı 90 bini aştı.
Arkeolog Mehmet Önal, Zeugma'nın arşiv binası olarak tahmin ettikleri yapıda 2 yıldan bu yana yaptıkları kazıda, ''bulla'' adı verilen mühür baskıları bulduklarını söyledi.
Mühür baskılarının değerlendirilmesi ve örneklerinin sergilenmesi için Gaziantep Müzesi'ne taşındığını belirten Önal, ''Bulunan mühür baskıları, 10-15 tez ve yüzlerce cilt kitap konusu olabilir'' dedi.
Dini, resmi, idari, askeri ve ticari başta olmak üzere, her türlü yazı, koli, mektup, sepet, torba, ferman gibi taşınacak maddeler ile depo, hazine ya da cephane odası gibi korunması gereken önemli mekanların güvenliği için açılıp kapatılma sırasında kullanılan mühür baskılarının, Zeugma'nın kent hayatı hakkında önemli bir belge olduğunu kaydeden Önal, şöyle devam etti: ''Bugünkü resmi kırmızı mühür ya da güvenlik amacıyla kullanılan kurşun mühürlerin işlevini üstlenen mühürler üzerindeki çalışmalar, metropoller ve komşu kentlerle olan ilişkilerin boyutunu da ortaya çıkaracak. Antik kentte şimdiye kadar 90 bini aşkın baskı çıkarıldı. Roma arşivi olarak tanımlanan ve üzerinde resimler bulunan mühür baskıları, Roma döneminde papirüs, parşömen gibi dökümanın, değerli eşyaların konulduğu torbalar ile yiyecek-içecek kapları ve gümrük balyalarının mühürlenmesinde kullanılıyordu. Eşyalara bağlanan kil hamuru üzerine, 'vurulan' mühür veya yüzük taşında bulunan resimler çıkıyordu. Mühürler, posta gönderilerinin alındı veya malzemelerin açıldı kanıtı olarak arşiv odasında korunuyordu.''
Mühür baskıları arasında, Efes, Anavarza, Dülük ve Antakya'dan gelen ve üzerinde Şehir Tanrıçası Thyke'nin figürü ile Part krallarının resimleri olanları belirlediğine dikkati çeken Arkeolog Mehmet Önal, sözlerini şöyle tamamladı:
''Mühür baskıları içinde yazılı olanlar var. Bunlar, tarihe her açıdan ışık tutacak belgelerdir. Detaylı incelenmesi uzun zaman alacak. Ancak birçok bilgiye ulaşılmasını da sağlayacak. Bunların içinde en güzel örnekleri müzede sergilenecek. Arşiv binasının olduğu bölüm, Birecik Barajı gölünün altında kalıyor. Son çalışmaları yapıp, dün itibariyle, açtığımız alanları kapattık. Mühür baskısı bazında da Zeugma'da çok güzel işler yapıldı. Zeugma, her açıdan günümüz insanına ve geleceğe aktarılacak çok önemli bilgiler sundu.''
ÖNCEKİ HABER

İş güvencesi bu değildir!

SONRAKİ HABER

Amerikan barışının çöküşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...