05 Ekim 2000 21:00

Amerikan tekellerinin ihale kaygısı

Amerikan savunma çevrelerinin dergisi Defense News'a göre, ABD silah tekelleri, Ermeni soykırımı tasarısının kendilerine savunma ihalelerini kaybettirmesinden kaygılanıyor.

Paylaş
Amerikan tekellerinin ihale kaygısı
Amerikan savunma çevrelerinin dergisi olarak bilinen Defense News'ta Ermeni soykırımı tasarısıyla ilgili yayınlanan haberde, tasarının ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'ndan geçmesi halinde Türkiye'nin, ABD teknolojisi gerekmeyen bazı önemli savunma ihalelerini başka ülkelere vereceği savunuldu.
Derginin Türk ve Amerikan yetkili ve uzmanlarına dayanarak verdiği haberde, Türkiye'nin üzerinde ısrarla durduğu dev taarruz helikopteri projesi ve havadan erken ihbar uçağı programında ise ABD ile işbirliğinin sürmesinin planlandığı belirtildi. Defense News, ABD teknolojisinin gerekli olmadığı ve başka ülkelerin de yarıştığı, Türk Deniz Kuvvetleri için 8 adet korvetin inşa edileceği 1.5 milyar dolarlık MİLGEM projesi, 1 milyar dolarlık M60 tank modernizasyonu ihalesi ve 250 milyon dolarlık askeri uydu programının ise Amerikan şirketlerine verilmeyeceğini yazdı.
Dergiye konuşan üst düzeyde bir Türk savunma yetkilisi, bütün uyarılara karşın Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'ndan geçmesi durumunda Türkiye'nin, en yakın batılı müttefikinin yasama organından gelecek bu hakaretten derin hayal kırıklığı duyacağını söyledi. Yetkili, "Bizim kendimizi ayağımızdan vurmaya niyetimiz yok. ABD ile birtakım kritik savunma sanayii alanlarında işbirliğimiz sürer, ancak gecikmeler meydana gelir. ABD teknolojisinin gerekmediği projeleri ise başka ülkelerin şirketlerine veririz" dedi.
Defense News'un devam edeceğini belirttiği kritik projeler arasında, ABD'nin Bell Helicopter Textron şirketiyle sözleşme görüşmelerinin başlatıldığı taarruz helikopteri programı ve ABD'nin Boeing şirketiyle Amerikan Raytheon ve İsrail'in IAI firmalarının oluşturduğu konsorsiyumun yarıştığı havadan erken ihbar uçağı programı bulunuyor.
Dergiye konuşan Amerikalı bir savunma kaynağı da, Ermeni tasarısının başarıya ulaşması halinde, ABD silah şirketlerinin Türk savunma pazarının bir bölümünü kaybetmesinin kaçınılmaz olacağını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs'ta film festivali

SONRAKİ HABER

İş güvencesi bu değildir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa