05 Ekim 2000 21:00

Dış ticaret açığı büyüdü

Hükümet ekonominin düze çıktığını söyleyerken, dış ticaret açığı hızla büyüyor. Tüketim malları ithalatının artması sonucu ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 53'e düştü.

Paylaş
Dış ticaret açığı büyüdü
Hükümet ekonominin iyiye gittiğinden ve uygulanan ekonomik programın başarılarından söz ederken, veriler, hükümetin bu açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor.
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), bu yılın ocak-temmuz döneminde, 15 milyar 790 milyon dolarlık ihracat, 29 milyar 799.7 milyon dolarlık da ithalat yapıldığını açıkladı. DİE verilerine göre, söz konusu dönem, geçen yılın ocak-temmuz dönemi ile karşılaştırıldığında, ihracat yüzde 5, ithalat ise yüzde 35.3 oranında arttı.
Enflasyon baskısı artacak
Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından hükümet IMF direktifleriyle uyguladığı programın enflasyonu düşürdüğünü öne sürdü. Enflasyondaki birkaç puanlık düşüş talebi kısarak ve reel ücretleri düşürerek enflasyonu kontrol altına almayı hedefleyen ekonomik programın başarısı olarak gösterildi. Ancak enflasyonun artması yönünde ekonomiye baskı yapan dış ticaret açığı yüzde 100 artarak yeni bir enflasyon dalgasının habercisi oldu. Dış ticaret açığının büyümesinin yanı sıra ihracatın ithalatı karşılama oranının düşmesi de bu enflasyonist baskının artmasına neden oluyor.
Geçen yıl ocak-temmuz döneminde 6 milyar 987.2 milyon dolar olan dış ticaret açığı, yüzde 100.5 oranında artarak, bu yılın aynı dönemde 14 milyar 9.6 milyon dolara yükseldi. Bu yıl 7 ayda, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 53'e düştü. Geçen yıl aynı dönemde, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 68.3 düzeyinde gerçekleşmişti.
İhracat düştü
Öte yandan, bu yılın temmuz ayında, 2 milyar 198.4 milyon dolarlık ihracat, 4 milyar 551.5 milyon dolarlık da ithalat yapıldı. Geçen yıl temmuz ayında, ihracat 2 milyar 254.9 milyon dolar, ithalat da 3 milyar 618 milyon dolar olmuştu. Temmuzda, 1999'a göre, ihracat yüzde 2.5 gerilerken, ithalat yüzde 25.8 oranında artarken, geçen yıl temmuz ayında 1 milyar 363.1 milyon dolar olan dış ticaret açığı da yüzde 72.6 artışla, bu yıl temmuz ayında 2 milyar 353.1 milyon dolara yükseldi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı da bu yıl temmuzda yüzde 48.3'e geriledi. Geçen yıl aynı ayda bu oran yüzde 62.3 idi.
ÖNCEKİ HABER

Seçim sonuçları kısmen iptal edildi

SONRAKİ HABER

10 gün kapatıldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...