04 Ekim 2000 21:00

Bir ulusun çığlığı

Filistin halkının direnişi İsrail ordusunun tüm vahşetine rağmen sürüyor. Ölen Filistinli sayısı 65'i bulurken, yaralıların sayısı 2000'i aştı.

Paylaş
Bir ulusun çığlığı
İsrail ordusunun Filistinlilere karşı saldırıları sürüyor. İşgal altındaki Filistin toprakları ve İsrail sınırları içinde çıkan çatışmalarda ölü sayısı 65'e, yaralı sayısı 2000'lere yükseldi. Filistin halkı, üzerine yağan mermilere rağmen "ikinci intifada" olarak adlandırılan eylemleriyle, katliamlara rağmen özgürlük ve bağımsızlık istediğini tüm dünyaya duyuruyor.
Yeni intifada (ayaklanma) hareketinin Arafat yönetimi tarafından da kontrol edilememesi, ABD ve Avrupalı emperyalistleri de endişelendiriyor. Batılı ülkeler, eşit iki silahlı güç arasındaki savaşı önlemek ister edasıyla iki tarafa da "itidal" tavsiye ederken, Filistin yönetiminin talepleri yanıtsız kalıyor.
İsrail soruşturma istemiyor
Filistinli liderler, İsrail saldırılarının bir an önce durdurulmasını ve katliamlarla ilgili uluslararası bir soruşturma açılmasını istiyorlar. ABD ve Avrupa'dan, bu haklı taleple ilgili hiçbir açıklama yapılmadı.
İsrail hükümeti ise, devam eden katliamlarla ilgili uluslararası soruşturma açılmasını reddetti. İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın sözcüsü, hükümetin Filistin topraklarındaki olaylar hakkında uluslararası soruşturmayı reddettiğini bildirdi, ancak gerekçe belirtmedi.
Arafat ve İsrail Başbakanı Barak ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, "ateşkes" ilan edilip katliamların üzerinin örtülerek "barış" görüşmelerine yeniden geçilmesini istiyor. Gözlemciler ise, ABD'nin bu dayatmalarının artık hiçbir anlam ifade etmeyeceğini, bir haftadır süren katliamların ardından "hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını" belirtiyorlar.
Annan: Savaşın eşiğinde
Bu arada, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, Ortadoğu'nun "topyekun savaşın eşiğine geldiğini" söyledi.
Strasbourg'da Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi ile görüştükten sonra basın toplantısı yapan Annan, Batı Şeria ve Gazze'de şiddet olaylarının yayıldığına işaret ederek, "Barışa yaklaşmak şöyle dursun, topyekun savaşa doğru gidiyoruz. Durum çok vahim, çok acıklı; yöneticiler duruma hakim olamıyorlar" diye konuştu.
Arap hükümetleri zorlanıyor
Arap halkları, İsrail terörüne karşı düzenledikleri protesto eylemleriyle kendi hükümetlerini zorluyor. Ortadoğu'da İsrail'e karşı büyüyen öfke, bazı ülkeleri Filistin'e insani yardım göndermeye yöneltti. Kuveyt Emiri Şeyh Cabir El-Ahmed El-Sabah, Filistinlilere hemen yardım gönderilmesi talimatı verdi. Ürdün'deki Kuveyt Büyükelçisi Faysal El-Musa, "Kudüs ve El-Aksa Camii'ndeki Filistin intifadasını desteklemek için Kuveyt'e ait bir uçağın yarın Ürdün'ün başkenti Amman'a 10 ton gıda, tıbbi malzeme ve teçhizat getireceğini" söyledi. El-Musa, Kuveyt'e ait başka bir uçağın da Filistinli çocuklara yardım için bugün Amman'a gideceğini belirtti.
Mısır ve Türkiye de, Filistin yönetimine tıbbi yardım gönderecek.
Ortadoğu ayakta
Mısır'ın başkenti Kahire'de binlerce öğrenci, İsrail'e karşı bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Kahire Üniversitesi'nde toplanan ve sloganlar atarak İsrail bayrakları yakan öğrenciler, Mısır'daki İsrail Büyükelçisi'nin ülkeden gönderilmesini istedi. Başkent Kahire'nin 70 kilometre güneybatısındaki El Menufiya Üniversitesi'nde de 10 bin öğrenci, İsrail katliamlarını kınayan bir gösteri yaptı. Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Ürdün'de de binlerce Arap sokaklara dökülerek Filistin'e destek verdi.
Beyrut'ta onbinler
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta da 20 binden fazla Filistinli ve Lübnanlı, İsrail katliamlarını protesto için eylem yaptı. Eylemde, 12 yaşında hayata gözlerini yuman Rami El Durra'nın intikamının alınmasını isteyen sloganlar atıldı.
Lübnan'ın Sur kentinde ise onlarca Filistinli çocuk, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) bürosuna giderek, Filistin topraklarında çocukların öldürülmesinin durdurulmasını istedi.
Sur ve Sayda kentleri yakınlarındaki Filistinli mülteci kamplarında ise protestocular ABD ve İsrail bayraklarını yakarak, İsrail'e yönelik silahlı mücadelenin yeniden başlamasını istediler.
Filistinliler, Yunanistan'ın başkenti Atina ve Selanik'te de eylemler yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Rantçı yapılaşmaya karşı durulmalı

SONRAKİ HABER

Tekelleşmede rekor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...