03 Ekim 2000 21:00

Bölünmüşlük MESS'e yarıyor

İşçi sendikaları, metal işkolunda süren ve uyuşmazlık aşamasına gelen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde zorluk çekiyor. Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş, ayrı ayrı masaya oturdukları için patronların dayatmaları karşısında birlik sağlayamıyor.

Paylaş
Bölünmüşlük MESS'e yarıyor
Şengül Karadağ
Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş sendikalarının, işveren sendikası MESS'le sürdürdükleri grup toplusözleşme görüşmeleri uyuşmazlık aşamasında. Türk Metal'in ücretlere yüzde 35, Öz Çelik-İş'in yüzde 40, Birleşik Metal-İş'in yüzde 45 talebine karşılık MESS, ücretlere yüzde 10 ve sosyal haklarda da yüzde 25 oranında artış dayattı.
MESS'in her dönem toplusözleşme masasına getirdiği esnek çalışma da yine uyuşmazlık sebeplerinden. İşçi sendikaları, ücret ve esnek çalışma konularındaki dayatmalarını kabul etmeyeceklerini bildirdiler. Hatta Türk Metal Başkanı Mustafa Özbek, MESS'e 15 Ekim'e kadar süre tanıyarak, bu tarihten itibaren eylemlere başlayacaklarını açıkladı.
Düşman kardeşler!
Metal sektöründe sürdürülen toplusözleşme görüşmeleri, sadece 90 bin metal işçisi açısından değil, diğer işkollarındaki işçiler açısından da çok önemli. Bunu MESS patronları da ifade ediyor. Çünkü metal işkolunda imzalanacak sözleşme, diğer sektörlerde imzalanacak toplusözleşmeler açısından da belirleyici olacak. Dolayısıyla metal işkolunda örgütlü sendikaların tutumu, kendi üyeleri dışındaki binlerce işçiyi de etkileyecek. Ancak aynı maddelerde aynı dayatmalarla karşılaşan işçi sendikalarının yöneticilerinin bugüne kadar bir araya geldiği görülmedi.
Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş yöneticileri, metal sektöründe birlikte hareketin sağlanamamasını Türk Metal'e bağlıyorlar. Her yıl yapılan "birlik" çağrılarına Türk Metal yöneticilerinin "gelin bize katılın" diye cevap verdiğini belirten BMS ve Özçelik-İş yöneticileri, bu tutumun birliğin önüne geçtiğini belirtiyorlar. Özçelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç, bu durumu, "Düşman kardeşler gibiyiz" diye tanımlıyor.
Metal patronları memnun
MESS'in, Türkiye'nin en kurumlaşmış işveren örgütlerinden biri olduğuna dikkat çeken Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş yöneticileri, işçi sendikalarıyla ayrı ayrı görüşmenin MESS'in işine geldiğini, doğal olarak da öncelikle işkolunda en çok üyeye sahip Türk Metal'i ikna etmeye çalıştığını belirtiyorlar.
MESS'in işi kolaylaşıyor
Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Hamza Kılavuz, değiştirilmesini istedikleri idari maddelerin görüşülmesinin, diğer sendikalar tarafından talep edilmediği için ertelendiğini söylüyor.
Bölünmüşlüğün MESS'in işini kolaylaştırdığını belirten Kılavuz, yine de hazırladıkları taslağın arkasında durmaya kararlı olduklarını dile getiriyor.
ÖNCEKİ HABER

Köstebeği geçiştirdi

SONRAKİ HABER

Rantçı yapılaşmaya karşı durulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...