03 Ekim 2000 21:00

Eyvah kış geliyor!

Marmara depreminin üzerinden 13.5 ay geçmesine rağmen, henüz yıkılamayan binalar tehlike yaratıyor. İzmit'te, 7224 kişi çadırda, 47 bin 902 kişi de prefabriklerde, ikinci yılın kışına hazırlanıyor.

Paylaş
Eyvah kış geliyor!
Kocaeli'de, Marmara depreminin üzerinden 13.5 ay geçmesine rağmen, henüz yıkılamayan 162 bina ve 530 konut tehlike yaratmaya devam ediyor. Bunun yanında, kentte, halen 55 bin 146 kişi çadırkentler ve prefabrik konutlarda barınıyor. 6172 bina ve 32 bin 445 konut ile 5794 işyerinin yıkık ya da ağır hasarlı duruma geldiği kentte, depremden 3 ay sonra başlatılan ve yaklaşık 2 ay süren çalışma sonunda, söz konusu bina ve işyerlerinden yüzde 50'sinin yıkım ve çökertme işi tamamlandı. Yıkım işini üstlenen İspanyol Demeter firması, istihkak ödenmediği gerekçesiyle bir süre çalışmayı durdurdu. Sorunun çözülmesiyle yeniden başlayan çalışmaların yaklaşık 3 ay süren ikinci bölümünde de, hasarlı binaların yüzde 30'u daha yıkıldı. Ağır hasarlı işyerlerinin tümünün yıkılıp enkazının kaldırıldığı kentte, halen yıkılamayan 162 bina ve 530 konut, kent halkı için tehlike yaratıyor. Bu durumdan tedirgin olan halkın, binaların yıkılmasıyla birlikte psikolojik olarak rahatladığını doğrulayan yetkililer, hasarlı bina yıkımlarının, en geç 1 ay içinde tamamlanacağını öne sürdüler.
Çadırkentler ve prefabrikler
Bu arada, çeşitli kurum ve kuruluşlarca oluşturulan ve ilk günlerde 36 civarında olan çadırkentler, yaklaşık 1 yıl depremzedelere ev sahipliği yaptı.
Bu süre içinde, çadırkentlerin bulunduğu alanlarda, ilköğretim okulları, çeşitli sosyal etkinliklerin gerçekleştirildiği merkezler ve sağlık ocakları kuruldu. Kocaeli'de, halen 5 çadırkent depremzedelerin barınmasına açık tutuluyor. İzmit'te Mehmetçik, Yahyakaptan Mahallesi'ndeki Kızılay, Bekirpaşa'daki Doğukışla, Değirmendere'deki Kızılay ve Mehmetçik çadırkentlerinde kurulu 1243 çadırda, toplam 7224 depremzede kalıyor.
Çeşitli bölgelerde kurulan ve sayıları 13 bin 950 olan prefabrik konutlarda da, 12 bin 72 aileden toplam 47 bin 902 kişi barınıyor. Depremzedeler, sosyal ihtiyaç ve sağlık sorunlarını, çadırkent ve yaşadıkları prefabrik konutların alanındaki merkezlerde gidermeye çalışıyor.
Kış korkusu
Öte yandan, depremzedeler, havaların soğuması ve yağışlı geçmesi ile birlikte bildik ve tanıdık bir korkuyu yaşamaya başladı. Geçen yıl kış aylarını elverişsiz çadırlar ve önceleri kendi kurdukları derme çatma konutlar, ardından da prefabrik konutlarda geçiren depremzedelerin yaşam koşulları, bu kış da değişmeyecek.
Çadır ve prefabrik konutları yağmura karşı korumak için su geçirmez branda ve izolasyonla koruma uğraşında olan depremzedeler, ısınmak için de ilave katalitik ve ısıtıcılar alıyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sürek, haksız gözaltıya tazminat istedi
Gazetemiz yazarı ve avukatlarından Kamil Tekin Sürek, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde haksız yere 48 saat gözaltında tutulduğu gerekçesiyle Hazine aleyhine 10 milyar lira tazminat istemiyle dava açtı.
Avukat Semih Mutlu tarafından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın dilekçesinde, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP)'nin Ankara'da düzenlediği "Demokratikleşme ve Anayasa" başlıklı panele katılan Sürek'in, 24 Haziran 2000 tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gerekçe gösterilmeden gözaltına alındığı belirtildi.
Avukat Sürek'in, Güvenlik Şube Müdürlüğü Siyasi Büro'da gözaltında tutulduğunun belirtildiği dava dilekçesinde, Sürek'in, ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmediği, hangi gerekçeyle gözaltına alındığının açıklanmadığı ve yiyecek verilmediği kaydedildi. Sürek'in gözaltına alındıktan 48 saat sonra hiçbir sebep gösterilmeden serbest bırakıldığı anlatılan dava dilekçesinde, Sürek'in bu süre içinde Cumhuriyet Savcılığı'na da çıkarılmadığı belirtildi. Dava dilekçesinde, bu haksız gözaltı nedeniyle Hazine'den 10 milyar lira tazminatın alınarak müvekkil Sürek'e verilmesi istendi.
ÖNCEKİ HABER

İşte size mağdur!

SONRAKİ HABER

DT'de perdenin arkasındakiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa