02 Ekim 2000 21:00

DB'den şartlı kredi!

Dünya Bankası, Türkiye'ye vereceği FSAL kredileri için cumhurbaşkanı tarafından hükümete iade edilen kanun hükmünde kararnamenin yasalaştırılmasını ve kamu bankalarının özelleştirilmelerinin yolunun açılmasını şart koştu.

Paylaş
DB'den şartlı kredi!
Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, banka tarafından açılan mali sektör uyum kredisinin (FSAL) birinci diliminin serbest bırakılmasının, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin tasarının TBMM'den geçerek yasallaşmasına bağlı olduğunu söyledi.
Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun her hafta toplandığına işaret eden Chhibber, söz konusu tasarının TBMM'ye sunularak yasallaşmasının ardından FSAL kredisinin birinci diliminin serbest bırakılmasının yönetim kurulunun gündemine de geleceğini söyledi.
Takvim belirledi
Dünya Bankası, FSAL kredisi için kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin çıkmasını şart koşuyor. Mali sektör reformunun önündeki en büyük engeli, kamu bankaları olarak gören ve özelleştirilmelerinden yana olan Dünya Bankası, FSAL kredisinin serbest bırakılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyordu.
Belirlenen takvim uyarınca, eylül ayında, kamu bankaları ile ilgili düzenlemenin tamamlanmasının ardından, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nundaki bankalara ilişkin bir çözüm planı da benimsenerek Dünya Bankası Yönetim Kurulu toplantısına gönderilecekti. Ancak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ilgili KHK'yi geçen hafta hükümete iade etmişti.
Yapısal reform istedi
Türkiye'de yapısal reformlar yapıldığını belirten Chhibber, fakat daha yapılması gereken yapısal reformların olduğunu da belirtti. Büyümenin artırılması ve enflasyonun düşürülmesinin yeterli olmadığını vurgulayan Chhibber, Türkiye'nin önünde çözmesi gereken sosyal konuların bulunduğunu da söyledi. Sosyal güvenlik alanında yapılan reformlarla, Hazine'nin bu sisteme mali kaynak aktarma ihtiyacını ortadan kaldırdığını ifade eden Chhibber, Türkiye'nin aynı zamanda sosyal yardım programlarını artırması gerektiğini bildirdi.
Chhibber konuşmasının son bölümünde, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye mali yardımda bulunmak istediğini anlattı. Dünya Bankası Türkiye temsilcisi, sosyal projeler için 250 milyon dolar, sosyal yardım projesi için 100 milyon dolar, temel eğitim projesi için 300 milyon dolar, tarım reformunun yerine getirilmesi projesi için 600 milyon dolarlık kredi hazırlığı içinde olduklarını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

İntifada İsrail'e yayılıyor

SONRAKİ HABER

Turnuvadaki beraberlik sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...