30 Eylül 2000 21:00

TİSK işgüvencesinin

   adından bile rahatsız

Paylaş
TİSK işgüvencesinin
   adından bile rahatsız
İşgüvencesinin adına bile tahammül edemeyen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Bakanlar Kurulu'nda ele alınan 'işgüvencesi yasa tasarısı'na karşılık, yeni bir yasası tasarısı hazırladı. Taslak, 6 Ekim tarihinde kamuoyuna açıklanacak.
TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, yaptığı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan işgüvencesi yasa tasarısının "yanlı" ve "tehlikeleri detaylarda saklı" olduğunu öne sürdü.
"Bu tasarı işgüvencesi değil, sendikalara güvence sağlamayı amaçlamaktadır" diyen Pirler, Çalışma Bakanlığı'nın tasarısının yatırım, üretim ve istihdamı engelleyecek bir tasarı olduğunu savunarak, kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.
Mevcut İş Yasası'nın "oradan, buradan değiştirilerek, bütünlüğünün ve hedefinin bozulduğunu" söyleyen Pirler, kendilerinin "yeni ve çağdaş bir iş yasası taslağı" hazırladıklarını iddia etti.
6 Ekim'te toplantı
Yeni tasarının patronlara ek yükümlülükler getirdiğini öne süren Pirler, sözlerine şöyle devam etti; "Bugünkü Türkiye'de çalışanların elinde ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, kötü niyet tazminatı, sendikal tazminat, işsizlik sigortası gibi çok çeşitli güvenceler varken, bunların hiçbirini nazara almadan, işverene yeni ve her türlü hukuk prensip ve mantığına aykırı yükler getirmenin kime ne ölçüde yarar sağlayacağını ya da zarar vereceğini oturup tartışmak zorundayız. Ayrıca, bizim inancımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tarafsız ve tüm kesimlere eşit şekilde davranması, uzlaşmayı ve diyaloğu sağlaması gerektiği yönündedir."
Pirler, yeni iş yasası taslağının, 6 Ekim Cuma günü İstanbul'da Sabancı Center'da yapılacak toplantıyla kamuoyuna açıklanacağını bildirdi. Pirler, toplantıya, TİSK, TOBB, TESK, TZOB ve TÜSİAD ile sanayi ve ticaret odalarının temsilcileri, önde gelen sanayicilerin ve işverenlerin katılacağını kaydetti.
Özçelik-İş Sendikası, işgüvencesi yasa tasarısı'nı eksiklerine rağmen olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek, tasarıya destek verdi.
Özçelik-İş Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın işgüvencesi yasa tasarısının hazırlanması ve yasalaşması konusundaki girişimlerinin, çalışma barışının sağlanması ve çalışma hayatının çağdaş normlara taşınması için gerekli görüldüğü öne sürüldü.
ÖNCEKİ HABER

Katliama karşı genel grev

SONRAKİ HABER

F tipine yasal zemin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa