22 Ağustos 2011 06:04

Mihri Belli Stockholm’de anıldı

Geçtiğimiz günlerde yaşama veda eden Türkiye devrimci ve sosyalist hareketinin önderlerinden Mihri Belli Stockholm’de düzenlenen bir toplantıda anıldı.Belli’yi anma toplantısı İsveç Televizyonundan Abdullah Gürgün’ün yaptığı Mihri Belli belgeselinin Yunan iç savaşına katılımını anlattığı böl&

Mihri Belli Stockholm’de anıldı
Paylaş

Belli’yi anma toplantısı İsveç Televizyonundan Abdullah Gürgün’ün yaptığı Mihri Belli belgeselinin Yunan iç savaşına katılımını anlattığı bölümün gösterimi ile başladı. Mihri Belli ve devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan 68 döneminin gençlik önderlerinden Gülay Ünüvar İşçi Partisinin parlamenterizme kaydığı, işçilerin ve köylülerin eylemleri ile arasında mesafe koymaya başladığı bir dönemde bu çizgiye karşı çıkan Belli’nin devrimci gençliğin çekim merkezi haline geldiğini söyledi. Mihri Bell’inin gençliğe militanlığı aşıladığını söyleyen Ünüvar, Belli’nin Yunan, Filistin ve Kürt halklarının mücadelelerini savunan ve bu uğurda mücadele eden bir devrimci  olduğunu vurguladı.

Enternasyonalist bir ruhla mücadele eden Belli’nin anma toplantısına Türkiye ve Kürdistanlıların yanı sıra, İsveçli, İranlı, Asuri ve Süryani dostları da katıldı. İsveç Komünist Partisinden gazeteci Tornbjörn Björkman, Belli’nin sadece Türkiye’de değil tüm dünyada devrimci ve Komünistlerin birliğini istediğini ve bunun için mücadele ettiğini vurguladı. Belli’yle olan anılarını da anlatan Björkman ölene dek ideallerine bağlı kalan ve sosyalizmi savunan Mihri Belli’nin İsveç devrimci hareketi için de önemli bir kişilik olduğunu belirtti.

İsveç Barış Konseyi İkinci Başkanı Agneta Norberg tarihten ders almanın herkesinin sorumluluğu olduğunu; Mihri ve Sevim Belli’den radikal mücadele, dostluk ve yoldaşlığı öğrendiği öğrendiğini söyledi. Tarihin gerçeklerinin çarpıtıldığı içinde bulunduğumuz günlerde Belli’nin gerçekleri her platformda topluma ulaştırmaya ve devrimci mücadeleyi yaygınlaştırmaya çalıştığını ifade etti.

İran devrimi döneminde İran işçi sınıfının önderlerinden ve İran işçi Komünist Partisi eski Merkez Komite Üyesi Reza Shranzani Mihri Belli’nin yaşamını devrim ve sosyalizme adadığını vurguladıktan sonra emperyalizme, faşizme ve gericiliğe karşı tavizsiz bir biçimde mücadele eden Belli’nin anısı yaşatmanın mücadele etmekten geçtiğini söyledi.
Mezopotamya Demokratik değişim Partisi Genel Koordinatörü Yaşar Küçükaslan Belli’nin Kürt halkının yanı sıra Süryani ve Asuri halklarının dostu olduğunu, halkların ve devrimcilerin birlikteliğini savunduğunu vurguladıktan sonra Belli’nin düşüncelerinin çatı partisi ile hayata geçtiğini söyledi.

70 kişinin katıldığı anma toplantısında İsveç Alevi Federasyonu Başkanı , Ozan Ali Çağan da Ruhi Su’dan türküler söyledi.  12 Eylül darbesinden sonra yurtdışına çıkmak zorunda kalan Mihri Belli yaşamının  yaklaşık 20 yılını İsveç’te geçirmişti. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Libya Büyükelçiliği'nde bayrak değişikliği

SONRAKİ HABER

BDP ve DTK Öcalan'la görüşmek için bakanlığa başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa