30 Ağustos 2000 21:00

Gençlik geleceği için buluştu

Karadenizli gençlerin Atakum Buluşması konserleri geziler, paneller gibi etkinliklerle sürüyor. Gençler, dayanışmanın, paylaşmanın, birlikte üretmenin güzel bir örneğini veriyorlar.

Paylaş
Gençlik, geleceği için buluştu
Sultan Özer
"Gençlik gelecek, gelecek ellerimizde yükselecek" diyen Karadenizli gençler, dayanışmak, paylaşmak, birlikte üretmek için bu kez Samsun'un Atakum beldesini seçtiler. Coşkuyla bir araya gelen Karadeniz gençleri, çadırlarına yerleşmelerinin ardından tanışıp, kaynaştılar.
Bütün Karadeniz'e egemen olan o bir an güneş bir an bulutlu ya da yağmurlu hava Atakum'da da görülürken, yağmur bile engelleyemedi gençlerin coşkuyla halay çekip, horon tepmelerini. Yağmur nedeniyle iptal edilen Moğollar'ın açılış konseri burukluk yaratsa da Samsun'un yerel grubu Grup Özgürlük'le coştu gençler. Konser için çadırların hemen yanında, deniz kenarında büyük bir alan ayrılarak, etrafı brandalarla çevrildi.
Dev kamp ateşi
Şirin bir sahil bölgesi olan kamp alanı kurulan çadırlar, asılan pankartlar ve etrafı brandalarla çevrilen konser alanı ile oldukça renkli ve ilgi çekici bir alan halini aldı. İlk gün konser saatine kadar deli deli esen rüzgâr yerini ılık bir havaya bıraktı. Önce dev bir kamp ateşi yaktı gençler, etrafında horon tepti, halaylar çekti, türküler söylediler.
Ses düzeninin kurulması biraz uzun sürünce boşluğu dolduran gençler, birbirinden güzel Karadeniz türküleriyle coşturdular katılımcıları. Konserden önce söz alan Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, "Karadenizli gençlerin Atakum Buluşması" adını işittiğinde duyduğu coşkuyu anlattı. Atakum'un özgürlükten, emekten, insanca yaşamdan yana bir belediye olduğunu bilerek Atakum'u seçtikleri için gençlere teşekkür eden Burma, gençlere güvenmeyenlere inat, gençleri sevdiğinden, güvendiğinden söz etti. Böyle bir etkinliğe beldesinde izin verdiği için eleştiri aldığını, gençlerden korkulduğunu, potansiyel suçlu olarak görüldüğünü, "Gençlerden korkuluyor, ürkülüyor" diyen Burma, tüm karşı çıkanlara inat gençleri ağırlamaktan duyduğu mutluluğu anlattı.
Gençlerin potansiyel suçlu olarak görülmesini eleştiren Burma, Atakum'u özgürlüğün, adaletin, sanatın, üretimin merkezi haline getirmek istediğini söyledi. "Ben sizlere güveniyorum, sizleri seviyorum" diyen Burma, gençleri seneye de ağırlamak istediğini dile getirerek, sadece Karadeniz değil, bütün Türkiye gençlerine çağrı yaptı. Daha sonra Kamp Komitesi adına konuşan Mustafa Tokul, program hakkında bilgi verdikten sonra, gençliğin kendilerine dayatılanlara karşı barışı, dostluğu, kardeşliği, birlikte üretmeyi seçtiğini söyledi. Gençlerin ne iş, ne eğitim, ne gelecek hakkından vazgeçtiğini belirten Tokul, sınıfsız, sömürüsüz bir dünyanın gençlerin ellerinde yükseleceğini yineledi.
Yakılan kamp ateşi, Grup Özgürlük'le harlanırken, söylenen türkülerle halaylar, semahlar çekilip, horonlar tepildi. Gençlerin birbirinden güzel türküleri sahil boyunca yükseldi, gelecek vaat eden, umut veren sesleri.
Grup Ütopya da tıpkı Grup Özgürlük gibi Samsun'un yerel bir grubu olmanın coşkusuyla seslendi gençlere. İlk günün etkinlikleri konser ve yemeğin ardından, gençlerin kendi aralarındaki sohbetleri, türküleri, halaylarıyla sürdü, sabah 03.00'lere kadar.
Kampa etkinlikler için şairler Ahmet Telli, Adnan Satıcı, Yazar Güngör Gençay, Edebiyatçılar Derneği Başkanı Burhan Günel, Samsun Tabip Odası eski Başkanı Dr. Murat Mallı, dün kamp alalnında katıldılar. Burhan Günel stand açarak kitaplarını imzaladı. Evrensel Basım Yayın da kamp alanında stand açtı.
Dün basketbol ve voleybol turnuvaları düzenlendi. Bugün de futbol turnuvası yapılacak. Bugün ayrıca saat 10.00'da özelleştirme kapsamına alınan ve bugün ihalesi yapılacak olan azot fabrikası ziyaret edilerek, işçilerle görüşelecek. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tüzel: Barış için mücadele edelim
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, yaptığı açıklama ile bütün Türkiye halkını barış ve demokrasi için emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadele etmeye çağırdı. Herkesin barış içinde yaşadığı bir dünya istediklerini belirten Tüzel, dünyanın dört bir yanında silahlanmanın ve savaşların kışkırtıldığına dikkat çekerek "'İnsani' gerekçelerle körfeze, Yugoslavya'ya saldırıldığını ve on binlerce insanın öldürüldüğünü görüyoruz. Saldırganlar insanı ve barışı değil emperyalist çıkarlarını savunuyorlar. Dünya halkları barış için emperyalizme karşı mücadele etmek zorundalar. Barış isteyen halkların yanındayız" dedi.
Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'nın tam bir savaş batağı haline getirildiğini ifade eden Tüzel, ABD ve İsrail ile işbirliği halinde savaş batağına saplanan ve ABD'ye daha çok bağımlı hale gelen bir ve enerji koridorunun bekçiliğini yapan, emperyalist çıkarların taşeronluğunu üstlenmiş bir Türkiye istemediklerini vurguladı.
"Kürt sorunu zordan arındırılarak çözülmelidir. Barış sadece Kürtlerin değil tüm halkımızın özlemidir. Silahlar tamamen susmalı, silahlanmaya ayrılan bütçe payı sağlık, eğitim ve bölgenin kalkındırılması için harcanmalı; OHAL kaldırılmalı, savaştan zarar görenlerin zararları karşılanmalı, isteyenlerin köylerine dönlemeleri sağlanmalı, genel af çıkarılmalı, idam cezası kaldırılmalıdır" diyen Tüzel, Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunların çözülmesinin iki ülke halklarının da özlemi olduğunu kaydetti. Sorunların iki ülke halklarının kardeşliği, ülkelerin bağımsızlığı ve egemenliği esaslarına dayalı olarak görüşmelerle çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Tüzel, "Emperyalistlerin bu sorunlara burnunu sokması önlenmelidir" dedi.
Türk ve Rum kökenlerden Kıbrıs halkının yüzyıllarca bir arada yaşayarak barışı istediklerini ve bunun mümkün olduğunu gösterdiklerini belirten Tüzel, ABD ve İngiltere olmak üzere tüm yabancıların Kıbrıs'tan çekilmesi, askeri üslerin kaldırılması, Türkiye dahil tüm askeri birliklerin Kıbrıs'tan çekilmesi gerektiğini belirtti. "Kıbrıs sorunu Kıbrıslıların inisiyatifi ile çözülmelidir" diyen Tüzel, barışın tekellerin dayatmaları ve yaydığı gericiliğe karşı bir demokratikleşme sağlanmadan olanaksız olduğunu belirtti. Tüzel son olarak "Cottarelli'nin IMF ve emperyalistler adına ülkemize geldiği bugünlerde bütün Türkiye halkını barış ve demokrasi için, barışı tehdit eden emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadeleye çağırıyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Barış emperyalizme karşı

SONRAKİ HABER

O hep çocuk kalmayı başardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...