30 Ağustos 2000 21:00

İskoçya'da grev hayatı durdurdu

İskoçya'da kamu işçilerinin ülke çapında yaptığı grev hayatı felç etti. Kamu İşçileri Sendikası (UNISON) tarafından yapılan grev çağrısına 80 bin işçi katıldı.

Paylaş
İskoçya'da grev hayatı durdurdu
Arif Bektaş
İskoçya'da kamu işçilerinin ülke çapında yaptığı grev hayatı felç etti. Kamu İşçileri Sendikası (UNISON) tarafından yapılan grev çağrısına 80 bin işçi katıldı. Okullar kapandı, kreş, belediye, sağlık ve ulaşım hizmetleri tamamen durdu. Acil feribot seferleri dışında bütün feribot seferleri de iptal edildi. Açık kalan az sayıdaki okulda ise yemek verilemedi. Grevin özellikle okullarda etkili olduğu belirtiliyor. Okulların tamamına yakınında öğretmen ve okul çalışanları greve katılıyor. Halkın, grevci işçilere büyük destek verdiği belirtiliyor.
Aylardır yaşanan ücret sorunu karşısında İskoç hükümeti ve belediyelerin kalması üzerine, ülkenin en büyük sendikası olan UNISON, üyelerini grev oylamasına çağırdı. 14 Ağustos'ta yapılan oylamada işçilerin yüzde 56'sı grevden yana oy kullanınca geçtiğimiz salı günü öğretmenlerden, belediye çalışanlarına, sağlıkçılardan ulaşım işçilerine, eğlence ve spor merkezi çalışanlarına kadar 80 bin işçi greve çıktı. Sendikalar yüzde 5 oranında zam isterken, hükümet ve belediyeler yüzde 2.5'te ısrar ediyor. Yerel yönetimlerin, İngiltere ve Galler'de yüzde 3 zam önerisinde bulundukları belirtildi. İşçiler yapılan bu ayrıma da tepkililer.
Britanya Adası çapında 1 milyondan fazla üyesi olan UNISON'un çağrısıyla yapılan bir günlük grevde işçiler, her belediye binasınının önünde gösteriler düzenlediler. Glasgow'da yürüyüş yapan binden fazla işçi, taleplerinin kabul edilmesini istedi. İşçiler, "Düşük ücrete hayır", "İyi hizmet iyi ücretle olur", pankartları taşıdılar. İskoçya UNISON Örgütlenme Sekreteri Joe Di Paola, yaptığı konuşmada, "Bu grev işçilerin öfkesi ve düşük ücret dayatmasının sonucu olarak gerçekleşti. Dayatılan düşük ücret karşısında işçiler 'Artık yeter' dediler. Daha iyi bir hizmet sunmak için gerekeni yaparız. Fakat bizim ücretlerimiz yeterli olursa bunu yapabiliriz" dedi. İskoçya UNISON Genel Başkanı Matt Smith de, basına bir açıkma yaparak, İskoçya halkının da greve büyük destek verdiğini söyledi. UNISON yönetiminde olan Jane Carolan da ülkede bulunan 32 belediyenin tümünde grev gerçekleştiğini ve bütün belediyelerde eylemlerin yapıldığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Clinton Bogota'ya giremedi

SONRAKİ HABER

Türkiye'ye üç teklif

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...