29 Ağustos 2000 21:00

Afrika seferi sona erdi

ABD Başkanı'nın vakti olmadığını söylemesi nedeniyle, Clinton-Mübarek görüşmesi oldukça kısa sürdü.

Paylaş
Afrika seferi sona erdi
ABD Başkanı Bill Clinton, Afrika'ya düzenlediği 'veda ziyareti'ni tamamladı. Nijerya'da petrol fiyatlarının geleceği ile ilgili temaslarından sonra 'sorunlu' Orta Afrika ülkelerini ziyaret eden Clinton, Ortadoğu konusu ile ilgili olarak Hüsnü Mübarek ile görüştüğü Mısır'dan da ayrıldı.
Clinton ile Mübarek arasında Kahire havaalanında yapılan görüşme yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü. Clinton görüşme başlarken "zamanın az olduğunu", İsrail ile Filistinlilere, iki tarafı birbirinden ayıran uçurumu kapatmalarına ve 13 Eylül'e kadar anlaşmaya varmalarına yardım etmeyi umduklarını söyledi. Clinton ayrıca, "bütün tarafların, Mısır'ın önderliği ve desteği olmadan sonuca varamayacaklarını anladığı" ifadesini de kullandı.
İki lider, görüşme ile ilgili olarak daha detaylı bir bilgi vermezken, ülke yetkilileri görüşmenin 'olumlu geçtiğini' bildirdiler. Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Clinton'ın bir plan getirmediğini, ancak dile getirilen öneri ve görüşlerin, İsrail ve Filistin taraflarını birkaç gün içinde daha da yakınlaştırabileceğini ileri sürdü.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in danışmanı Usame El Baz ise, İsraillilerle Filistinliler arasında, 13 Eylül'den önce, "bütün sorunları kapsayan bir çerçevenin çizilmesi konusunda bir anlaşma sağlanmasını umduklarını" açıkladı. Clinton-Mübarek görüşmesine katılan El Baz, "Müzakere masasındaki bütün sorunları kapsayan temel noktaları tanımlayan bir çerçevenin ortaya koyulması konusunda umudumuz var. Mısır'ın mevcut krizi çözebilmek için, ortaklarıyla tartıştığı birçok düşüncesi, birçok alternatifi var" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Bush içip içip konuşmuş

SONRAKİ HABER

Memura gelecek yıl yüzde 15 verilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa