29 Ağustos 2000 21:00

Bush içip içip konuşmuş

ABD başkanlık seçimi adaylarından George Bush'un sarhoş olduğu bir düğündeki konuşması internette yayınlandı.

Paylaş
Bush içip içip konuşmuş
ABD'de yapılan seçim anketlerinde ikinci sıraya atılan George Bush'un 'video klibi' Cumhuriyetçi Parti başkan adayının yediği son darbe oldu. Geçmişte alkol tedavisi gördüğü bilinen George Bush'un, 8 yıl önce bir düğünde sarhoşken kamera karşısında yaptığı bir konuşma, ülkede gündeme oturdu.
'İğrenç ve sarhoştu'
Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminin 'muhafazakâr' adayı Teksas Valisi Bush'un, 1990'lı yılların başında katıldığı bir düğünde kameraya sarhoşken söylediği sözleri içeren video görüntülerinin, bağımsız film yapımcısı Patrick Murray tarafından çekildiği belirtildi. Murray, görüntüleri kâr amacıyla satmamaya karar verdiğini ancak haber değeri taşıdığı için dünyaya internet aracılığıyla yaydığını söyledi. İnternet üzerinden yayın yapan haber ajansı Drudge Report'a konuşan Murray, "Bush, 8 yıl önce bir düğünde benim kamerama konuştu. Alaycı, iğrenç ve sarhoştu" dedi. Drudge Report'a elektronik posta aracılığıyla yorumlarını gönderen bazı Cumhuriyetçiler'in yazdıkları ise oldukça ilgi çekici. Ajansa mesaj yollayanların bazıları, "Bush'un bu insani halini kendilerine yakın bulduklarını ve oylarının Bush'tan yana olduğunu" belirttiler. Yorumlardan birinde, ''Sonunda gerçek Bush'u görme şansına sahip olduk. Bush muazzam bir adam, hayat dolu ve sıkı bir espri anlayışı var. Benim oyum Bush'dan yana'' denildi. Bush'un kampanyasını yürüten yetkililerinin ise görüntülerin hızla yayılmasından endişe ettikleri belirtildi.
Akademisyenler 'Gore' dedi
Öte yandan, ABD'li siyaset bilimciler Demokrat Parti'nin adayı Albert Gore'un, Bush'a göre daha şanslı olduğu yolunda görüş birliğine vardılar. Yıllık olağan kongre toplantıları için ABD'nin dört bir yanındaki üniversitelerden Washington'a gelecek siyaset bilim uzmanlarının, başkanlık seçiminin galibine ilişkin bir tahmin ortaya koymaları bekleniyor. Toplantı öncesinde, tahminlerini ABC televizyonuna açıklayan akademisyenler, Gore'un kazanacağı tahmininde bulundular. Amerikalı akademisyenlerin 1996 yılı başkanlık seçimindeki tahminleri de doğru çıkmış, ABD Başkanı Bill Clinton, ikinci dönem için de başkan seçilmişti. Wisconsin Üniversitesi'nden Thomas Holbrook, Gore'a yüzde 60, Iowa Üniversitesi'nden Michael Lewis Beck, New York State Üniversitesi'nden Helmut Norpoth ve Houston Üniversitesi'nden Christopher Wlezien yüzde 55 şans verdi. Georgia Üniversitesi'nden Brad Lockerbie ve Emory Üniversitesi'nden Alan Abramowitz Gore'un yüzde 53 ile, Yale Üniversitesi'nden Ray Fair ise yüzde 51 ile seçimi alacağı tahmininde bulundu.
Son kamuoyu yoklamalarında ise Bush ve Gore'un birbirini çok yakından takip ettiği görüldü. CNN-USA Today-Gallup tarafından yapılan ankette, Cumhuriyetçi Parti adayı Bush yüzde 46 oy alırken, Gore yüzde 45, Reform Partisi adayı Pat Buchanan yüzde 1 oy aldı. Pennsylvania ICR Media tarafından yapılan bir başka ankette ise Gore yüzde 44, Bush yüzde 41 oy aldı. Ağustos ayı ortasındaki Demokrat Parti kongresinden önce Bush, Gore'un 18 puan önünde gidiyordu. Ancak kongrede bazı yorumcuların "popülist" olarak nitelediği etkili bir konuşma yapan Gore, "Karizmatik bir başkan olmayabilirim ama sizin için savaşacağım" mesajıyla aradaki farkı kapadı.
ÖNCEKİ HABER

Nestle acı çikolata

SONRAKİ HABER

Afrika seferi sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...