28 Ağustos 2000 21:00

Çatıda yetki tartışması

Ecevit'in, cumhurbaşkanı olması için uğraştığı ancak memurlarla ilgili kararname konusunda söz geçiremediği için "Yetkilerini kısarım" tehdidi yolladığı Sezer, böyle bir düzenleme için katkıya hazır olduğunu belirtti.

Paylaş
Çatıda yetki tartışması
Başbakan Bülent Ecevit'e memurların işten atılmalarını kolaylaştıracak olan kanun hükmünde kararname (KHK) konusunda söz geçiremeyince yetkisini kısmakla tehdit ettiği Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den yanıt geldi. Cumhurbaşkanı Sezer, kendisinin de cumhurbaşkanının görüşlerinin sınırlandırıymasına katkı sağlayacağını, cumhurbaşkanı olmadan önce bu yönde dile getirdiği görüşlerin değişmediğini, ancak bunun var olan yetkilerini kullanmayacağı anlamına da gelmediğini söyledi.
Ecevit 'Yetkilerini kısarım' demişti
Başbakan Bülent Ecevit, cumhurbaşkanı olması için çaba sarf ettiği Ahmet Necdet Sezer'e, çıkmasını ısrarla istediği kanun hükmünde kararnameyi iki kez kendisine iade etmesi sonrasında bulunduğu "rejim düşmanlarına cesaret vermek" tehdidinin ardından önceki gün de Hürriyet gazetesinin Ankara Temsilcisi Sedat Ergin'e yaptığı açıklamayla "yetkilerini kısma" mesajı göndermişti.
DSP Genel Başkanı ve Başbakan Ecevit, Sedat Ergin'e yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i kastederek, "Yaşadığımız talihsiz olay geride kaldı. Ancak bu belirsizlikler giderilmezse ileride devletin işleyişinde başka ciddi sorunlar çıkar. Geçirdiğimiz olay bu çelişkileri ortadan kaldırma gereğini göstermiştir" demişti.
Başbakan Ecevit, "Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini mi sınırlayacaksınız?" sorusuna ise şu karşılığı vermişti: "O kadarını şimdiden söylemeyeyim. Cumhurbaşkanı Sezer'in daha önce yetkilerinin çok olduğuna ilişkin sözleri de var."
Sezer'den yanıt geldi
Başbakan'ın bu açıklamasından sonra, Sedat Ergin, dünkü yazısında da Çankaya'dan gelen yanıtı yayınladı. Sedat Ergin'in Köşk'e yakın kaynağa dayanarak verdiği haberde şu açıklama yer aldı:
"Sayın Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı'nın yetkilerini fazla bulduğunu daha önce dile getirmiştir. Kendisi ilkeli bir insandır. Önceki görüşlerinin Çankaya'ya çıktıktan sonra değişmesi beklenmemelidir." Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görüşlerinde bir değişikliğin olmadığının hatırlatıldığı açıklamada, "Kendisi bu Anayasa değişikliklerine katkı yapma eğilimindedir" denildikten sonra şöyle devam edildi: "Ancak yetkiler fazla demek, var olan yetkilerin kullanılmaması gerekir demek değildir. Hukuk devletinde esas olan kuralların uygulanmasıdır."
Ecevit 'yumuşattı'!
Başbakan Bülent Ecevit ise, yayınlanması ile birlikte tartışma yaratan bu tehdidinin ardından, kendisini "kriz yaratan adam" görüntüsünden kurtarmaya çalışan şu açıklamayı yaptı: "Bugünden yarına böyle bir çalışma yok. Sorun 1982 Anayasası'ndan kaynaklanıyor."
Türk: Bugünden yarına olmaz
Öte yandan, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de dün yaptığı açıklamayla bu tartışmaya katıldı.
Adalet Bakanı Türk, adli yargı 36. son dönem ve 38. hazırlık döneminin başlaması dolayısıyla Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Merkezi'nde düzenlenen açılış töreninde gazetecilerin, cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanmasına ilişkin tartışmaları hatırlatılıp görüşünü sorması üzerine bu konunun gerek Cumhurbaşkanı, gerekse siyasiler tarafından gündeme getirildiğini söyledi.
TBMM Partilerarası Uyum Komisyonu'nun Anayasa değişikliklerine ilişkin çalışmalarını sürdürdüklerini, bu çerçevede cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanmasının da gündeme gelebileceğini belirten Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, şunları kaydetti:
"Bildiğiniz gibi anayasa değişiklikleri tek başına yapılabilecek bir şey değildir. Gerek anayasa değişikliklerine yönelik teklif verme, gerekse bu tekliflerin kabulü için gerekli olan sayı fazladır. Dolayısıyla bu konuda partiler arasında uzlaşma şarttır. Hükümet bunu bir tasarı halinde götüremez. Bunun milletvekilleri tarafından teklif olarak götürülmesi gerekir. Anayasa değişiklikleri, bir günden iki güne olmaz Adalet Bakanlığı olarak biz ancak bu konularda teknik olarak yardımcı olabiliriz."
ÖNCEKİ HABER

'Yaşanır bir dünya için sanat'

SONRAKİ HABER

İki grev, iki sözleşme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...