28 Ağustos 2000 21:00

Eşitsiz yarışta kaçınılmaz sonuç

Yüzbinlerce öğrencinin heyecanla beklediği ÖSS Yerleştirme Sonuçları dün açıklandı. Eşitsiz yarışın sonucu beklendiği gibi çıktı.

Paylaş
Eşitsiz yarışta kaçınılmaz sonuç
Yüzbinlerce öğrencinin heyecanla beklediği Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Yerleştirme Sonuçları dün açıklandı. Tercih formu dolduran 592 bin 440 adaydan 262 bin 857'si, üniversitelerin önlisans ve lisans programlarına yerleştirilebildi. Sınavda derece yapan ve çoğunluğu fen ve anadolu liseleri ile özel okul kökenli öğrenciler, yine özel üniversiteler ile Boğaziçi ve ODTÜ gibi "seçkin" üniversitelerin mühendislik bölümlerine girdiler.
Doğu-Batı uçurumu
Üniversitelere yerleşme oranı yönünden en başarılı liseler, ÖSS'yi kazanma başarısında olduğu gibi yine devlet fen liseleri oldu. Devlet fen liselerini özel fen liseleri, Anadolu liseleri ve yabancı dille öğretim yapan özel liseler izledi. Yerleştirme sonuçlarına en başarısız il Şırnak oldu. Şırnak'ı Hakkâri, Mardin, Siir, Ağrı ve Diyarbakır izliyor.
Yerleştirme sonuçlarına göre en başarılı iller ise İzmir, İstanbul, Eskişehir, Balıkesir ve Ankara olarak sıralandı. ÖSS'de dereceye giren adaylar, Boğaziçi, Sabancı, Bilkent ve Ortadoğu Teknik üniversitelerine yerleşmeye hak kazandılar. Dereceye giren adayların çoğunluğu, mühendislik bölümlerine yerleşmeye hak kazandılar.
ÖSS'de sınavı geçerli sayılan 5691 okul biricisi adaydan 4110'u üniversitede okumaya hak kazandı. Çoğunluğu taşradaki devlet okullarından mezun olan 1581 lise birincisi aday herhangi bir programa yerleşemedi. Sınavı kazanan 806 özürlü adaydan 315'i üniversiteyi kazanırken, 491 özürlü aday başarılı olamadı.
Ögrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Dr. Fethi Toker, ÖSS yerleştirme sonuçları hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Toker'in verdiği bilgiye göre, tercih formunu teslim eden adaylardan 156 bin 898'i lisans programlarına, 105 bin 959'u önlisans programlarına yerleştirildi. Bir yükseköğretim programına yerleşme oranı yönünden en başarılı liseler, fen, özel fen, anadolu ve yabancı dille öğretim yapan liseler oldu.
ÖSS sayısal puan türünde birinci olan Cengiz Pehlevan, 230.338 yerleştirme puanıyla Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği'ne yerleşti. Sayısal puan türünde ikinci olan Caner Önal da 230.100 yerleştirme puanıyla Sabancı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programı'nı kazandı. Sayısal puan türünde üçüncülüğü paylaşan adaylardan ikisi Bilkent Üniversitesi'ne, biri Boğaziçi Üniversitesi'ne yerleşti.
ÖSS sözel puan türünde birinciliği paylaşan adaylardan Buket Avcı, 228.518 sayısal yerleştirme puanıyla Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği'ni kazandı. Diğer aday Yusuf Bahadır Turhan da 228.518 sayısal yerleştirme puanıyla ODTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'ne yerleşti. Sözel puan türünde ikinci olan Özgür Ferhat, 228.364 sayısal yerleştirme puanıyla Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektnorik Mühendisliği burslu programına girdi. Üçüncü aday Oruç Baba İnan, 211.394 eşit ağırlıklı yerleştirme puanıyla Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'ne yerleşti.
ÖSS'de eşit ağırlıklı puan türünde üçüncü olan Serkan Özdemir, 229.237 eşit ağırlıklı yerleştirme puanıyla Sabancı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri programını kazandı.
Sonuçlar postalanıyor
ÖSYM Başkanı, fotoğraflı sınav sonuç belgelerinin adayların adreslerine bugünden itibaren postalanmaya başlanacağını bildirdi. Adayların kimlik bilgilerini içeren listelerin de bugünden itibaren üniversite rektörlüklerine gönderileceğini açıklayan Toker, sonuç belgelerinde adayların yerleştikleri yükseköğretim programlarının adları, bu programların puan türleri, adayın kaçıncı tercihine yerleştiği ve bu programlara hangi adreslerde kayıt yaptıracakları ile yurt kazanıp kazanmadıkları bilgilerinin yer alacağını ifade etti.
Kayıtlar eylül ortası
Toker, yükseköğretim programlarına kayıtların 14-21 Eylül günleri arasında yapılacağını ifade ederek, "Adaylar ellerine sınav sonuç belgesi geçmese bile diğer kayıt evrakı ile yerleştirildikleri üniversitelere başvurmalı ve kayıtlarını yaptırmalıdırlar" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Silah ticareti Almanları böldü
Alman Fritz Werner firmasının Türkiye'ye mermi üretimi için makina parkı sevkiyatı planlarına ilişkin tartışmalar kamuoyunda sürüyor. Bilindiği gibi sözkonusu silah şirketi 1997 yılında dönemin hükümetinden sevkiyat izni almış ve makinaların üretimine başlamıştı. 90 milyon mark tutarında olan makina parkı talebi, NATO ülkelerinin bugün kullandıkları mermi tipinden daha büyük kalibreli ve hedefi vurma kabiliyeti daha yüksek yeni bir mermi tipi arayışından kaynaklanıyor.
"NATO üyesi, dost bir ülke"
SPD sözcüsü ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Hans-Ulrich Klose, Türkiye'nin "NATO üyesi dost bir ülke" olduğunu öne sürdüğü açıklamasında, "NATO ülkelerine yönelik her türlü silah sevkiyatı mümkün olmalı" dedi. "Deutschlandradio" radyosuna verdiği demeçte Türkiye ile aynı savunma paktı içinde yeraldıklarını söyleyen Klose, "Savunma sözkonusu olduğunda hiç kimse insan haklarından ve sorunlardan bahsetmiyor. Ya bu ülkeyle içinde bulunduğumuz savunma paktını yeniden değerlendirip, aynı yerde yer almamaya karar vereceğiz ya da gerekli olan silah sevkiyatını gerçekleştireceğiz" dedi. Klose ayrıca Almanya'nın silah sevkiyatı gibi beğenmediği işleri İngiltere ve Fransa'ya havale edemeyeceğini söyledi. Yeşiller partisinin, NATO'nun aldığı kararlardan birinci elden haberdar olduğunu söyleyen Klose, "Bu nedenle davranışları ve eleştirileri samimi değil" dedi.
Yeşiller neyi tartışıyor?
Önceki gün yayınlanan Pazar gazetesi "Die Welt am Sonntag"da Türkiye'ye planlanan silah sevkiyatı ile ilgili tartışmalara geniş yer verildi. Birlik 90/Yeşiller Partisi, Savunma Politikası Sözcüsü Angelika Beer, parti arkadaşı olan Dışişleri Bakanı Joseph Fischer'e yönelik yazdığı açık mektupta daha cesaretli politika yapılmasını talep etti.
"Sevgili Joschka, ideallerimiz vardı, hatırlıyormusun..." diye başlayan mektupta, "Hukuksal yükümlülüklerimizin gerçekleri değiştirmediğini bilmemize rağmen bazı gerçekleri görmezden gelemeyiz. Mermiler kullanılmak için yapılır! Ve Türkiye bu mermileri sadece NATO çerçevesinde gerekli bir savunma durumunda değil, aynı zamanda ülke içinde sivil halka karşı yürütülen iç savaşta da kullanıyor" dedi.
Bilindiği gibi NATO'nun düzenlediği son stratejik konferanslara Almanya'yı temsilen katılan Dışişleri Bakanı Joseph Fischer, alınan tüm kararlardan haberdar olduğu gibi bu planları onayladığını da birçok kez kamuoyuna açıklamıştı. Fischer, Yeşiller partisinin reel politika yapmaya devam edeceğini de bu çerçevede bildirmişti.
ÖNCEKİ HABER

Sözleşme hayata geçirilsin

SONRAKİ HABER

'Yaşanır bir dünya için sanat'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...