28 Ağustos 2000 21:00

Sözleşme hayata geçirilsin

McDonald's yöneticilerinin selpak satan 10 yaşındaki Leyla Alkış'ı derin dondurucuya kapatması sokakta çalışan çocuklar sorununu bir kez daha gündeme getirdi.

Paylaş
Sözleşme hayata geçirilsin
Rojda İldan
McDonald's Beylikdüzü yöneticilerinin selpak satan 10 yaşındaki Leyla Alkış'ı derin dondurucuya kapatması sokakta çalışan çocuklar sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Devlet Bakanı Hasan Gemici çocuklarıyla ilgili sorumluluklarını yerine getirmeyen aileler hakkında yasal işlemlerin yapılacağını belirtirken, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Aşkın Yaşar Topuzoğlu çalışan çocuk sorununun cezalarla çözüleceğine inanmadığını söyledi ve sorunun çözümü için Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ailelere suç duyurusu
Sokakta selpak satan 10 yaşındaki Leyla Alkış'ın Beylikdüzü McDonald's yöneticileri tarafından derin dondurucuya kapatılması çalışan çocuklar konusunu bir kez daha gündeme getirdi.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'nun, Leyla Alkış'ın babası Ziya ve annesi Emine Alkış hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmasının ardından Devlet Bakanı Hasan Gemici de yaptığı açıklamada çocuklarıyla ilgili görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen aileler hakkında, TCK'nın 477. ve 478. maddelerine göre yasal işlemlerin yapılacağını söyledi. Gemici, çocuklarını istismar eden ve onlarla ilgili sorumluluklarını yerine getirmeyen aileler hakkında son şekline gelme aşamasında olan yasa tasarısında, daha etkili ve caydırıcı düzenlemeler yer aldığını da sözlerine ekledi.
Sorun cezalarla çözülmez
İstanbul Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Aşkın Yaşar Topuzoğlu, Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin çocuklarını çalıştıran aileler hakkında yasal işlem yapılması yönündeki açıklamasını değerlendirerek bu sorunun cezalarla çözüleceğine inanmadığını belirtti. Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin her zaman tartışıldığını söyleyen Topuzoğlu, sözleşmeye göre devletin aileye maddi destekte bulunmak zorunda olduğunu söyledi.
Devletin anne ve babalara iş bulabileceğini ya da çocuğun eğitimine katkıda bulunabileceğini ifade eden Topuzoğlu, "Çocukların aileleri tarafından çalıştırılmaları da önemli bir istismar. Ama bu sorunun cezalarla çözülebileceğini düşünmüyorum" dedi. Türkiye'de çocuk hakları bilincinin yerleşmiş olmadığını söyleyen Topuzoğlu, sorunun çözümünün öncelikle çocuk hakları sözleşmesindeki maddelerin uygulamaya geçirilmesinde yattığını söyledi.
Çalışan çocukların en önemli hakları olan eğitim haklarının ihlal edildiğini ifade eden Topuzoğlu, çocukların ailelerinin durumlarının tespit edilmesi, aileye destek verilmesi ve çocuğun eğitimine devamının sağlanması gerektiğini kaydetti. Topuzoğlu, çocukların korunmasına hizmet eden ciddi düzenlemelerin de yeterli olmadığını ifade ederek mevcut düzenlemelere eklemeler yapılması gerektiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Çocuk sevgisi sömürüsü

SONRAKİ HABER

Eşitsiz yarışta kaçınılmaz sonuç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...