27 Ağustos 2000 21:00

Gölcük işçisi oyunları boşa çıkaracaktır

12 Eylül döneminin karanlığını ve suskunluğunu bozan, '89 Bahar Eylemleri'nin yaratıcısı olan Gölcük Tershanesi işçileri, Türkiye işçi sınıfının yakın tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Paylaş
Gölcük işçisi oyunları boşa çıkaracaktır
Ruşen Eskidir - Eski tershane işçisi
12 Eylül döneminin karanlığını ve suskunluğunu bozan, '89 Bahar Eylemleri'nin yaratıcısı olan Gölcük Tershanesi işçileri, Türkiye işçi sınıfının yakın tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Önceki gün yapılan Olağanüstü Genel Kurul aslında Türkiye sendikal hareketinin neden gerilediği konusunda önemli veriler ortaya koydu. Göreve geldiği günden beri işçilerin sorunlarına eğilmeyen, hak ve talepleri için mücadele isteğini sürekli bastıran Harb-İş Genel Merkezi, politikasını salt eski "sol" yönetimin bütünüyle tasfiyesine endesklenmiş, depremin sırasında hayatlarını kaybeden 130 işçinin ailesi ile evsiz kalan 1000'e yakın üyesinin sorunlarını görmezden gelmiş, sürekli olarak olağanüstü genel kurul çalışmasını sıcak tutmuştur.
Üyelerinin işten atılması üzerine yapılan eylemlere katılmayan Genel Merkez yöneticileri, son bir aydır adeta Gölcük'e kamp kurarak sünnet düğünlerine, nikâh törenlerine katılmak için yarışa girmişlerdir.
Bu anlayışın karşısında ise '89 Bahar Eylemleri'nin üzerinden yönetime gelen fakat gittikçe tabandan uzaklaşan, sendika için demokrasiye yer vermeyen hatta bu istemleri dile getirenleri, "aşırı uç" olarak lanse eden kişisel çekişmeleri ve koltuk kaygısını aşamayan eski yönetimin anlayışı vardı. Bu anlayış sınıf ideolojisinden uzaklaşıp, "siyaset üstü" sendikacılığı savunmuş, hatta daha önce neredeyse sövdükleri kişi ve gruplarla ittifak arayışlarına girmiştir.
Evet, artık yüzünü sınıfa dönmeyen, tabanla bütünleşmeyen saldırılara karşı birlikte mücadeleyi hedeflemeyen sendikacılığın dönemi bitmiştir. Çünkü sermayenin saldırıları gün geçtikçe pervasızca artmaktadır. '89 Bahar Eylemleri'nin yaratıcısı olan yiğit tershane işçisi kendi üzerinde oynanan oyunları boşa çıkaracak ve hak almayı hedefleyen bir anlayışı elbette yaratacaktır. Çünkü Gölcük işçisi bu konuda rüştünü ispat etmiştir.
ÖNCEKİ HABER

Harb-İş'te operasyon başladı

SONRAKİ HABER

Gençler bu kez Samsun'da...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...