27 Ağustos 2000 21:00

İstanbul'da yeni grev dalgası

İstanbul ve İzmir belediyelerindeki grevin hükümet tarafından yasaklanmasının ardından, İstanbul'un ilçe belediyelerinde yeni grev dalgası başlıyor.

Paylaş
İstanbul'da yeni grev dalgası
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Üsküdar ve Güngören ilçe belediyeleri ile İzmir'in Karşıyaka, Konak ve Buca ilçe belediyelerinde başlayan grevin hükümet tarafından yasaklanmasından sonra İstanbul'un ilçe belediyelerinde yeni grev dalgası geliyor.
Belediye-İş ve Genel-İş'in örgütlü olduğu ve henüz anlaşma sağlanamayan 10 ilçede bugünden uygulanmaya başlamak üzere greve çıkılıyor. Grevler aynı zamanda hükümetin yasaklama kararına cevap niteliği taşıyor.
Yasaklama kararından sonra İstanbul ilçe belediyelerindeki ilk grev Genel-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Eminönü ve Kartal'da bugün başlıyor. Eminönü Belediyesi'nde 360, Kartal'da da 400 olmak üzere toplam 760 işçiyi kapsayacak olan grev, sabah saatlerinden itibaren, "Bu işyerinde grev var" pankartlarının asılması ile hayata geçirilecek.
İşçiler, Eminönü Belediyesi'ne bağlı ve Edirnekapı'da bulunan Temizlik, Trafik ve Fen İşleri Müdürlüğü'ne sabah saat 08.00'de grev pankartını astıktan sonra saat 12.00'de Eminönü Belediye Başkanlığı önünde kitlesel eylem yapacaklar. Kartal Belediyesi'nde ise işçiler, Köy Hizmetleri'nin arkasında bulunan Belediye Garajı'na grev pankartı astıktan sonra buradan Kartal Belediye Başkanlığı önüne geçerek eylem yapacaklar. Kartal'daki eylemin saati; 10.30.
Esas dalga 6 Eylül'de
Eminönü ve Kartal belediyelerinde grevin başlamasından sonra Genel-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu, Fatih Belediyesi'nde 6 Eylül, Bahçelievler ve Bağcılar'da 8 Eylül, Beyoğlu Belediyesi'nde ise 12 Eylül'de greve çıkılacak. Belediye-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Zeytinburnu, Bakırköy, Ümraniye ve Maltepe belediyelerinde de 6 Eylül tarihinden itibaren greve başlanacak.
Emek Platformu'na çağrı
Grevlerle ilgili görüşlerini gazetemize aktaran Genel-İş Sendikası TİS Daire Başkanı İsmail Özhamarat, greve, belediye yöneticilerinin uzlaşmaz tutumu nedeniyle gitmek zorunda olduklarını söyledi. Özhamarat, grev yasaklamasının da işçi sınıfının kazanılmış haklarına ve önümüzdeki başlayacak yüzbinlerce işçinin sözlemesine yönelik bir saldırı olduğunu belirtti. Grev yasaklamasına karşı mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Özhamarat, Emek Platformu'nun harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti.
Belediye-İş Sendikası TİS Daire Başkanı Nihat Ayçiçek, grev yasaklamanın sudan bahanelerle yapıldığını belirterek, yasal haklarının ellerinden alındığını söyledi. Ayçiçek, belediyelerin hükümetin dayatmalarından farklı bir tutum içinde olmadıklarını, çalışanların suçlandığını ve grev yasaklamanın bir demokrasi ayıbı olduğunu belirtti. Bu kararı kınadığını söyleyen Ayçiçek, sorunun tüm sendikaların sorunu olduğunu belirterek, baskı mekanizmasının oluşturulması gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Veli Küçük, kazık büyük!

SONRAKİ HABER

Harb-İş'te operasyon başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...