27 Ağustos 2000 21:00

Veli Küçük, kazık büyük!

Susurluk'un 'ünlü' paşası Veli Küçük, emsallerinden 16 kat daha fazla fiyata demiryolu yaptırdı. Proje ortağı da, "Yeşilyurt bok yedirme davası mahkûmu" Albay Cafer Çağlayan.

Paylaş
Veli Küçük, kazık büyük!
Yeşilyurt köylülerine 11 yıl önce insan dışkısı yedirmesiyle gündeme gelen, ancak bu olaydan mahkûm olduğu halde bir süre sonra albaylığa terfi ettirilen Cafer Tayyar Çağlayan ile Susurluk'un ünlü generali Veli Küçük'ün yeni bir icraatları daha ortaya çıktı: "Neredeyse sıfır maliyete dünyanın en pahalı demiryolu hattını yaptırmak."
Otoyol fiyatına dekovil
Aktüel dergisinin Yazıişleri'nden Tuncay Opçin, bedelli askerlik yaptığı Çanakkale 116. Er Eğitim Alayı'nda, Kıdemli Albay Cafer Çağlayan ile Tuğgeneral Veli Küçük'ün ortak bir icraatlarını ortaya çıkardı. Aktüel'in son sayısında yer alan haberde, Çağlayan'ın komutanı oluduğu Çanakkale 116. Er Eğitim Alayı'na metresi dört milyara mal olan dekovil hattı (demiryolu) yaptırdığı, 264 metre demiryolu için neredeyse otoyol bedeli olan tam 800 milyar lira ödendiği belirtildi. Söz konusu demiryolu hattını, projelendiren isim olan Susurluk'un ünlü simalarından Tuğgeneral Veli Küçük, 20 Haziran 2000 tarihinde hizmete açtı.
Alay'da er yemekhanesiyle mutfak arasına döşenen ve yemek taşımak için kullanılan hattın geçtiği yol üzerinde asılan bir levhada şu bilgiler yer alıyor: "Bu hat, İkinci Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Veli Küçük'ün projelendirmesi ve şahsi girişimleri ile İzmir Devlet Demiryolları Üçüncü Bölge Müdürlüğü'ne yaptırılmak suretiyle hizmete sunulmuştur. Bu dekoer hattı ile günde karavana hizmetlerinde kullanılan bin er tasarruf edilmiştir. Maliyeti 800 milyar Türk lirasıdır."
'Neredeyse sıfır maliyetle!'
Haberde, levhada dekoer hattı olarak belirtilen dekovil hattının inşasına 1999 yılı Ekim ayında başlandığı ve yapımında erlerin çalıştırıldığı belirtiliyor. Raylar ve traverslerin İzmir'den hibe olarak alındığının belirtildiği haberde Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü yetkililerinin, 800 milyar liralık bu rakamı çok abartılı bulduklarına dikkat çekiliyor. Görüşülen Bölge Müdürlüğü yetkilisinin, elektirifasyonu, sinyalizasyonu, ray ve traversleriyle birlikte bir kilometrelik demiryolunun maliyetinin dört milyar lira olduğunu söylediği kaydedilirken, aynı yetkilinin dekovil hattının bir kilometresinin yüzde 30-50 arası daha ucuz olacağını da belirttiği ifade ediliyor.
Dolayısıyla sadece ray ve travers masrafı yapılmış 260 metrelik dekovilin maliyetinin 30 milyarı bulmadığı vurgulanıyor.
Demiryolları yetkilisinin şu ifadesine de yer veriliyor: "Malzemenin hibe edildiğini göz önünde bulundurursanız, hattın neredeyse sıfır maliyetle yapıldığı ortaya çıkar."
ÖNCEKİ HABER

Yerelden evrenselliğe

SONRAKİ HABER

İstanbul'da yeni grev dalgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...