27 Ağustos 2000 21:00

Kursk yeniden yapılanma vesilesi

118 kişinin yaşamını yitirdiği denizaltı faciası, Putin'in iktidara gelmesiyle birlikte başlayan silahlanma atağının denizdeki ayağına vesile ediliyor.

Paylaş
Kursk yeniden yapılanma vesilesi
Rus hükümeti, Kursk faciasını ordunun yeniden yapılandırılmasını hızlandırmak amacıyla kullanmaya hazırlanıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, kazanın, "Rusya'nın, silahlı kuvvetlerini artık ihmal edemeyeceğini" gösterdiğini belirtti.
Putin, geçtiğimiz hafta devlet televizyonundan halka seslenişine, Kursk'ta ölen 118 asker için "ağlamak istediğini" söyleyerek başladı. Putin, sözlerine, "Ordunun, donanmanın ve devletin mahvedilmesine katkıda bulunanlar, ölen denizcileri savunmada en ön saflarda olanlardı" diyerek devam etti.
Medya patronlarına suçlama
Rus lider, medyayı da hedef alarak, medya patronlarının denizcilerin ailelerine bağışlarda bulunup siyasi sermaye elde etmeye çalıştıklarını belirtti. Putin, "Bunlar önce Fransa ve İspanya'daki villalarını satıp o paraları bağışlasınlar. Belki o zaman, bu kadar parayı nereden bulduklarını da sorabiliriz" dedi.
Vladimir Putin, daha sonra kendisinin daima "orduyla, donanmayla ve halkla" birlikte olacağını ifade etti ve "Birlikte orduyu, donanmayı ve devleti yeniden inşa edeceğiz. Buna kuşkum yok" şeklinde konuştu. Savunma Bakanı İgor Sergeyev ile donanma komutanı Amiral Vladimir Kuroyedov'un istifalarını kabul etmediğini açıklayan Putin, "Tahmin edersiniz ki bu insanları günah keçisi ilan etmek kolay bir çözüm olurdu" dedi.
NATO örneği mi?
Putin, daha sonra orduyla ilgili planlarına değindi. Rus ordusunun "bir yandan devletin ihtiyaçlarına, diğer yandan da olanaklarına uygun" bir biçimde yapılanması gerektiğini kaydeden Devlet Başkanı, "Ordumuz çevik, güncel ve iyi ücretli olmalıdır" görüşünü dile getirdi. Bu sözler, Rus ordusunun, NATO ordularının takip ettiği "bölgesel savaşlara müdahale etmeye elverişli, küçük ve profesyonel" bir yapılanma içine girebileceğini gösteriyor.
ÖNCEKİ HABER

Harçlık verip, evlerini yıkacaklar

SONRAKİ HABER

Yabancılar gitti borsa düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa