26 Ağustos 2000 21:00

DİSK'ten Okuyan'a yüzde 10 mektubu

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a mektup göndererek, işkollarındaki yüzde 10 barajının kaldırılmasını istedi.

Paylaş
DİSK'ten Okuyan'a yüzde 10 mektubu
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a mektup göndererek, işkollarındaki yüzde 10 barajının kaldırılmasını istedi. Mektupta, AB'ye uyum sürecinde, başka alanlarda olduğu gibi çalışma yaşamında da demokratikleşme adımlarının ivedikle atılması talep edildi.
Okuyan'a gönderilen mektupta, 12 Eylül tarafından oluşturulmuş çalışma mevzuatının antidemokratik niteliği görev yapan birçok Çalışma Bakanı tarafından kabul edilmesine karşın, mevzuatın değiştirilmesine ilişkin bugüne kadar somut bir adım atılmadığı kaydedildi. Çalışma yaşamında gerçekleştirilen kısmi değişikliklerin detaya ilişkin bazı hususlar ile sınırlı kaldığı vurgulanan mektupta, hükümetlerin bu adımları atmaktan kaçınması nedeniyle Türkiye'nin uluslararası zeminlerde eleştirildiği belirtildi.
Türkiye'nin olumsuz konumdan kurtulması için, başka alanlarda olduğu gibi çalışma yaşamında da demokratikleşme adımlarının ivedilikle atılması istenilen mektupta, "Bakanlığınızca 2821 ve 2822 sayılı yasalarda değişiklik yapılması için hazırlanan taslak, kimi eksikliklerine karşın bu bakımdan olumlu bulunmuştur" denildi.
Mektupta, 2821 ve 2822 sayılı yasalarda değişiklik yapılması çalışmaları sırasında işkollarında yüzde 10 barajı uygulamasına gidilmesinin anlamsız olduğu vurgulanarak, "ILO'nun sürekli olarak eleştirdiği çifte baraj sistemini kaldırmak yerine, sağlıklı olmayan bir veri tabanı üzerinde uygulamak, bizce yanlış ve sıkıntıları artıran bir tutum olmuştur. Yapılan uygulama nedeniyle emekçiler özellikle de yeni örgütlenmekte olan işçiler, doğrudan olumsuz şekilde etkilenmiş, toplu iş sözleşmesi özgürlüğünü kullanamaz hale gelmişlerdir. Çalışma yaşamının ILO normlarına uygun hale gelmesi için çifte baraj sisteminin kaldırılmasından, işgüvencesinin kabulüne kadar bir dizi adımların ivedilikle atılması gerekmektedir. Günlük çıkarları ön plana alan kimi farklı kesimlerin itirazları bu gerçeği ortadan kaldırmamaktadır. Antidemokratik yasaların devamını savunan bu yasaların ardına saklanan kimi işçi ve işveren örgütleriyle mutabakat sağlamanın mümkün olmadığı bellidir" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Gözler metal ve tekstil sözleşmelerinde

SONRAKİ HABER

Harçlık verip, evlerini yıkacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa