26 Ağustos 2000 21:00

Yasaklama kararı siyasi

İzmir belediyelerinde örgütlü Belediye-İş ve Genel-İş yöneticileri grev yasaklamanın siyasi bir karar olduğunu vurguladılar.

Paylaş
Yasaklama kararı siyasi
Erol Teslim
Hükümetin grev yasaklama kararı İzmir belediyelerinde örgütlü sendika yöneticileri tarafından da tepkiyle karşılandı. İzmir büyükşehir ve ilçe belediyelerinde örgütlü Belediye-İş ve Genel-İş yöneticileri, grev yasaklamanın siyasi bir karar olduğunu vurguladılar. Sendikacı yöneticileri, konfederasyonlara mücadele çağrısı yaptı.
Yasaklanan Buca grevi sırasında bir hafta içinde iki kez gözaltına alınan Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Murat Hançer, kararın antidemokratik bir uygulama olduğunu söyledi. Hançer, ertelemenin yasak anlamına geldiğini dile getirerek, "İki ay sonra greve çıkma ihtimali yoktur. Grevlerin ertelenmesiyle sendikalar yok edilmek isteniyor. Bu karar IMF politikalarının bir parçasıdır" dedi. Sendikaların yeniden genel grev, genel direnişi örgütlemesi gerektiğini belirten Hançer, "Yoksa sendikalar yok olacaktır" uyarısında bulundu.
Sağlık bahane
Genel-İş Ege Bölge Başkanı Kani Beko ise, "Türkiye'de yaşanmış olan grevlerin en büyüğü ertelenmiştir. Ertelenme gerekçesi olarak bize sağlık nedenleri ve İzmir Fuarı'nın açılması gösterilmiştir. İzmirlinin sağlığını bu kadar düşünen belediye başkanları bu insanları neden greve götürdüler? Neden toplusözleşmeyi bitirmediler?" diye sordu.
Grev yasağının siyasi bir karar olduğunu söyleyen Belediye-İş İzmir 4 No'lu Şube Başkanı Ali Çelenk, "İzmir'de fuar bahane edilerek belediye işçisinin grevi erteleniyor. Ve iki ay sonra grev yapılabileceği var sayılıyor. Biz de bununla şu sonucu çıkarıyoruz; Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Genç İşadamları Derneği, İzmir'in temiz olmasını istiyor ancak fuar sonrası İzmir'i çöp götürse onların umurunda değil" dedi. Belediye-İş Karşıyaka Şube Sekreteri Selahattin Ercanlı ise hükümetin kararını darbe olarak değerlendi. Ercanlı, "İşverenle görüşmelerimize devam edip sözleşmeleri olumlu bir şekilde bağıtlamak istiyoruz" dedi.
TÜMTİS Şube Sekreteri Recep Avcı da konfederasyonlara eylem çağrısı yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Alman hükümetinde Türkiye tartışması

SONRAKİ HABER

Gözler metal ve tekstil sözleşmelerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...