26 Ağustos 2000 21:00

Deprem, tekrar çadıra döndürdü

Hendek'te yaşanan depremden bir gün sonra 40 depremzede kriz merkezinden çadır talep etti.

Paylaş
Deprem, tekrar çadıra döndürdü
Hendek'te yaşanan depremden bir gün sonra 40 depremzede kriz merkezinden çadır talep etti. Basında yer alan "bölgede deprem olacağı"na yönelik söylentiler, depremzedeleri korkutuyor. Aylar sonra az hasarlı evlerine giren çok sayıda depremzede ise yaşanan depremden sonra evlerini yeniden terk ederek, kendi imkânları ile kurdukları çadırlara taşındılar. Çadıra taşınan depremzedeler, "Yaşanan Hendek depremi ve basında bölgede deprem olacağına yönelik söylentiler bizi çadırlara dönmeye zorladı" şeklinde konuştular.
Bolu Valisi M. Ali Türker ise, gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı deprem uzmanlarının bölgeye yönelik yorumlarının halkı korkuttuğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bazı basın yayın organlarında ve internette deprem uzmanlarının 'Bolu-Gerede ve Mengen kesiminde hareket söz konusu olabilir, Elmalı fayı harekete geçebilir' şeklinde açıklamaları oldu. Bana göre kimse depremin ne zaman olacağı konusunda bir zaman veremez.
O yüzden durduk yere insanları panik havasına sokmanın bir anlamı yok. Hatırlarsanız İstanbul'da benzer bir durum yaşandı. İnsanlar 3 gece sokakta beklediler, sonrasında da olayın sorumluları arandı. İnsanlara '30 yıl, 50 yıl sonra deprem olacak' mı diyeceksiniz, ya da birisi bize depremin olacağı saati öncesinden kesin olarak bildirebiliyorsa bildirsin, biz konutları kenti tahliye edelim, bunun sorumluluğunu deprem uzmanları alacak mı?"
Çadırlar kaldırılmıyor
Türker, çadırkentlerin şu aşamada hassas bir dönem söz konusu olduğu için kaldırılmadığını belirterek, "Biz sadece çok az sayıda depremzedenin yaşadığı çadırkentleri tahliye ettik. Bunlardan hak sahibi olanları da prefabrik konutlara yerleştirdik. Ayrıca elektrik harcamalarının ücretli hale gelmesinden sonra takılacak olan elektrik sayaçlarının bedelini bölgedeki diğer illerde olduğu gibi depremzedeler tarafından ödenmesine karşı çıktık" diye konuştu. Türker, Bolu'da elektrik sayaçlarının bedellerini kriz merkezi ve SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ)'ın üstlenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Hücre protestosuna yine saldırı

SONRAKİ HABER

Eğitim yılı sorunlu başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...