25 Ağustos 2000 21:00

İşte vatanseverlik budur!

Türkiye'nin dört bir yanından gelip Akdere'de buluşan gençlerin kapanış şenliği coşkulu geçti. Son gün bir konuşma yapan Akdere Belediye Başkanı Akış, "Sizler Bergama'da siyanürlü altına Akkuyu'da nükleer santrale, insanları sevdiğiniz için karşı çıktınız. İşte vatanseverlik budur" dedi.

Paylaş
İşte vatanseverlik budur!
"Temiz bir dünya için Bergama'dan Akkuyu'ya Akdere Gençlik Buluşması", önceki akşam yapılan kapanış programıyla sona erdi. Saat 21.00'de başlayan programda ilk önce kamp boyunca yapılan "Halkoyunları Teori ve Pratik Atölyesi"ne katılan gençler, öğrendikleri bir halk oyununu sergilediler. Ardından Kırtıl Köyü Halkoyunları Grubu, Hamçökelek ve Acıpayam oyunlarını oynadı. Kırtıl Müzik Grubu ve Yusuf Söylemez, yöresel türkülerle birlikteliklerinin son gününü yaşayan gençleri ve köylüleri coşturdu. Köylüler ve gençler türküler eşliğinde hep birlikte oynadılar.
Yusuf Söylemez'in "Biz sizleri çok sevdik. Her zaman size kapımız açık" sözlerine gençler, "Bergama'dan Akkuyu'ya temiz bir dünya" sloganını atarak yanıt verdiler. Şenlikte sık sık "Akkuyu halkı yalnız değildir", "Nükleere hayır" ve "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm" sloganları atıldı.
Daha sonra Organizasyon Komitesi adına Erdal Karakuş, "Akdere Gençlik Buluşması Sonuç Deklarasyonu"nu okudu. Buluşmaya ev sahipliği yapan Akdere Belediye Başkanı Duran Yaşar Akış ise, konuşmasına başlamadan önce Akderelilere dönerek "Gençlerden memnun muyuz?" diye sordu. Köylüler hep bir ağızdan "Evet" diye yanıtladılar. "Kahve köşelerinde söylenenler gibi mi buldunuz bu gençleri?" şeklindeki sorusuna da gür bir şekilde "Hayır" yanıtını verdiler.
Akış, "Sizlere son gecede seslenmek beni üzüntüye boğdu. Sizler Bergama'da siyanürlü altına Akkuyu'da nükleer santrale, insanları sevdiğiniz için karşı çıktınız. İşte vatanseverlik budur. Gerçek vatanseverlik ülkeyi bir adım ileriye götürmektir. Vatanseverlik şehitlerin cenazelerinde naralar atıp ülkeyi parsel parsel satanlara ortak olmak değildir, olmayacağız" dedi.
'Sizi çok sevdik'
Elinde olsaydı gençlere daha iyi olanaklar sunmak istediğini belirten Akış, "Benim halkım sizleri sevmeye başlamıştı. Açlık, parasızlık çeken bu insanları sorunlarından arındırdınız." NATO'nun Liman Kalesi'nde üs kurmasını da eleştiren Akış, "Buna karşı çıkmak bu ülkeyi sevmemekse, ben bu ülkeyi sevmeyeceğim" dedi. Bu sözler gençler tarafından "Yaşasın bağımsız demokratik Türkiye" ve "ABD elçisi olmayacağız" sloganlarıyla karşılandı.
Akış, sözlerini "Sizleri çok sevdim. Hatalarım varsa özür diliyorum. Bu ülkeyi birazcık severek yaşamınızı devam ettirmenizi istiyorum" diyerek bitirdi.
Kapanış etkinliğine Sabancı'ya ait EXSA'da 70 gündür grevde olan işçiler de katıldı. İşçiler adına söz alan Nurhan Limonkoparan, gençlere ve grevlerinde destek olan Emeğin Partisi'ne teşekkür ederek "EXSA işçisi sizinle gurur duyuyor" dedi. Gençler de "EKSA işçisi direnişin simgesi" sloganıyla yanıt verdiler.
Kapanış programının sonunda Grup Maya sahne aldı. Grup Maya, grubun ortaya çıkışını şu sözlerle anlattı: "Bergama köylüsünün, EXSA işçisinin, Akkuyu, Akdere köylüsünün mücadelesinden çıktı. Aslında biz maya değiliz, mayalananız." Akderelilerin son gece nedeniyle yer yer duygusallaştıkları gözlemlenirken; gençler yeni buluşmalarda tekrar buluşmak dileğiyle diyerek, yöre halkıyla vedalaşarak bu buluşmayı da noktaladılar. Buluşmanın coşkusunu, mücadele azmini, illerine taşıma sözü vererek.
ÖNCEKİ HABER

Çöplerle mi düşünüyorlar halk sağlığını?

SONRAKİ HABER

ABD Başkanı Nijerya'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...