25 Ağustos 2000 21:00

ABD'de Hazar karamsarlığı

ABD'li bir strateji kuruluşunun hazırladığı raporda, ABD'nin son 5 yıldır uyguladığı Hazar bölgesi enerji politikalarının başarısızlığa uğradığı savunuldu.

Paylaş
ABD'de Hazar karamsarlığı
ABD'li strateji kuruluşları, dış politikaya ilişkin çeşitli konularda art arda raporlar yayınlıyorlar. Strateji kuruluşlarının raporlarında en önem verdikleri konu ise Türkiye'nin de içinde bulunduğu enerji projeleri. Bu konuda sık sık rapor hazırlayan Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi (CSIS) adlı Amerikan "düşünce kuruluşu", ABD'nin son 5 yıldır uyguladığı Hazar bölgesi enerji politikalarının başarısızlığa uğradığını savundu. CSIS, ABD'nin enerji konusunda "daha kârlı ve kararlı bir politika" izlemesi gerektiğini ifade etti.
Merkezi Washington'da bulunan kuruluşun yayınladığı Hazar konulu raporda, ABD'nin Hazar bölgesindeki enerji kaynaklarına ilişkin politikalarındaki başarısızlığa, Washington'ın Bakü-Ceyhan ve doğalgaz projelerine sunduğu sözlü desteğin maddi katkıya dönüşmemesinin önemli rolü olduğu görüşü dile getirildi.
Putin'e dikkat!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kafkasya'ya yönelik politikalarına dikkat çekilen raporda, Rusya'nın ABD'nin enerji diplomasisini engellemeye çalıştığı ve bunda da büyük ölçüde başarılı olduğu dile getirildi. Raporda, Putin'in ABD destekli enerji projelerine karşı "saldırgan bir tutum" izlediği ve bu projeleri sabote etme çalışmalarını yoğunlaştırdığı belirtildi.
ABD'nin, Rusya'nın bu tutumuna karşı gerekli kararlılığı gösterememesinin de, politikalarındaki başarısızlığa yol açan unsurlardan biri olduğuna işaret edilen CSIS raporunda, ABD'de 7 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminin ardından iktidara gelecek yeni yönetimin, Hazar enerji projelerini baştan sona gözden geçirmesi gerektiği anlatıldı.
Raporda, bölgenin jeostratejik ve ticari gerçekleri göz önüne alınarak, ABD'nin 1995'ten beri uyguladığı politikaların yenilenmesinin şart olduğu belirtilirken, Türkmenistan gazı projesinin büyük ölçüde çıkmaza girdiği hatırlatıldı.
Bakü-Ceyhan'da sorun sürüyor
Bakü-Ceyhan'a da yer verilen raporda, bu projede halen sorunların sürdüğü ifade edildi. Kazakistan'daki yeni petrol kaynaklarının olumlu bir gelişme olmasına karşın, ticari olarak kullanıma girebilmesinin 2010 yılını bulacağının anlatıldığı raporda, bu durumda söz konusu Kazak petrolünün kısa dönemde Bakü-Ceyhan için yararlı olmayacağı belirtildi.
CSIS'in raporunda, Türkiye'nin Azerbaycan'dan gaz alımına ağırlık vermesinin yararlı olacağı savunuldu.
ÖNCEKİ HABER

Verizon işçileri kazandı

SONRAKİ HABER

KOBİ'lerde yabancı sermaye ağırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...