25 Ağustos 2000 21:00

Verizon işçileri kazandı

İletişim tekeli Verizon, onbinlerce işçinin grevine daha fazla dayanamadı. CWA sendikası ile şirket arasında imzalanan toplu sözleşme, işçilere birçok yeni hak sağladı.

Paylaş
Verizon işçileri kazandı
Amerika İletişim İşçileri Sendikası (CWA), çeşitli eyaletlerde grevde olan 37 bin Verizon işçisi ile şirket yönetimi arasında anlaşma sağlandığını açıkladı. İşçilerin birçok yeni hak elde ettiği anlaşmanın ardından, 6 Ağustos'ta 87 bin işçinin başlattığı büyük grev de tamamen sona erdi.
CWA'nın farklı şubelerine üye olan 50 bin işçi, patronlarla daha önce anlaşmış ve eylemi bitirmişti.
Yeni standartlar
CWA tarafından yapılan açıklamada, "yeni standartlar getirici" olarak tanımlanan sözleşmenin ayrıntıları verildi. Sözleşmeyle birlikte, Verizon'un müşteri hizmetleri çalışanları ve teknisyenlerinin zorunlu fazla mesaileri büyük ölçüde azaltıldı. Ayrıca, GTE ve Bell Atlantic tekellerinin birleşmesiyle doğan Verizon'da, başka bölgelere transfer işlemlerine kesin kısıtlamalar getirildi. Transferler sonucu şirket, çok sayıda işçiyi işten atma olanağına kavuşuyordu.Sözleşmenin bir diğer önemli maddesi de, sendikasız çalışan binlerce Verizon işçisine sendika yolunun açılması oldu.
Önemli maddeler
Patronlarla imzalanan anlaşma, müşteri hizmetlerinde çalışanların haftada 15 saate kadar çıkabilen zorunlu fazla mesaisini 7.5 saate indirdi. Ayrıca şirket, fazla mesai yaptırmak istediği işçiyi en az 2.5 saat önceden haberdar edecek. Zorunlu fazla mesai; teknisyenler ve operatörler için kademeli olarak haftada 8 saate düşürülecek.
Grevin en önemli nedenlerinden biri olan ücret konusunda da, olumlu bir sonuç elde edildi. Sözleşmede, üç yıl boyunca kademeli olarak yüzde 12 ücret artışı sağlandı. İşçilere verilen sosyal yardımlar da sözleşme süresi boyunca yüzde 14 artırılacak.
İşten atmalara son
Bütün bunların yanı sıra, Verizon, toplu işten atma ve zorunlu transfer olmayacağına dair garanti verdi.
Toplu iş sözleşmesi, taşeron sorununu da nispeten hafifletti. Anlaşmayla, taşeronlara verilen iş miktarı sınırlandırıldı.
Şirketin nispeten yeni bir departmanı olan Verizon Kablosuz'daki sendikal faaliyetlerin engellenmeyeceği de, sözleşmede özel bir madde olarak yer aldı. Buna göre, CWA, Verizon Kablosuz'ta hür bir ortamda örgütlenme faaliyeti yürütebilecek ve işçilerin yüzde 55'ini üye kaydettiğinde, toplusözleşme yapma hakkı kazanacak.
ÖNCEKİ HABER

İran meclisi göz kırptı

SONRAKİ HABER

ABD'de Hazar karamsarlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...