22 Ağustos 2011 04:04

Barışamamanın faturası ağır

Hükümet’in Kürt sorununun çözümüne dair bir ‘barış’ politikasına sahip olmaması nedeniyle ülke içinde sürdürülen operasyonlara ek olarak, Kandil ve çevresine yönelik günlerce sürdürülen hava harekatı ve top atışlarına dair Genelkurmay Başkanlığı sitesinde ayrıntılı a&

Barışamamanın faturası ağır
Paylaş

POLİSE 200 MİLYONLUK ARAÇ

Emniyet teşkilatı, hükümetin “terörle mücadele” politikasına bağlı olarak tarihinin en büyük silah ve zırhlı araç alımına başladı. Cobra, Shortland ve Dragon marka zırhlıların yanı sıra Özel Harekât için yeni nesil M-16 otomatik tüfekler alınıyor

Değişik marka ve modeldeki 300’e yakın zırhlı araçların teslim alınmaya başlandığı, araçların 2011 bütçesinin 100 milyon liralık kaynağın kullanılarak alındığı kaydedildi. Cobra, Shortland, kameralı Shortland, Dragon panzer, TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) ve zırhlı personel otobüsleri, ihtiyaca göre öncelik özel harekat birimlerinde olmak üzere illere dağıtılacak. Cobra, Shortland ve Dragon Panzerlerin operasyonlarda kullanılacağı belirtildi. 2012 bütçesine de benzer büyük çaplı alımlar için ödenek konulacak. Halen emniyet envanterinde bulunan ve çeşitli birimlerde kullanılan zırhlı araçların da modifiye edilmesine başlandı. Bu kapsamda, 300’e yakın zırhlı aracın yeni teknolojiyle donatılması sağlanacak.

NÖBET NOKTALARI ISITMALI

Güvenlik önlemleri çerçevesinde, Doğu ve Güneydoğu’daki illerde ve ilçelerde kullanılan polis güvenlik noktaları tek tip hale getirilecek. İl ve ilçelere girişleri kontrol altında tutmak ve bazı emniyet binalarını korumak amacıyla kurulan ve 24 saat polis bekletilen nöbet noktaları zırhlı ve ısıtmalı hale getirilecek. Yenileme için 2012 bütçesinden özel kaynak yaratılacak.

Özel Harekat’a yeni nesil M-16 otomatik tüfek de satın alınacak. Gerek personel sayısının artması, gerekse uzun süredir otomatik temini yoluna gidilmemesi nedeniyle yapılacak yeni alımların bir an önce gerçekleştirileceği ve tüm özel harekat mensuplarına dağıtılacağı ifade edildi. Roketatar ve havan gibi ağır silahlar ise ihtiyaç halinde diğer kurumlardan temin edilecek. Yurt genelinde “terörle mücadelede” kullanılan araçların da yenilenmesi sağlanacak. Üçte biri 10 yaşın üzerinde olan araçların beş yaşın altına düşürülmesi hedefleniyor. (HABER MERKEZİ)


SON 30 YILDA 300 MİLYAR DOLARDAN FAZLA

Türkiye son 30 yılda ekonomik kaynaklarının önemli bölümünü, Kürt sorununda somut bir barış projesi üretmek yerine PKK’yı tasfiyeye odaklandığı için kaybetti. TSK’nın gerçekleştirdiği 27 sınır ötesi harekat da dahil olmak üzere, PKK’yi tasfiye amacıyla yapılan askeri harcamalar 300 milyar doları aştı.

TSK’nın Kandil ve çevresine yönelik olarak 3 gün boyunca, karadan top atışıyla da desteklenen, hava harekatıyla kaç hedef vurulduğu, hem Genelkurmay Başkanlığı tarafından ayrıntılı biçimde açıklandı hem de İçişleri Bakanlığı bu yönde bilgiler verdi. Bu saldırıların mali boyutu ise verilen bilgiler içinde yer almadı. Ancak, sadece 16 Aralık 2007’de 52 uçakla düzenlenen sınır ötesi operasyonun maliyeti 30 milyon dolar civarında oldu.

Öte yandan, sadece 2007’de bölgeye kaydırılan 7 bin kişilik Özel Harekat Timi’nin maliyetinin 170 milyon TL olduğu açıklandı.

1984-1999 yılları arasında savaşın yarattığı tablosu ise şöyleydi: Ordu harcamaları 150 milyar dolar, korucuların maaşları için harcanan 450 milyon dolar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’ye kestiği ceza 21 milyon dolar.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 24 Kasım 2007’de yaptığı açıklamada,  ‘terörle mücadele’ gerekçesiyle 1984’ten bu yana 300 milyar dolar para harcandığını açıkladı. Çiçek, “Eğer bu para ülke ekonomisine harcansaydı şimdi G8 ülkeleri içinde olurduk” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hey Tekstil işçileri kararlı

SONRAKİ HABER

Böyle patron düşman başına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa