24 Ağustos 2000 21:00

Barış için el ele

EMEP, HADEP, ÖDP, DBP, KESK, İHD İstanbul il örgütleri ile TMMOB, Dünya Barış Günü'nde ortak etkinlikler gerçekleştirecek.

Paylaş
Barış için el ele
EMEP, HADEP, ÖDP, DBP, KESK, İHD İstanbul il örgütleri ile TMMOB, ortak basın toplantısı yaparak Dünya Barış Günü'ne ilişkin etkinlikleri kamuoyuna duyurdu. Dün saat 11.00'de Andon Restaurant'ta yapılan ortak açıklamayı İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin okudu. Baskının ve yoksulluğun arttığı bugünlerde emekçilerin ve ezilenlerin taleplerini yükseltmek için Barış Günü'nde el ele olacaklarını ifade eden Keskin, "Kürt sorununun barışçıl demokratik ve siyasal çözümünü hedefleyenler, OHAL sona ersin diyenler, ayrımsız genel af isteyenler, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılsın isteyenler, anadilde eğitim, sesli ve görsel yayının serbest olmasını isteyenler, savaştan ve göçten zarar görenlerin zararlarının tazmin edilmesini isteyenler, MGK'nın ülkeyi yönetmesine itiraz edenler, KHK'lar ile çalışan kıyımı gerçekleştirmek isteyenlere, sendikaları baraj altında bırakarak örgütlenme özgürlüğü önünde engel olmak isteyenlere karşı mücadele edenler, silahlanmayı ve yeni savaş heveslerini asla kabullenmeyenler, faili meçhul cinayetlerin ve gözaltında kaybedilenlerin hesabını soranlar, devlet içindeki kontrgerillanın yargılanmasını isteyenler, silah için 150 milyar dolar bütçe ayrılmasını, deprem bölgesine ve eğitim, sağlık gibi temel hizmetlere bütçe ayrılmamasını protesto edenler, F tipi cezaevlerine karşı çıkanlar, kısacası emekten ve demokrasiden yana olan antidemokratik, ırkçı, savaş yanlısı uygulamalara dur diyebilecek herkes, kitlesel bir mücadeleyi yükseltmek için 1 Eylül'de bir araya geliyor" dedi.
Keskin, MGK'nın ve IMF'nin talimatları ile değil, halkın iradesi ile hareket edeceklerini, özgürlükçü, demokratik bir siyasal düzenin kurulması için mücadelelerinin süreceğini vurguladı. Keskin, daha sonra eylem programını açıkladı. Eylem programına göre 1 Eylül Cuma günü Tünel-Taksim arasında saat 19.00'da "Barış ve demokrasi için el ele" adıyla insan zinciri oluşturulacak. 3 Eylül'de saat 12.00'de Abide-i Hürriyet Meydanı'nda ise "Barış ve Demokrasi Mitingi" düzenlenecek. 17 Eylül Pazar günü ise Yedikule Zindanları'nda "Barış ve Demokrasi Şenliği" gerçekleştirilecek.
Ortak mücadele
Ortak açıklamanın okunmasının ardından basın toplantısına katılan parti, sendika ve kitle örgütü yöneticileri de birer konuşma yaptı. HADEP İstanbul İl Başkanı Kemal Peköz, oluşturulan birlikteliğin demokrasi ve barış için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Kalıcı bir barışın sağlanması için devletin gerekli adımları atmadığına vurgu yapan Peköz, bundan sonrası için de kalıcı sonuçların elde edilebilmesi için mücadelenin ortaklaştırılması gerektiğini dile getirdi.
EMEP İstanbul İl Başkanı Memet Kılınçaslan hükümetin gerginlik üzerine politika yaptığını belirterek söze girdi. "Son olarak gündeme gelen memur kıyımı kararnamesinde olduğu gibi hükümet gerginlik yaratıyor" diyen Kılınçaslan, hükümetin IMF'nin politikasına göre davrandığını ve bunun için emekçilere ve haksızlıklara karşı çıkan seslere saldırıldığını vurguladı. Ülkede hiçbir şeyin iyiye gitmediğini kaydeden Kılınçaslan, grev yapan belediye işçilerinin de yanında olmak gerektiğini dile getirdi. Barış için bir araya gelmelerinin olumlu olduğunu ifade eden Kılınçaslan, EMEP'in her zaman böyle birlikteliklere hazır olduğuna dikkat çekti.
ÖDP İl Başkanı Vahit Genç ise barışın bütün toplumun sorunu olduğunu söyledi. Silaha hayır dediklerini ve eğitim ile sağlığa bütçe ayrılmasını istediklerini anlatan Genç, siyasal iktidarın emekçilerin haklarına saldırdığını ifade etti. Barış Günü'nün aynı zamanda bu hakların kazanılacağı bir gün olacağını dile getiren Genç, demokratik bir Anayasa'yı da istediklerini belirtti.
KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Korkmaz, "Biz işçiler ve emekçiler savaşın yokluk ve yoksulluk, daha az demokrasi olduğunu biliyoruz. Bunun için her zaman savaşa karşı çıkıyoruz" dedi. Barış güçleri ile ortak mücadelede bulunacaklarını dile getiren Korkmaz, etkinliklerde ezilenler ve sömürülenler olarak kendilerinin de ortak olacaklarını belirtti.
Toplantıya TMMOB adına katılan EMO İstanbul Şube Başkanı Gazi İpek de bir konuşma yaparak barış için gerçekleştirilen ortaklığın çok önemli olduğunu belirtti. Ülkemiz ekonomisinin tamamen dışa bağımlı hale getirildiğini anlatan İpek, ülkenin giderek istikrarsızlık içine girdiğini ve bu yüzden hükümetin daha da saldırganlaştığını vurguladı. En son olarak da 12 Eylül'ün 28 Şubat'la birleştiğini ifade eden İpek, buna karşı mücadele edeceklerini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Yakınma değil, örgütlenme zamanı

SONRAKİ HABER

Yasak sinyali Gürtuna'dan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa