24 Ağustos 2000 21:00

Hükümet grevleri yasakladı

Bakanlar Kurulu, Lastik-İş grevinden sonra belediye işçilerinin grevini de yasaklayarak, hak alma mücadelelerine tahammülsüzlüğünü gösterdi.

Paylaş
Hükümet grevleri yasakladı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iki kere iade ettiği KHK'yı görüşmek üzere toplanan Bakanlar Kurulu'ndan belediye işçilerinin grevinin yasaklanması kararı çıktı. Hükümetin bu tavrı, çıkarmaya çalıştığı KHK'nın da neye hizmet edeceğini açıkça gösterdi. Grev yasağının gerekçesi olarak da "Sağlık ve toplumsal olaylar ile İzmir Fuarı'" gösterildi. Daha önce de "güvenlik" gerekçesiyle Lastik-İş'in grevi yasaklanmıştı.
Bakanlar Kurulu dün saat 11.00'de Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında toplandı. Toplantıdan, Dışişleri Bakanı İsmail Cem saat 11.30'da, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp ile Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz de Muş programları nedeniyle saat 12.00 sıralarında ayrıldılar.
KHK 1 Ekim'de TBMM'de
Saat 13.30'a kadar süren toplantıda alınan kararlar İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Rüştü Kazım Yücelen tarafından basına açıklandı. Bakanlar Kurulu'nun, gündem dışı olarak Başbakan Ecevit'in MGK kararını okuması, bilgi vermesi ve MGK'nın hazırlanan yapı üzerinde tam bir görüş birliği içerisinde olduğunu belirtmeleriyle başladığını ifade eden Yücelen, "Bakanlar Kurulu MGK'nın görüşlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 1 Ekim'de TBMM açıldığında kanun teklifi olarak konunun ivedilikle ele alınacağını" söyledi. KHK'nın içeriği hakkında bazı çevrelerin gerçek dışı beyanlarda bulunduğunu öne süren Yücelen, Bakanlar Kurulu'nda, "KHK'dan vatandaşların zarar görmeyeceği ve çalışanların yargısız infaz olmayacağı" konusunda ikna çabaları olacağını ifade etti. Yücelen, Meclis'in açılacağı 1 Ekim'e kadar, bu konuda kamuoyunu aydınlatma kararı alındığını anlattı.
Grev yasağı
Yücelen, gündem dışı ikinci konunun grevler olduğunu söyledi. "Çöp işçileri" diye tanımladığı belediye işçilerinin İzmir ve İstanbul'daki grevlerinin iki ay ertelenme kararı aldıklarını kaydeden Yücelen kararı, "İstanbul ve İzmir belediyelerimizdeki Belediye-İş'in çöp işçileriyle ilgili 15 Ağustos'ta uygulamaya konan grev, Bakanlar Kurulumuzun, mevsimin yaz olmasını ve şu anda çöp sorununun bir sürü sağlık ve toplumsal olaylara sebep olacağı ve İzmir Fuarı'nın önümüzdeki gündemi meşgul ettiğini düşünmesi sebebiyle 2 ay süreyle ertelemiştir" diye açıkladı.
Gündem dışı konuşmalarda, bir gazetede yer alan "Ecevit'ten Kıbrıs'a Çok Özel Atama" başlıklı Başbakanlık Müseteşarı Ahmet Şağar'ın Türkiye'nin Lefkoşe Büyükelçiliği'ne atanmasına ilişkin Kararnamenin Cumhurbaşkanı Sezer'in onayına sunulduğu şeklindeki haberin yalanlandığını belirten Yücelen, Şağar'ın görevine devam ettiğine ve kendisinin hizmetlerinden memnun olunduğunun kamuoyuna duyurulmasına karar verildiğini bildirdi.
Bakanlar Kurulu'na ayrıca Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in "Uluslararası Hidrojen Enerjileri Teknolojileri Merkezi" kurulması konusunda bilgi sunduğunu belirten Yücelen, Birleşmiş Milletler Sanayi ve Kalkınma Teşkilatı işbirliği ile anlaşma imzalanması için bakana imza yetkisi verilmesi ve önümüzdeki yıl bütçesinden ödenek tahsis edilmesinin karar altına alındığını duyurdu. Yücelen, sürdürülebilir temiz bir enerji olması, yakıt olarak sanayide diğer yakıtlardan daha verimli kullanılabildiği, taşıt araçlarında ve uçaklarda da yakıt olarak kullanabileceği için böyle bir merkezin kurulmasına onay verdiklerini söyledi.
Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın SEKA Dalaman Tesisleri'nin özelleştirilmesi konusunda bilgi aktardığını da belirten Yücelen, Bakanlar Kurulu'nun özelleştirme sürecininin hızlandırılarak hızla tamamlanması kararı aldığını da ifade etti.
Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'in, bazı belediyelerde doğrudan görüşmeler ve incelemeler ve buradaki çevre sorunları ile ilgili bilgi aktardığını da belirten Yücelen, gazetecilerin "KHK için yeni bir taslak mı hazırlanacak?" sorusuna, bu konuda bir şey konuşulmadığı, ancak mevcut yasa taslağının geçirileceği yönünde cevap verdi. Komisyon kurulup kurulmayacağı yönündeki soruyu cevaplayan Yücelen, komisyon oluşturulmadığını, ancak bütün bakanların bu konuda çalışanların bundan zarar görmeyeceği yönünde çalışacağını tekrarladı.
"MGK'nın hangi kararından mennun oldukları" yönündeki soruyu cevaplayan Yücelen, MGK'nın görüşlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini söyledi. Yasa olarak gündeme gelmesi durumunda "Yeni 1402'likler yaratılacağı, Anayasa'ya aykırı olacağı" değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine Yücelen, "Bunun TBMM'nin kanun yapma hakkını gasp etmek olacağını" öne sürdü.
Cumhurbaşkanı'nın da konunun yasa olarak TBMM'ye getirilmesini önerdiğinin hatırlatılması üzerine ise Yücelen, "Türkiye'de önemli olan işlerin iyi olması. Yoksa bu kurumun başındaki kişinin haklı olması değil. Bu konuda nihai kararı kamuoyu verecek, ama vurgulamak istediğim bu KHK'nın içeriği hakkında kamuoyuna yanlış bilgilendirme yaptılar" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Okuyan 500 milyarlık

SONRAKİ HABER

İşçi ve sendikalara tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...