24 Ağustos 2000 21:00

Korsika, Jospin hükümetini böldü

Fransa'nın kanayan yaralarından biri olan Korsika sorunu, Jospin hükümetinin yaz boyu temel uğraşlarından biriydi.

Paylaş
Korsika, Jospin hükümetini böldü
Yıldız Eren
Fransa'nın kanayan yaralarından biri olan Korsika sorunu, Jospin hükümetinin yaz boyunca temel uğraşlarından biri oldu.
20 Temmuz'da Başbakan Lionel Jospin tarafından sunulan ve adına "Matignon planı" denilen taslağa göre; bağımsızlık istemlerinin rafa kaldırılması ve şiddet eylemlerine son verilmesi koşuluyla, 2004 yılına kadar yapılacak bir takım düzenlemeler sayesinde Korsika adasında yerel yönetime daha fazla yetki verilmesi öngörülüyor.
Başbakanın planı sağcı kesimlerden tepki alırken, sosyal demokrat geçinen İçişleri Bakanı Jean-Pierre Chevenement, "cumhuriyetin ulusal bütünlüğüne yönelik bu bölücülüğü" kabul etmeyeceğini söyleyip, gerekirse hükümeti terk etme tehdidi savurdu.
Korsan idaresi
300 bine varan nüfusuyla işsizliğin en yüksek olduğu bölgelerden biri olan Korsika'da halkın temel geliri turizm. Adanın şişirme kadrolarıyla ünlü 360 belediyesi, çevrelerine topladıkları 4 bin memurla, adeta bir korsanlık idaresi kurmuş durumdalar. Vergi kaçakçılığı, kaçak yapılaşma ve bir dizi yolsuzluk ve haraç kesme metoduyla başına buyruk bu idare sisteminin, kendi içinde de çıkar çatışması sürüyor. Bağımsızlık yanlısı grupların bazıları iç çekişmelerle uğraşırken, bir kısmının da Paris'in önerdiği planı onaylaması ada halkında umutsuzluk yarattı.
Kontra eylemler
Paris'te iktidar koltuğuna oturan her yönetim, önce baskı yoluyla Korsikalı hareketleri hizaya getirmeyi denedi, ardından da devletin ekonomik-politik çıkarlarının zedelenmemesi koşuluyla bazı tavizler verdi.
Bundan iki yıl önce adaya tayin edilen özel vali döneminde olduğu gibi, özel jandarma timlerinin gerçekleştirdiği suikastler, bağımsızlıkçıların üzerine atılmıştı.
Fransa'daki tüm hükümetlerin Korsika sorununda izledikleri politika aynı oldu. Ama son derece güdük olan son Matignon planı bile, devlet çekirdeğinde çatlaklar yarattı. İçişleri Bakanı Chevenement, bağnaz kesimlerin sözcülüğünü üstlendi.
Gözden çıkarılabilir
Ama Jospin yönetimi, sözde bağımsızlıkçı hareketlerin mafyalaşarak güç kaybettikleri mevcut ortamı iyi değerlendirip; Korsika sorununu en azından uzun bir dönem için 'halletmek' niyetinde. Bunun için gerekirse bir içişleri bakanını harcamaktan geri kalınmayabilir.
ÖNCEKİ HABER

Prag sokakları sarsılacak

SONRAKİ HABER

Okuyan 500 milyarlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa