24 Ağustos 2000 21:00

Prag sokakları sarsılacak

IMF ve Dünya Bankası, yıllık toplantılarını önümüzdeki ay Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yapacak.

Paylaş
Prag sokakları sarsılacak
Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yapılacak olan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısı, dünyanın dört bir yanındaki küreselleşme karşıtı örgütleri yeniden harekete geçirdi. 26 Eylül'de başlayacak toplantı sırasında, Prag sokaklarında en az 50 bin işçi, emekçi ve gencin çeşitli eylemler gerçekleştirmesi bekleniyor.
İşi sıkı tutuyorlar
Daha önce Londra, Seattle ve Washington'da düzenlenen IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) karşıtı gösterilerin yarattığı etkiden rahatsızlık duyan emperyalistler ise, Prag'da "işi sıkı tutmaya" kararlılar. Son olarak ABD'deki Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti kongrelerinde dikkat çeken protesto eylemlerinin, Prag'da daha ileri bir aşamaya sıçraması kesin görünüyor.
Kitlesel eylemleri önlemek isteyen İngiliz polis örgütü Scotland Yard'ın, Çek Cumhuriyeti'nden polis yetkilileriyle işbirliği yapmaya başladığı bildirildi. The Guardian gazetesinde dün yayınlanan habere göre, bir Scotland Yard ekibi, Prag'da görüşmelerde bulunmak üzere yola çıktı. Polis örgütleri arasındaki görüşmelerin "istihbarat" konusu üzerine yoğunlaşacağı belirtiliyor.
Çek hükümetinin, ABD'den de yardım talep ettiği öğrenildi.
Bu yıl başlarında 24 üst düzey Çek polis yetkilisi, eğitim almak üzere Washington'daki FBI merkezine gönderilmişti. Üç ay önce ise FBI Genel Müdürü Louis Freeh, Prag'a gitmişti. Çek polisine yapılan "dış yardım"lar bununla da kalmadı. Polisin; özellikle Almanya, Polonya ve İskandinavya'dan gelecek göstericilere karşı İnterpol ile işbirliği içinde olduğu kaydedildi.
Bu arada, İngiliz Dışişleri Bakanlığı, 23-28 Eylül tarihleri arasında Prag'a turistik ziyaret yapılmasını "tavsiye etmediğini" açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı da benzer bir bildiri yayınladı.
11 bin polis, 5 bin asker
Emperyalist ülkeler ve Çek iktidarının, sokaklarda yapılacak eylemlerden ne kadar çekindiği, toplantıları korumakla görevli polis sayısında da görüldü. Hükümet, IMF-Dünya Bankası toplantıları boyunca Prag'da 11 bin polisin görev yapacağını, 5 bin askerin de "gerektiğinde devreye girmek üzere hazır tutulacağını" açıkladı. Bunun yanı sıra, Prag halkında göstericilere karşı önyargı yaratmak için çeşitli göstermelik önlemler de alındı. Bu kapsamda, hastanelerin, "biyolojik ve kimyasal silah saldırılarına" karşı hazırlıklı olması istendi. Hastanelerde, "yaralanması muhtemel uluslararası sermaye temsilcileri" için de özel odalar hazırlandı.
Prag'daki McDonald's benzeri lokantaların, "yedek vitrin camı" siparişleri verdiği de öğrenildi.
Kışkırtma kampanyası
Çek hükümeti, halkı terörize etmek için Prag merkezindeki okul ve tiyatroların kapanacağını açıklarken, şehir sakinlerinden "kenti terketmelerini veya ilaç-gıda stoklayıp evlerinden çıkmamalarını" istedi.
Çek medyası da, şehir sakinlerini kışkırtmak için "evlerin kapı ve pencerelerinin, barbar protestoculara karşı barikatla tahkim edilmesi"ni tavsiye ediyor.
Şehirde yaratılan terör ortamı, IMF'ci Cumhurbaşkanı Vaclav Havel'i bile isyan ettirdi. Havel, medyayı suçladığı konuşmasında, "Gören de iç savaşa hazırlandığımızı zannedecek" dedi.
Prag'a gelmesi beklenen 50 bin göstericinin, IMF ve Dünya Bankası zirvesine katılacak 23 bin delege ve hükümet yetkilisini engellemeye çalışması bekleniyor. Polisler, bunu engellemek için özellikle Çek Cumhuriyeti'ndeki muhalif örgütler üzerinde baskı kuruyorlar.
INPEG şemsiyesi
Prag'a akmaya hazır olan tüm dünyadan küreselleşme karşıtları, Ekonomik Küreselleşmeye Karşı İnisiyatif (INPEG) adı altında güçlerini birleştirmiş bulunuyor.
IMF'ye karşı bir alternatif zirve düzenlemeyi planlayan INPEG yöneticileri, polisin aldığı önlemleri "histeri" olarak tanımladı. INPEG, "IMF zirvesini ikinci bir Seattle'a çevirmek için Prag'a gidiyoruz. İşçi hareketinin önündeki güncel görev, zirveyi, Avrupa'nın gördüğü en büyük protesto eylemleriyle işlemez hale getirmektir" açıklamasını yaptı.
INPEG'in, Prag'a gidecek olan işçi ve emekçilere, "barışçıl protesto", "polise karşı alınacak tavır" ve "ilkyardım" gibi konularda eğitim verdiği belirtiliyor. Örgüt, protestoculara Prag'da kullanmaları gerekecek Çek dilinde sözcükleri de öğretiyor. Protestocular, özellikle "Faşist domuzlar" ve "En yakın McDonald's şubesi nerede acaba?" hitaplarını öğreniyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Tehlike çemberi

SONRAKİ HABER

Korsika, Jospin hükümetini böldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...