23 Ağustos 2000 21:00

Tüm emekçilerin grevi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde dün yapılan eylemde grevin tüm emekçilerin grevi olduğu vurgulanarak, belediye emekçilerinin taleplerinin kabul edilmesi için kitlesel eylemler yapılacağı belirtildi.

Paylaş
Tüm emekçilerin grevi!
Toplusözleşme görüşmelerindeki talepleri kabul edilmediği için on gündür grevde olan belediye işçileri, dün eş ve çocuklarının katılımıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. Saraçhane Parkı'nda toplanan binlerce işçi, davul zurna eşliğinde halaylar çekerek attıkları sloganlarala belediye ve hükümetin dayatmalarını protesto etti.
Eylem için saat 11.00 sıralarında Saraçhane Parkı'nda toplanan 5000 işçi, "Gürtuna Başkan işçi perişan", "Belediye işçisi köle değildir", "Yılgınlık yok direniş var", "Gürtuna şaşırdı sabrımızı taşırdı", "Kahrolsun IMF Bağımsız Türkiye", "Ekmek yoksa barış da yok", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarını atarak belediyeye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, "Babamın haklı grevini destekliyoruz", "Başkan senin okula giden çocuğun var mı?" dövizleri taşıyan ve "Babamın maaşı bize yetmiyor", "Okula gitmek istiyoruz", "Gürtuna Gürtuna duy sesimizi bu gelen çoçukların ayak sesleri", "Çocuklar burada Gürtuna nerede" sloganları atan çocuklar da babalarına destek oldular.
Genel-İş iş bıraktı
Bu arada Genel-İş İstanbul 5 No'lu Şube üyesi Fatih Belediyesi işçileri de iş bırarak grevdeki Belediye-İş işçilerine destek verdi. Fatih Belediyesi önünde toplanan işçiler Büyükşehir belediyesi önüne kortej oluşturarak geldi. Grevdeki işçiler, Genel-İş üyelerini coşkuyla karşıladılar. Ayrıca Tüm Bel-Sen İstanbul 1 No'lu Şube de eyleme kitlesel destek verdi.
'Emekçileri yığarız'
İşçilere seslenen Hava-İş Genel Başkanı Atillay Ayçin, sözlerine, "Yaptığınız eylemler bu grevin sonucunu zaten gösteriyor" diyerek başladı. Ayçin, işçiyi sürü yerine koyan başbakanların bir tek oy almak için diz çöktüklerini söyleyerek, "Sahte oylarla sizi kandıranların, IMF'ye gösterdikleri saygıyı size göstermeleri gerekir" dedi. Ayçin sözlerini şöyle bitirdi, "Kavgayı başarmak zorundasınız, mutlaka siz kazanacaksınız."
Ayçin'den sonra söz alan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Genel Maden-İş Genel Başkanı Çetin Altun da, "Bu mücadele mutlaka kazanılacak, siz zaten kazanmışsınız. Bu grev Türkiye emek sınıfının grevi, Türk-İş'in 32 sendikasının ve 1,5 milyon üyesinin desteği, maddi ve manevi gücü arkanızda, bundan şüpheniz olmasın" dedi. Haklarını alana kadar savaşacaklarını belirten Altun grevin sürmesi halinde, "Yarın madenciler, metalciler, enerji işçileri gelecektir. Biz de emek gücü vardır, biz neslimizin geleceğinin savaşımını veriyoruz" dedi.
İşçilere son olarak seslenen Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, belediye yönetimlerinin grevin ciddiyetini bundan sonra öyle ya da böyle anlayacaklarını söyleyerek, "En büyük emek, alınteri ve işçi sınıfı sizsiniz. Kanımızın son damlasına kadar mücadeleden asla ve asla kaçınmayacağız. Ölmemiz gerekiyorsa öleceğiz, ama bu çocukları size feda, size kurban etmeyeceğiz, tek sermayemiz bu çocuklar, ailemizi kimseye kaybettirtmeyiz. Sermayemizi kaybedersek bizim için çalışmanın bir anlamı kalmaz" dedi. İzmir, Antalya ve İstanbul belediyelerini taleplerini yerine getirmeye çağıran Yurdakul, "Soframıza el uzatanların ellerini kırarız. Çarpık düzeni değiştirmek, toplumla kucaklaşmak istiyoruz. Barış, adalet, eşitlik istiyoruz, işimiz için, aşımız, eşimiz onurumuz için mücadele ediyoruz. Haklı davamızda ölümüne direneceğiz. Sonu ölümse kaçan namerttir" dedi.
Eyleme, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ile Türk-İş'e bağlı sendika şube yöneticileri, KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, Tüm Bel-Sen, DİSKBasın-İş, ÖDP ve HADEP katıldılar. Oturma eyleminden sonra işçiler dağıldı. Bugün de saat 12.00'de Bayrampaşa Belediyesi önünde oturma eylemi yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

ANAP'tan Sezer'e kutlama

SONRAKİ HABER

Çankaya Belediyesi'nde CHP şovu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...