23 Ağustos 2000 21:00

'Taşeron' partilere ihtiyaç var

Almanya'da ırkçı-faşist saldırıların giderek artması üzerine, hukukçulardan her renkten politikacıya kadar geniş bir kesim faşist-ırkçı parti NPD'nin yasaklanmasını tartışıyor.

Paylaş
'Taşeron' partilere ihtiyaç var
Ufuk Altun
Almanya'da ırkçı-faşist saldırıların giderek artması üzerine, hukukçulardan her renkten politikacıya kadar geniş bir kesim faşist-ırkçı parti NPD'nin yasaklanmasını tartışıyor. Bu tartışmalarda bir taraf NPD'nin yasaklanmasının bir işe yaramayacağını, zira yasaklamayla NPD'nin illegal mücadeleye itileceğini ileri sürüyor (Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller yönetimleri de bu görüşü savunuyor).
Diğer bir taraf ise NPD'nin yasaklanmasıyla bir sonuca ulaşılamayacağını, zira NPD'nin temsil ettiği ideolojinin varlığını sürdüreceğini belirtiyorlar. NPD'nin yanısıra Rebuplikaner, DVU gibi partilerin de ırkçı ve yabancı düşmanı politikalar savundukları belirtilerek, parti yasaklamakla bir sonuca varılamayacağı savunuluyor. Bu görüşü savunan çevreler şunu çok iyi biliyorlar: Bir partinin yasaklanması için anayasal değişikliklere gidilmek zorunda. O takdirde, bir partinin hangi gerekçelerden kapatılacağının yasalarca belirtilmesi gerekiyor: Örneğin ırkçı ve faşist propaganda, Hitler faşizmine özendirme, yabancı düşmanlığına teşvik gibi.
Oysa her genel seçim öncesi veya eyalet seçimleri öncesi yabancıları birinci seçim malzemesi yapan, sosyal ve ekonomik kötü gidişatın sorumlusu olarak yabancıları gösteren, birkaç oy için yerli ve yabancılar arasında uçurumlar inşa ederek emekçileri birbirlerine karşı getirenler, bugün federal ve eyalet parlamentolarında temsil ediliyorlar. Yabancı düşmanlığını körükleyici en hararetli söylemler bu partilerden geliyor.
NPD'nin yasaklanmasına karşı çıkanlar, sıranın kendilerine de gelebileceğini, yabancı düşmanı söylemlerinden dolayı partilerinin kapatılma ile karşı karşıya kalabileceğini ve en azından "Sizler de ırkçılık ve yabancı düşmanlığı yapıyorsunuz, sizin partiniz de kapatılmalı" talebinin dile getirilebileceğini bildiklerinden, NPD'nin yasaklanmasına sıcak bakmıyorlar. Hem NPD, DVU ve Republikaner gibi partiler olduğu sürece, kamuoyunda bu partileri ırkçı ve yabancı düşmanı politikalar yapan partiler olarak teşhir etmek kolay. Sermayenin bu "taşeron" partilere halen ihtiyacı var.
ÖNCEKİ HABER

Katil Naziler yargı önünde

SONRAKİ HABER

Çılgın Köpek tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...