23 Ağustos 2000 21:00

Katil Naziler yargı önünde

Almanya'da yaşayan bir Mozambikliyi döverek öldüren 3 Nazi'nin yargılanmasına başlandı. Dava, sanıkların yaşlarının 16 olması gerekçe gösterilerek kamuoyuna kapalı bir şekilde başladı.

Paylaş
Katil Naziler yargı önünde
11 Haziran tarihinde Dessau şehrinde Mozambik uyruklu Alberto Adriano'yu döverek öldüren birisi 24, ikisi 16 yaşındaki 3 Nazi'nin yargılanmasına Halle şehrinde başlandı. Önceki gün başlayan davanın birinci oturumunda Federal Savcılık, sanıklar hakkındaki iddianameyi okudu. Ardından, izleyiciler mahkeme salonunudan çıkartıldılar. Hakim Albrecht Hennig, bu kararına gerekçe olarak iki sanığın yaşlarının 16 olmasını gösterdi. Alberto Adriano'nun eşi, müdahil avukat ve izleyenler hakimin bu kararına uzun süre itiraz ettiler. Müdahil avukat "Onların işledikleri suçtan dolayı sadece polis ve devlet şiddetiyle tanışmaları yeterli değil. Onlar kamuoyunun baskısını ve nefretini de hissetmeli ve tanımalılar" diyerek mahkeminin kararını protesto etti.
Öldüresiye dövdüler
Davayı üstlenen Federal Savcılık, duruşmanın birinci gününde iddianameyi okudu. İdiianamede 3 Nazi'nin Alberto Adriano'yu, öldürme amaçlı dövdüklerini ve bunu da itiraf ettiklerine yer veriliyor. İddianamede, 3 Nazi'nin gece saat 01.00 sularında ırkçı sloganlar atarak gezinti yaptıkları ve 39 yaşındaki Adriano'ya sözlü sataştıkları belirtiliyor. Buna göre, sözlü sataşmanın ardından Adriano'ya saldıran 3 Nazi, Mozambikliyi tekme-tokat dövmeye başladı. Adriano baygın şekilde yerde yatmasına rağmen 24 yaşındaki Nazi, asker çizmeleriyle kafasına en az 10 kez tekme atıt ve ardından elbiselerini çıkartarak 40 metre kadar sürükledi. Alberto Ardiano, kafasına aldığı darbeler sonucu kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.
Tanıkların haber vermesi sonucu olay yerine gelen polisler tarafından gözaltına alınan 3 Nazi, Mozambikli göçmeni "yabancı olduğu için" dövdüklerini itiraf ettiler.
27 tanık dinlenecek
İddianame okunurken oldukça sakin oldukları gözlenen 3 Nazi, savcının suçlamalarını yer yer gülerek karşıladılar. Ardından ifade veren 3 Nazi bu sefer ağız değiştirerek, Adriano'yu öldürmeye niyetli olmadıklarını ve sadece dövdüklerini savundular. Sanıkların dinlenmesinin ardından tanıkların dinlenmesine geçildi.
Üç bilirkişinin görüşlerini de alacak mahkemenin, en erken önümüzdeki hafta başında karar vermesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Faciadan sonra önlem!

SONRAKİ HABER

'Taşeron' partilere ihtiyaç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...